Home > Iran > In de voetsporen van Marco Polo > Reisverslag dag 19
28 april - 1 juli 2012 (65 dagen)
De etappe van vandaag leidt naar Esfahan. Een relatief korte afstand. Onderweg doe ik het stadje Abyaneh aan. Abyaneh is een van de oudste dorpen van Iran. De oude lemen huizen bestaan uit twee lagen. 's Zomers leeft men in de onderste laag. 's Winters in de bovenste laag. Het bergdorp Abyaneh staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Ik wandel vanaf de parkeerplaats het dorpje in. De roodbruine lemen huizen staan dicht opeen gebouwd. Ik sla een smal paadje tussen de huizen in. Enkele bewoners zitten voor hun huisje. Vrouwen met kleurrijke sjaals, zwarte rokken en kousen. Mannen met laag hangende broeken. Iedereen die ik zie is op leeftijd. Jongeren kiezen voor een leven in de stad. Als deze inwoners komen te overlijden, wordt Abyaneh een spookstad. Ik vraag naar de weg naar de moskee door het Farsi woord voor moskee aan te wijzen. Met handgebaren wordt mij de weg gewezen. Helaas is de elfde eeuwse moskee gesloten. Wel kan ik het naastgelegen mausoleum bezoeken. Ik loop door het dal en klim aan de andere kant, van de restanten van het fort, weer omhoog.
Hiervandaan heb ik een mooi uitzicht over Abyaneh. Na het bezoek aan Abyaneh, brengt de bus mij verder naar Esfahan. Het hotel ligt in de buurt van het centrale Iman Square. Ik wandel het plein op en herken direct de sfeer zoals ik dit twee jaar geleden ook geproefd heb. Ik word aangesproken in een winkeltje in de bazaar. Of ik het dak van de bazaar wil bekijken? Als ik met Bertram mee loop, zie ik een déjà vu. Hij heeft me twee jaar geleden op precies dezelfde plek het dak laten zien. Ik herken ook zijn oom, de tapijtverkoper. Bertram vertelt me dat zijn grootvader recent overleden is. Bij hem heb ik twee jaar geleden een kleed gekocht.'s Avonds eet ik in een restaurant aan de rand van het plein. Een goed restaurant in Perzische sfeer. Misschien iets te toeristisch, maar dat krijg je al snel als het restaurant vermeld staat in de Lonely Planet. Ik bestel beryoni. Een gerecht met plat brood gevuld met kruidig vlees. Een specialiteit van Esfahan. Vahit had me dit drie dagen geleden in Hamadan al geadviseerd om dit hier te bestellen.