Reisavonturen Slovenië

Home > Slovenië > Een roadtrip door Europa > Reisverslag dag 3

Slovenië > Het meer van Bled

Dag 3 - Zondag 10 juni 2018

Om iets over achten staat een uitgebreid ontbijt klaar in de ontbijtzaal. Aan de gedekte tafeltjes maken we op dat er vannacht nog twee gasten geweest zijn. We schatten in dat het gasthuis vijf of zes kamers heeft. Willen jullie koffie of thee?, vraagt de eigenaresse vriendelijk. Ze geeft aan, terwijl ze naar buiten wijst, dat het uitzonderlijk helder en zonnig is. De afgelopen dagen was er alleen regen en mist. Buiten zien we Heiligenblut liggen in het zonnetje met daarachter de besneeuwde bergtoppen. Vandaag gaan we op weg naar Slovenië. Een relatief korte reisafstand. Via de alpenwegen komen we op de doorgaande A10 snelweg. De zeven kilometers lange Karawankentunnel vormt de grens tussen Oostenrijk en Slovenië. Slovenië kent net als Oostenrijk een vignet om gebruik te mogen maken van de snelwegen. Het vignet was echter vooraf niet in Nederland te krijgen. We verlaten de snelweg bij de eerste benzinepomp om alsnog een vignet aan te schaffen. Niet ver daarna is al de afslag naar Bled. Het meer van Bled is een van de belangrijke toeristische attracties van Slovenië. Op het kleine eilandje in het meer staat de Maria Hemelvaartkerk uit de 9de eeuw. Samen met het kasteel van Bled op de rotsen en de besneeuwde bergketen er achter vormt dit een mooi plaatje. We zijn duidelijk niet alleen. In Bled zelf kunnen we geen parkeerplaats vinden. We volgen de stroom auto's rond het meer. Het uitzicht op het kerkje is van alle kanten mooi. Ook aan de overzijde is het parkeerterrein vol. Het is zondag en veel lokale Slovenen genieten van het mooie weer op de strandjes langs het meer. Het meisje bij de parkeerplaats adviseert door te rijden naar het station.

Slovenië - De Maria Hemelvaartkerk op het eilandje in het meer

Daar moet parkeerplek zijn, zegt zij. Dit blijkt te kloppen. We wandelen terug naar het meer. Kinderen spelen in het water en bootjes varen naar het eiland. We steken de weg over en starten met de beklimming van één van de heuvels rond het meer. Bovenop moet een mooi uitkijkpunt zijn. Andere terugkerende wandelaars wijzen de weg. Alsmaar rechtdoor het pad volgen, zeggen zij. Het loopt wel steil omhoog, wordt er nog bij gewaarschuwd. De drukkende warmte maakt de klim zwaar. Het uitzicht vanaf de top maakt veel goed. Beneden ons zien we Bled liggen, het eiland en het kasteel. De terugweg verloopt makkelijker. Beneden strijken we neer op een terrasje voor de lunch. In de middag willen we de nabij gelegen Vintgar kloof gaan lopen. Een wandelpad tussen rotsen door. Op sommige paden zijn houten loopbruggen aangebracht om verder te komen. Bij het intypen van het adres, waarschuwt Google maps dat de kloof vandaag gesloten is. Het zal toch niet? Omdat het vlakbij is besluiten we er heen te rijden. De navigatie stuurt ons niet over de gangbare route, maar waarschijnlijk de kortste. We rijden via smalle straatjes door dorpjes waar net één auto kan passeren. Op het parkeerterrein staan weinig auto's. Van andere Nederlanders horen we dat de kloof inderdaad dicht is. Jammer! Je kunt wel iets in de omgeving wandelen, maar heel veel mogelijkheden zijn er niet, vertellen zij. Of misschien niet zo jammer. Donkere wolken trekken samen en dikke druppels vallen naar. Binnen een paar minuten breekt een stortbui los. Het water stroomt over de weg. We besluiten niet te gaan wandelen en direct door te rijden naar de camping aan het meer van Bohinj.

Slovenië - Op de camping bij lake Bohinj

Het advies voor deze camping hadden we begin dit jaar op de vakantiebeurs gekregen. De camping in Bled is erg druk, had de man van Slovenia promotions gezegd. Bij de camping blijkt de receptie gesloten tot vier uur. Er hangt een briefje waarop staat: zoek maar een plaatsje en kom later langs om te registeren. De camping loopt nogal af naar het meer. Het is flink zoeken om een redelijk vlak stukje te vinden. We zetten de Landrover neer en klappen de tent uit. Van andere Nederlanders horen we dat het hier nauwelijks geregend heeft. Hopelijk blijft dit ook vanavond zo. Het meer van Bohinj ligt er prachtig bij. Aan de overzijde steken steile beboste rosten hoog boven het meer uit. Een enkeling waagt zich in het water. Anderen kiezen voor de veiligere kano's. Wij kiezen voor het terras van de camping. We bestellen een biertje. ‘s Avonds maken we een maaltijdsoep klaar. Voordat we gaan slapen wandelen we door het dorpje en langs het meer. We volgen een uitgezette route langs het meer. Waar het koude smeltwater uit de bergbeek zich vermengt met het warme water in het meer, daardoor ontstaat een mysterieuze mistlaag boven het water. Het voelt direct kouder aan. Het dorpje Ukanc stelt niet zo veel voor. Een tiental huizen, enkele hotels en een camping. Terug bij de tent blijven we nog buiten zitten tot de zon volledig achter de bergen verdwenen is.

Slovenië - Het prachtige Bohinj meerKasteel LedniceHet kasteel van Lednice ligt in een prachtige maar enorme kasteeltuin
KamperenEten bij de tent in Montenegro
Overnachten ZdarNet buiten Zdar overnachten we in een klein huisje
KamperenKamperen in Macedonië

Reisverslag Een roadtrip door Europa

Ben jij een wereldreiziger?