Home > China > In de voetsporen van Marco Polo > Reisverslag dag 59
28 april - 1 juli 2012 (65 dagen)
De hoofdreden om Xian te bezoeken is het Terracottaleger. Het Terracottaleger is een benaming voor de archeologische vondst van negen duizend terracottafiguren die als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Als ik uitstap bij het parkeerterrein is het nog rustig. De souvenirshops openen net hun deuren. Ik verbaas me er over dat het vanaf het parkeerterrein nog zo'n twintig minuten lopen is. Ik kan mij laten vervoeren met een elektrisch karretje, maar ik besluit te gaan lopen.
Het is vandaag bewolkt en vanochtend heeft het ook geregend. Ik heb dit lange tijd niet meer meegemaakt. Voor de zekerheid neem ik mijn paraplu mee. Door het vochtige weer is het benauwend warm. Ik bezoek eerst het museum. In het museum wordt uitgelegd hoe de site in opdracht van de keizer is ontstaan. Bij toeval, zo lees ik, zijn in de jaren zeventig de terracottabeelden ontdekt. Een boer ontdekte de beelden toen hij een waterput wilde aanleggen. Tegenwoordig is van het boerenlandschap weinig meer over. De opgravingen zijn volledig overdekt en een groot plein voor de hallen is betegeld. Ik start mijn rondleiding in de tweede hal. De opgravingen in deze hal zijn recenter ontdekt. De opgegraven beelden zijn in een veel mindere staat als de beelden in de hoofdhal. Ook in hal drie zijn opgravingen van het Terracottaleger zichtbaar. Hal drie is de kleinste hal van de tentoonstelling. Als ik uiteindelijk hal één binnen kom, zie ik duizenden terracottabeelden bij elkaar in een enorme hal. De hal heeft de grote van een flinke sporthal. De manshoge beelden staan in rijen naast elkaar. Een indrukwekkend gezicht. De archeologische site is zo groot dat nog steeds niet alle beelden opgegraven zijn. In het midden van de hal is een groep archeologen bezig met nieuwe opgravingen. Ook wordt geprobeerd om van brokstukken weer complete beelden te maken. Ik sluit mijn bezoek aan het Terracottaleger af met een film.
Ik zie op het beeld hoe het leger ontstaan is, maar ook hoe veel beelden verwoest zijn bij de val van de dynastie. Op de weg terug naar de bus koop ik een replica van de terracotta generaal als herinnering voor thuis. Na de lunch ga ik naar de Tombe van Hanyang. Deze archeologische site is pas sinds 2006 opengesteld voor bezoekers. De ondergrondse ruimte onder de grafheuvel biedt toegang tot het grote mausoleumcomplex van keizer Liu Qi (188 tot 141 voor Christus) van de Han-dynastie. De opgravingen zijn afgedekt met glazen platen. Ik krijg speciaal hoesjes over mijn schoenen om geen krassen te maken. Als ik over de glazen vloerdelen loop, zie ik duizenden stukjes van miniatuur keramische beeldhouwwerken. Dit zijn grafschatten. De keramische beeldjes van soldaten zijn ongeveer een tiende van de grootte van echte soldaten. De beeldjes doen denken aan het Terracottaleger van keizer Qin. Het Terracottaleger echter is levensgroot en veel realistischer gedetailleerd uitgevoerd. De kleding van de beeldjes en de houten armen zijn in de tijd verloren gegaan. Hoe bijzonder ook, deze archeologische site maakt op mij minder indruk dan het Terracottaleger vanmorgen. Misschien komt dit wel omdat de Hanyang Tomb nog onbekend is.