Reisavonturen Duitsland

Home > Duitsland > Een roadtrip door Europa > Reisverslag dag 29

Duitsland > Het oude centrum van Dresden

Dag 29 - Vrijdag 6 juli 2018

Het ontbijtbuffet start vanaf acht uur, is ons medegedeeld. Wanneer we het terras oplopen zijn praktisch alle tafeltjes al bezet met ontbijtende gasten. Waarschijnlijk wil iedereen de dag nuttig besteden. Wij ook! Vandaag rijden we daar naar het Duitse Dresden. Onderweg, zo'n zestig kilometer ten oosten van Praag, bezoeken we het ossuarium van Sedlec in Kutna Hora, ook wel bekend als de bottenkerk. De weg naar Kutna Hora loopt via lokale wegen. We rijden weer door het glooiende landschap en passeren verschillende dorpjes. Kutna Hora is duidelijk een meer toeristische bestemming. Op het parkeerterrein staan tientallen bussen geparkeerd. Door de ligging nabij Praag is dit een ideale bestemming voor een uitstapje vanuit de Tsjechische hoofdstad. Een ossuarium is een plek waar menselijke botten opgeslagen worden. Bij het kleine kapelletje staat een rij mensen om naar binnen te gaan. Wij sluiten aan. Binnen liggen naar schatting tussen de 40.000 en 60.000 menselijke schedels en botten opgeslagen. De schedels liggen niet alleen hoog opgestapeld, maar men heeft van de menselijke botten ook versieringen gemaakt. Slingers met schedels hangen aan het plafond, kandelaars van botten en in het midden hangt een grote kroonluchter van menselijke botten. Het voelt zo bizar dat je niet meer het gevoel hebt naar menselijke schedels te kijken. Het lijkt meer op een attractie in Disneyland. Toch zijn alle schedels echt. De nabij gelegen gotische kerk van Sedlec is eenvoudig ingericht. De Engelse folder geeft aan dat de kerk in de 13de eeuw gebouwd is. Via een spiraaltrap komen we op het koor van de kerk.

Duitsland - De bizare bottenkerk van Kutna Hora

Een houten loopbrug loopt onder het dak van de kerk door. Hiervandaan hebben we ook een mooi uitzicht op het interieur van de kerk. De kapel van de Madonna, aan de zijkant van de kerk, is opvallend mooi in barokke stijl in de verder gotische kerk. Aan de andere kant van de stad ligt de Sint-Barbara kathedraal. Vooral de gotische bogen aan de buitenzijde van de kathedraal zijn erg mooi. Net wanneer we bij de kerk staan, begint het licht te spetteren. De wolken boven de kerk maken het beeld wat somber. Een goede reden om weer in de auto te stappen en door te rijden naar Dresden net over de grens. Om half twee rijden we de stad binnen. Ons laatste hotel van deze reis ligt aan de rand van de oude binnenstad. We hebben het hotel geboekt inclusief parkeerplaats. Bij het naderen van het hotel zien we dat we hiervoor onder een poort door moeten. Gelukkig blijkt de doorgang 2,60 meter. Wij hebben 'maar' 2,50 meter nodig. We parkeren de auto op het achterterrein en checken in. We krijgen een code om de deur van de kamer te openen. We kunnen deze code gebruiken tot morgen twaalf uur. Hierdoor hoeven we morgen niet bij de receptie uit te checken. Met de plattegrond in de hand, wandelen we de stad in. Op de kaart zien we als eerste het barokke Zwinger paleis liggen. De Zwinger werd in de 15de eeuw gebouwd in de ruimte tussen de vestingmuren. Vanaf de grote binnenplaats van het complex met fonteinen, zien we pas hoe groot het is.

Duitsland - De gerestaureerde vrouwenkerk van Dresden

Iedere zijde is indrukwekkend. Ieder detail is mooi. Ook het naastgelegen Semperoper, het operagebouw, is al even fraai. Aan de andere zijde van de Theater Platz liggen de Hofkirche en het Residenzschloss zij aan zij. De oude binnenstad lijkt een aaneenschakeling van prachtige oude gebouwen. Aan het straatbeeld is niet te zien dat de stad Dresden tijdens de oorlogsjaren zwaar gebombardeerd is. Het hele oude centrum is volledig gerenoveerd in oude stijl. De Katholische Hofkirche werd in 1739 gebouwd onder keurvorst August III van Polen. In de barokke kerk staan 78 beelden van heiligen. De kerktoren is 85 meter hoog.

Duitsland - Na de oorlogsjaren is het centrum van Dresden volledig gerestaureerd

Op de muur van het Residenzschloss hangt een honderd meter lange afbeelding van de Fürstenzug (optocht van vorsten). Alle vorsten, prinsen, hertogen en leiders van de stad tussen 1127 en 1904 staan hier afgebeeld alsof ze in een parade achter elkaar lopen. Het middelpunt van de stad vormt de ronde Frauenkirche aan de Neumarkt. Deze Evangelische-Lutherse kerk in hoogbarokke stijl is tussen 1726 en 1743 gebouwd. Tijdens de oorlog is de kerk praktisch geheel verwoest bij bombardementen. Tijdens de DDR periode vormden de restanten een herinnering aan de oorlog. Pas in 1994 startte men met de restauratie. We dwalen door de straten van de oude stad. Eigenlijk is het overal mooi. Het Albertinum, het Rathaus en het ministerie van Financiën aan de overzijde van de Elbe. Op een terrasje aan de voet van de Frauenkirche bestellen we iets te eten. Met een toost sluiten we de laatste avond van onze reis af.StadspoortBrutus geparkeerd bij de stadspoort van Levoca
Stefan cel MareStefanus III wist in de 15de eeuw de Ottomanen uit Moldavië te houden
Saru MareDe kerk in het Roemeense Saru Mare
Kathedraal De kathedraal van Kutna Hora

Reisverslag Een roadtrip door Europa

Ben jij een wereldreiziger?