Noord Macedonië > Het kerkje van Ohrid

Dag 12 - Dinsdag 19 juni 2018

Hoewel we vroeg op bed lagen, worden we toch pas tegen acht uur wakker. We zullen het nodig gehad hebben. Vandaag blijven we in de omgeving van Ohrid. Oorspronkelijk was het idee om zelfs twee dagen op de camping te blijven. We hebben echter vervoer nodig om het vijftien kilometer verder gelegen Ohrid te bereiken. Een serieuze busverbinding hebben we niet kunnen ontdekken. Het lijkt ons het beste om de tent weer in te klappen en naar Ohrid te rijden. We hoeven dan ook niet de komende nacht weer op deze camping te gaan staan. Zeker niet omdat de camping maar zo zo was. Veel van de stacaravans zijn vervallen en in de douches was alleen koud water. Tijdens het ontbijt schijnt een waterig zonnetje door de wolken. Hierdoor kan de tent drogen. De afwas van gisteravond staat nog buiten. We wassen alles af en ruimen de tent in. Alles op ons gemak, want vandaag hoeven we geen afstand te overbruggen. Om half elf rijden we de camping af. Bij de receptie rekenen we acht euro af voor de overnachting. Door te betalen met twintig euro, krijgen we het wisselgeld in Macedonische denars. We rijden naar Ohrid. In het centrum bij de haven kunnen we de auto tegen betaling parkeren. Het wisselgeld van de camping komt hier goed van pas. We hebben geen idee hoe lang we in de stad zullen blijven. We besluiten voor drie uur te betalen. Mochten we langer blijven betalen we wel bij.

Noord Macedonië - Het meest beroemde kerkje van Macedonië aan het meer van Ohrid

Het is direct te zien dat Ohrid een toeristische stad is. Talrijke terrasjes en restaurants liggen nabij de waterkant. We lopen door de smalle straatjes. We horen opvallend veel Nederlands om ons heen. Dit moet een populaire bestemming zijn vanuit Nederland. De St. Sophia kathedraal is gebouwd in de 9de eeuw. De kerk behoort tot de mooiste kerken van Macedonië. Binnen oefenen twee kinderen een muziekstuk op viool en bas. Deze muziek geeft de kerk extra glans. We volgen de waterkant. Het pad gaat nu geleidelijk omhoog. Op een rotspunt staat het kerkje van Sveti Jovan Kaneo. Dit kleine kerkje steekt prachtig af tegen het achterliggende meer. Niet voor niets is dit kerkje het meest gefotografeerde punt van Macedonië. Van binnen is de kleine kerk prachtig gedecoreerd. Ik schat de kerk van binnen nog geen tien bij tien meter. Langs het water liggen leuke terrasjes. Op een houten vlonder boven het meer bestellen we iets te drinken. De zon schijnt inmiddels volop. Schippers proberen toeristen te lokken voor een boottochtje over het meer. Iets hoger gelegen ligt de kerk van Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon. Saint Clement bouwde de kerk over de restanten van een kleinere kerk op deze plek. De oude restanten zijn door de glazen vloer zichtbaar.

Noord Macedonië - De Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon kerk in Ohrid

In de crypte ligt Saint Clement begraven. Hoog boven de stad ligt het fort van Samuel. Vanaf de kantelen hebben we uitzicht over de stad Ohrid. We zien de route die we gewandeld hebben. Ook zien we het Holy Mary Perybleptos klooster liggen en het oude theater. Op de weg terug naar beneden lopen we hier langs. Tenslotte strijken we neer op een terras bij de haven voor een lunch. Wanneer we weer terug komen bij de auto, blijken we één uur langer geparkeerd te hebben. We geven de parkeerwachter veertig denar extra. Daarna rijden we de stad uit op zoek naar een camping aan de noordzijde van het meer. Nabij Struga ligt een campingterrein. In eerste instantie lijkt de camping gesloten en zien we weer alleen vervallen stacaravans. Gelukkig ligt erachter een open grasveld met prima toiletvoorzieningen waar we kunnen staan. We klappen de tent weer uit. Op het terrein staat ook een groep Nederlanders die gezamenlijk door Europa reizen. We leggen de slaapzakken en matjes te drogen. Heel lang kunnen we ze niet laten liggen. Een nieuwe bui dient zich aan. Opnieuw schuilen we in de auto. Gelukkig duurt de bui dit keer niet lang. De donkere wolken trekken vooral over het meer. Achter de bui klaart het op. We maken een wandelingetje langs het meer van Ohrid. Daarna steken we de kant en klaar barbecue aan. Tot het einde van de avond zitten we lekker bij de tent. Af en toe komt iemand van de Nederlandse reisgroep een praatje maken. Leuk!Kasteel LedniceHet kasteel van Lednice ligt in een prachtige maar enorme kasteeltuin
KamperenEten bij de tent in Montenegro
Overnachten ZdarNet buiten Zdar overnachten we in een klein huisje
KamperenKamperen in Macedonië

Reisverslag Een roadtrip door Europa

Ben jij een wereldreiziger?