Reisavonturen Hongarije

Home > Hongarije > Een roadtrip door Europa > Reisverslag dag 24

Hongarije > Zwemmen in een grot

Dag 24 - Zondag 1 juli 2018

Omdat het zondag is begint het ontbijtbuffet pas om acht uur. Doordeweeks is dit vanaf zeven uur. Als wij even over acht uur het restaurant binnen komen op de binnenplaats, is het druk. Er is nog precies een tafeltje over. Het lijkt wel of iedereen de dag nuttig wil besteden. Wij in ieder geval wel. We gaan de grens over naar Hongarije. Al na enkele kilometers buiten Saru mare arriveren we bij de grens. Er staat een flinke rij wachtende auto's. Wij sluiten achteraan. Bij het loket voor het autovignet voor Hongarije hangt een briefje '20 minuten', maar nergens blijkt hoe lang dit briefje er al hangt. We besluiten hier niet op te wachten en na de grens een vignet aan te schaffen. In de rij komt maar weinig beweging. In Hongarije is het een uurtje eerder qua tijd. Misschien gaat de grens pas om negen uur open? Wanneer we bij de douaniers komen, worden de paspoorten gecontroleerd. De eerste beambte kijkt naar de documenten en geeft ze door aan een tweede douanier. Hij doet ogenschijnlijk hetzelfde. We mogen door. We verwachten even verderop de Hongaarse controle te krijgen, maar we rijden het land al in. We concluderen dat we de grens al over zijn. Waarschijnlijk werkten de beambten van Roemenië en Hongarije samen. Net over de grens stoppen we bij een benzinestation. Hier kopen we een vignet om over de Hongaarse snelwegen te mogen rijden. Wij vervolgen onze route via de snelweg door naar Miskolc. Miskolc is een stad in noord-oost Hongarije. Door het tijdsverschil arriveren we rond half twaalf in het stadje. Bij een geldautomaat nemen we wat geld op. Niet te veel, want we zijn maar één dag in Hongarije. Met Hongaarse forinten op zak rijden we de bergen in naar het plaatsje lillafured. Hier bevinden zich de druipsteengrotten van de Istvan cave. Op het parkeerterrein is het druk. Veel Hongaren gebruiken deze zondag ook om in de bergen te recreëren. Met wat moeite lukt het ons om een kaartje uit de parkeerautomaat te halen.

Hongarije - De grotten van Istvan in Lillafured

De tekst is alleen in het Hongaars. Bij de grotten begint precies een rondleiding. Snel kopen we een kaartje. De man bij het loket geeft aan dat de rondleiding alleen in het Hongaars is. We krijgen een Engelse tekst mee. Wij gaan direct de grot in. De kalksteengrotten van Istvan zijn 710 meter lang. In 1913 viel een hond in een schacht. Bij de redding werden de grotten ontdekt. Tijdens de oorlog werden de grotten gebruikt als schuilplaats. Pas in 1955 werd de grot weer geopend voor publiek. In de grotten worden de rotsformaties mooi uitgelicht. We kunnen werkelijk niets volgen van de gesproken tekst van de gids. Het is grappig te zien dat alle hoofden tegelijk een andere kant op kijken als het onderwerp schijnt te veranderen. Bij de kassa hebben we een Engelse folder meegekregen, maar het is te donker om de tekst te lezen. Doordat we toch niets meekrijgen, hebben we alle tijd om foto's te maken. Foto's maken mag, maar zonder flits, is ons bij de ingang uitgelegd. De druipsteengrotten zijn prachtig. Na een half uurtje is de tour afgelopen. Via dezelfde route lopen we weer terug. Vanaf het parkeerterrein lopen we langs de beek. Achter het grote hotel ligt een grote Szinva waterval. Vanaf beneden zien we het water twintig meter naar beneden kletteren. De omgeving is toeristisch. Er rijdt een treintje rond, er kunnen bootjes gehuurd worden en er zijn diverse shops. We bestellen een broodje en drinken voor de lunch. Daarna lopen we terug naar de auto. In een van de buitenwijken van Miskolc ligt het cave bath van Miskoletapolea. Wanneer we aan komen rijden, blijkt het ook hier druk. Bij het parkeerterrein bij het zwembad geeft een jongen aan dat we voor 2.

Hongarije - Het zwembad in Miskoletapolea is uit de rotsen gehouwen

000 forinten kunnen parkeren, of op het parkeerterrein achter ons voor 800 per uur. Omdat dat parkeerterrein er ook behoorlijk vol uit ziet en hier toezicht is, besluiten we bij hem te parkeren. We krijgen een ticket. Als we vragen waar het bedrag op het ticket staat, past de jongen de prijs aan tot 1.400 forint (nog altijd 4,50 euro). De reden van de plotselinge korting ontgaat ons. Bij het cave bath kopen we twee kaartjes en kleden we ons om. In principe is het cave bath een gewoon zwembad, alleen is het bad aangelegd in een grot. Via doorgangen zwemmen we de grot in. Het is er grappig, ondanks de drukte, om door de gangen te zwemmen. Achterin de grot is een donkere ruimte. Spannende geluiden geven dit bad extra sfeer. Na ruim een uurtje hebben we alle doorgangen en baden gezien. We kleden ons weer aan en verlaten het bad. We rijden het laatste stukje van de dag naar het hotel in het centrum van Miskolc. De auto kunnen we voor het hotel parkeren. Vanuit het hotel is het twee blokken lopen naar de winkelstraat. Op zondag zijn de winkels gesloten. Waarschijnlijk is er op andere dagen meer leven in de brouwerij. Alleen op de terrasjes is iets te beleven met de voetbalwedstrijd Spanje - Rusland. Wij bestellen een biertje en bekijken de verrichtingen van de voetballers vanaf een terras. Hoewel Rusland nauwelijks in de wedstrijd komt, zijn mensen achter ons voor deze ploeg. Tot opluchting van hen, wint Rusland de penalty’s serie. Ze adviseren ons een leuk restaurant enkele straten verderop. Dit restaurant blijkt gesloten. Een oude vrouw legt iets uit in het Hongaars. We maken er uit op dat het gesloten is op zondag. Maar ze zou ook iets anders bedoeld kunnen hebben. Als alternatief kiezen we voor een bistro restaurant. Een leuke keuze.Kasteel LedniceHet kasteel van Lednice ligt in een prachtige maar enorme kasteeltuin
KamperenEten bij de tent in Montenegro
Overnachten ZdarNet buiten Zdar overnachten we in een klein huisje
KamperenKamperen in Macedonië

Reisverslag Een roadtrip door Europa

Ben jij een wereldreiziger?