Reisavonturen Slowakije

Home > Slowakije > Een roadtrip door Europa > Reisverslag dag 27

Slowakije > Het kasteel van Bratislava

Dag 27 - Woensdag 4 juli 2018

We verblijven in het Film hotel. Alles is hier in thema. Wij slapen in de Bruce Willis kamer. Het ontbijt is in het Film-restaurant op de begane grond. Ook hier overal posters van filmsterren. Wij nemen plaats aan een tafeltje voor het ontbijt. Er komt echter niemand vragen wat we willen eten. Er blijkt in een nis een buffet opgesteld te staan. Dit hadden we nog niet gezien. Een goed en uitgebreid buffet is een prima start van de dag. Het hotel zit pal aan de rand van de oude stad van Bratislava. We lopen het hotel uit in de richting van het barokke Grassalkovich Palace, het verblijf van de president van Slowakije. De Trinitarian Church ligt vlak bij de St Michaels gate toren. We lopen onder de toren door de smalle straatjes van de oude stad in. De St Martins Cathedral heeft een belangrijke rol gespeeld in de historie. Tijdens de bezetting van Budapest in de 14de eeuw, werden de Hongaarse koningen in deze kerk gekroond. De gouden kroon op de torenspits, die dit symboliseert, weegt driehonderd kilo. De kathedraal ligt onder aan de kasteelheuvel. Van een afstandje is het vierkante witte kasteel van Bratislava zichtbaar.

Slowakije - De Novy Most brug over de Donau met op top een restaurant

Via trappen beklimmen we de heuvel. Hiervandaan hebben we mooi zicht op het witte kasteel, de vier torens en de oranje daken, maar als we ons omdraaien ook op de Donau en de stad aan de overzijde van de rivier. We bezoeken de fraai aangelegde tuinen en de binnenplaats van de burcht. De Bratislavský hrad is oorspronkelijk in de negende eeuw gebouwd, maar in 1960 in zijn huidige klassiek vorm gerenoveerd. We dwalen verder door de stad. Alles in het historische centrum is goed te belopen. Overal liggen gezellige terrasjes. We passeren verschillende kerken, musea en universiteitsgebouwen. In één van de straatjes bestellen we een lunch met een biertje. We kiezen bewust voor een schaduwrijke straat. Het is vandaag prachtig weer met een temperatuur van 31 graden. De Novy most verbindt de oevers van de Donau met elkaar. Op de pijlers van de brug is in de jaren zestig een soort UFO gemaakt waarin zich een restaurant en uitzichtpunt bevindt. We wandelen over de brug, maar laten het uitzicht voor wat het is.

Slowakije - Het kasteel van Bratislava

Aan de zuidzijde van de Donau wandelen we door het stadspark. Het is verrassend hoe rustig het hier is. We horen nauwelijks verkeer. Dit verandert als we via de Stary most weer terug lopen naar de oude stad. Aan het einde van de middag lopen we opnieuw de stad in. Eerst gaan we naar de auto. Gisteren lukte het niet om een parkeerticket tot morgenochtend te regelen. We gooien muntgeld in de automaat tot we uitkomen bij 09:00 uur. Dat moet voldoende zijn. Bij het afdrukken blijkt het ticket niet tot morgen 09:00 uur geldig te zijn, maar tot overmorgen. Hoe kan dit nu? Zou de automaat verkeerd ingesteld staan of is het morgen een speciale dag? We komen er niet uit. We leggen het ticket in de auto en wandelen de stad in. Ook vanavond heerst er een prima sfeer. Straatmuzikanten proberen geld te verdienen met optredens. Bij een original Slowaaks restaurant nemen we plaats op het terras. De ober heeft zijn dag niet. Zeer chagrijnig komt hij de bestelling opnemen. Het eten smaakt er niet minder om. Als afscheid van de stad lopen we nog een keer door het oude centrum en om het kasteel. Wij komen tot de conclusie dat Bratislava aan leuke en gezellige stad is.Old CastleHet oude kasteel van Banska Stiavnica
Rozafa fortHet Rozafa fort net bij Shköder
BoekarestHet ministerie van buitenlandse zaken
DresdenDe straatjes in de oude stad van Dresden

Reisverslag Een roadtrip door Europa

Ben jij een wereldreiziger?