Reisavonturen Roemenië

Home > Roemenië > Een roadtrip door Europa > Reisverslag dag 16

Roemenië > Het enorme parlementsgebouw

Dag 16 - Zaterdag 23 juni 2018

Vanuit het hotel lopen we de stad in. We gaan op zoek naar de Darvari Hermitage kerk. Dit is de eerste stop van een rondwandeling uit de reisgids. In de kerk is een dienst bezig. Het is opvallend dat er alleen vrouwen in de kerk aanwezig zijn. We blijven bescheiden achter in de kerk kijken. Wanneer we de route verder willen volgen, blijkt dat dit nooit de Darvari kerk geweest kan zijn. We zijn niet op de goede locatie. Deze kerk ligt enkele straten verderop. Ook hier is een mis gaande. Via het Ioanid-park komen we bij de Casa Oamenilor de ?tiin??, het huis van de wetenschappers. In dit gebouw zit tegenwoordig een restaurant. De portier geeft aan dat het terrein tegenwoordig gesloten is. Aan de overzijde van de boulevard zoeken we de synagoge E?ua Tova. Het gebouw ligt ingeklemd tussen de omliggende huizen. Een anti terreureenheid bewaakt het gebouw. We besluiten door te lopen. In de wijk rond de synagoge bestellen we koffie. Via de Caleo Victoriei, de oudste straat van de stad, komen we bij het nationaal museum. Hier ligt ook de wijk Lipscani. Dit is het oude stadsdeel van Bukarest. We lopen door de smalle straatjes. Overal zitten cafés en restaurants. Er zijn zoveel terrasjes, dat ik mij nauwelijks voor kan stellen dat het hier ooit vol zit. Bij veel terrasjes staan meisjes de menu kaart aan te prijzen. In de Strada Lipscani bevindt zich nog een voormalige herberg uit de 17de eeuw. Tegenwoordig zitten er vooral souvenirs winkeltjes en restaurants. Ook bezoeken we enkele kerkjes en het Stavropoleos Monastery. Het is frisjes vandaag. De temperatuur haalt vandaag de twintig graden niet eens. Wanneer we op een terrasje gaan zitten voor de lunch, is een terrasverwarmer geen overbodige luxe.

Roemenië - De Biserica Kretzulescu in het centrum van Boekarest

Aan de overzijde van de Dâmbovi?a rivier ligt het parlementsgebouw. Dit gebouw is het één na grootste gebouw ter wereld. Alleen het Pentagon in de Verenigde Staten is groter. Dictator Nicolae Ceau?escu gaf in 1984 opdracht voor de bouw van dit enorme gebouw. Toen hij in 1989 afgezet en ter dood veroordeeld werd, was het gebouw nog niet klaar. Men besloot het gebouw te voltooien. Veel van de benodigde materialen waren toen al besteld. In 1997 was de bouw gereed. Vanaf de zes kilometer lange boulevard zien we het parlementsgebouw al liggen. We wandelen er naar toe. Net voor het gebouw, bezoeken we aan de linkerzijde van de boulevard een Armeense klooster. Een deel van het klooster is verplaatst om plaats te maken voor de boulevard. De kerk straalt rust uit. Achter de kerk is een klein museum. De deur is gesloten. Wanneer we de deur proberen, opent een monnik de deur. Hij snelt naar een ander gebouw om het licht aan te doen. Binnen geeft hij in gebrekkig Engels aan dat het klooster gesticht is door Saint Antim Ivireanu en dat hij in de 18de eeuw de boekdrukkunst hier geïntroduceerd heeft. Verschillende boeken en religieuze voorwerpen van Antim Ivireanu staan tentoongesteld. Veel tijd voor het museum hebben we niet. Om drie uur hebben we een rondleiding in het parlementsgebouw gereserveerd. Omdat het gebouw zo groot is en we niet precies weten aan welke kant we naar binnen moeten, nemen we wat extra tijd. Een taxichauffeur op het plein voor het parlementsgebouw wijst dat we aan de rechterzijde naar binnen moeten. Even later betreden we het Palatul Parlamentului.

Roemenië - Het enorme Palatul Parlamentului is het grootste gebouw van Europa

Arina heet ons welkom voor de rondleiding. Allereerst worden de paspoorten gescand. Daarna volgt een controle zoals ik dat op een vliegveld gewend ben. Het gebouw is ontworpen door een destijds 21 jarig meisje. Ruim 700 architecten hebben gewerkt aan de bouw. De bouw vond 24 uur per dag plaats in ploegendiensten. Arina laat de grote hallen zien, de verschillende congreszalen en de enorme balzaal. Deze zaal van meer dan duizend vierkante meter is maar liefst negentien meter hoog.

Roemenië - Een van de enorme ontvangstzalen voor ruim 2000 bezoekers

Alles is extreem groot in dit gebouw. Het is bijna onwerkelijk dat zo iets nog zo kort geleden ontworpen is. Via de statige trappen komen we bij het balkon. Vanaf het balkon is de boulevard goed te zien. De boulevard is zelfs langer dan de Champs-Élysées in Parijs. Onvoorstelbaar hoeveel huizen geruimd zijn om dit enorme project mogelijk te maken. Aan het einde van de tour geeft Arina aan dat we twee kilometer afgelegd hebben door het gebouw. Ook legt zij uit dat we nog niet eens vijf procent van het gebouw bezichtigd hebben. Vol ontzag over dit enorme complex, bestellen we een biertje in de oude wijk. Ook ‘s avonds gaan we eten in deze wijk. Het is beduidend drukker. Alle terrassen zitten praktisch vol. Het kan dus wel. Er hangt een gezellige sfeer in het centrum van de oude stad. Terwijl wij genieten van ons eten, zien we vanaf het terras de mensen voorbij lopen.Kathedraal De kathedraal van Kutna Hora
Banska StiavnicaHet centrale plein van Banska Stiavnica
Sveti Jovan KaneoHet meest beroemde kerkje van Macedonië aan het meer van Ohrid
UurwerkHet uurwerk van de zwarte kerk

Reisverslag Een roadtrip door Europa

Ben jij een wereldreiziger?