Home > China > In de voetsporen van Marco Polo > Reisverslag dag 56
28 april - 1 juli 2012 (65 dagen)
Alle toeristen die Dunhuang aandoen, doen dit voor de Mogao grotten. De Boeddhistische grotten liggen enkele tientallen kilometers buiten de stad Dunhuang. Bij de ingang wacht de gids mij al op. Ik mag haar Betty noemen. Zij draagt een zendertje. Ik krijg een ontvanger en een oordopje waarmee ik haar kan volgen. Een mooi systeem omdat de verschillende gidsen elkaar niet hoeven te overschreeuwen.
De verschillende groepen kunnen gewoon door elkaar lopen. De Mogao grotten zijn beschermd door de Unesco. Om de fresco's in de honderden grotten te beschermen, zijn maar enkele grotten te bezoeken. Jaarlijks wisselen de grotten die bezocht kunnen worden. Betty toont enkele Boeddhistische grotten uit de verschillende dynastieën. Betty vertelt dat Boeddhistische monniken hier tussen de 4e en de 12e eeuw ongeveer 1000 grotten gemaakt hebben in de zandstenen rotsen. Alle grotten hebben Boeddhabeelden, sculpturen en muurschilderingen. 492 grotten zijn bewaard gebleven.
Ik bezoek ook de library grot. Deze grot werd in 1900 bij toeval herontdekt. In de elfde eeuw zijn de grotten dichtgemetseld om verwoesting door de Mongolen te voorkomen. Betty sluit de rondleiding af met een tweetal bijzondere grotten. In de eerste staat een Boeddhabeeld van 34 meter hoogte. Eén van de grootste Boeddhabeelden ter wereld. In de andere grot heeft men een enorme beeld van de liggende Boeddha gemaakt. Een indrukwekkend geheel. In het nabijgelegen museum lees ik de geschiedenis. Ook bekijk ik de foto's van de restauratie. 's Avonds wandel ik Dunhuang weer in. In het park spelen mannen kaartspelen om geld. Ze moeten lachen als ik mee sta te kijken. Overal worden eetkraampjes opgebouwd voor de avond. Als ik een biertje bestel, krijg ik een biertje met een borrelglaasje. Proost!. In het eetstraatje bestel ik een groenteschotel en enkele vleesspiezen. Ik eet aan de vroege kant om op tijd bij het theater te zijn. Om half negen begint een Chinese dansvoorstelling. Ik zit op de derde rij. Ik heb prima zicht op het podium. De theatershow is een typische Chinese uitvoering. Veel acrobatiek en evenwichtskunsten. Ik ben onder de indruk. Prachtig!