Noord Macedonië > Door de bergen naar Ohrid

Dag 11 - Maandag 18 juni 2018

Bij het wegrijden hebben we bekijks van de Franse reisgroep. Zij willen alles over onze reis weten. We moeten vooral ook naar Frankrijk komen zeggen ze. Wij gaan vandaag op weg naar Macedonië. De snelste route is terug via de hoofdstad. Wij kiezen er voor om te rijden door de bergen van zuid Albanië. We hadden een tip gekregen om de hotsprings van Benja te bezoeken. Deze hotsprings liggen op ongeveer een uurtje rijden van Gjirokaster. Wel was aangegeven dat ze lastig te vinden zijn. Wanneer we de plaats Permit naderen, waar de hotsprings moeten liggen, zien we een bord van het Nationale park. Er staat ook een foto van de hotsprings op. We rijden de onverharde weg in. We hebben geen idee hoe ver we het pad moeten volgen. We nemen aan dat ergens het park begint of een informatiehuisje staat. Dit blijkt niet het geval. Na ruim acht kilometer gereden te hebben, komen we bij een splitsing. Hier staat niets aangegeven. Een boerenjongen langs de kant geeft met handen en voeten aan dat we aan de verkeerde kant van Permit zijn. Vertwijfelend rijden we terug. De jongen blijkt gelijk te hebben. Even verderop langs de doorgaande weg staat opnieuw een verwijzing naar de hotsprings van Benja. Dit keer ook in het Engels. We parkeren de auto. De hotspring ligt aan de overzijde van een beekje. Via een oude Romeins brug bereiken we de pool. Verschillende mensen zwemmen in het water. Rond de hotspring ligt helaas het nodige afval. Het water is lekker, maar niet overdreven warm. We baden wat in het water. Voordat we koers zetten naar Korçë, doen we inkopen in een klein winkeltje.

Noord Macedonië - De natuurlijke waterbron bij Benja

Het oude vrouwtje achter de kassa wil ons het liefst alles verkopen, maar door de taalbarrière verloopt dit moeizaam. Ze pakt verschillende producten. Als eerste komt ze met brood aanlopen. Dit willen we inderdaad hebben. Op de afbeelding op de koelkast wijzen we vlees aan. Gehakt heeft ze ook. Samen met stukjes kaas hebben we de spullen voor een picknick lunch en het avondeten. Vaak hebben mensen vooraf gevraagd, is het niet veel rijden. Natuurlijk is het een flinke afstand die we afleggen, maar eigenlijk is het type weg meer bepalend of het veel rijden is, dan de afstand. De afstand naar Korçë is vanaf de hotspring ‘maar’ 126 kilometer. De smalle bergweg loopt echter continu omhoog en omlaag. De gemiddelde snelheid komt nauwelijks boven de dertig kilometer per uur uit. Hierdoor is het toch nog uren rijden. Halverwege naderen we een splitsing. De navigatie en het bord voor het dorp zeggen naar links, op de kruising staat een verwijzing naar rechts. Als we vertwijfeld keren, komt een jongen aangesneld. Rechtsaf is de nieuwe weg. Die moeten jullie hebben. Hij runt een café en vraagt of we wat willen drinken. Ach waarom niet. De nieuwe weg is een paar kilometer korter en sneller. Op een van de berghellingen stoppen we voor de lunch. Donkere wolken waar af en toe regen uit valt worden afgewisseld door zon. Tijdens de lunchstop is het even droog. Tegen half vier rijden we Korçë binnen. In een supermarkt kopen we wijn en chips. In het winkeltje van vanmorgen was dit niet te krijgen. Bij een benzinestation tanken we met het restant van ons Albanese geld. Dit levert toch nog twintig liter op. Al snel na het uitrijden van Korçë zien we het immense meer van Ohrid liggen. Het meer ligt zowel in Albanië als Macedonië. Via de zuidzijde rijden we richting Macedonië. Bij de grenspost zijn geen andere auto’s. De gegevens worden vastgelegd en we mogen vlot doorrijden.

Noord Macedonië - Kamperen in Macedonië

Bij de eerste camping net voor Ohrid zit het hek dicht. Ook de receptie is gesloten. Dit lijkt ons geen geschikte locatie. Even verderop zit nog een camping. Hier is meer leven, al bestaat de camping vooral uit vervallen stacaravans. We klappen de tent uit en bereiden Chili Con Carne. Net als we ons eten op hebben, klinkt de donder in de verte. Er zit niets anders op dan te schuilen in de auto. De bijna gebruikelijke forse regenbui trekt over. In de auto werken we het reisverslag bij. Hopelijk blijft de tent droog in deze flinke bui. Nadat de ergste regen over getrokken is, blijft het spetteren. Het lijkt er niet op dat het snel droog gaat worden vanavond. We besluiten rond kwart over negen de tent in te gaan. Het was een inspannende dag door de bergen. Snel vallen we dan ook allebei in slaap.StadspoortBrutus geparkeerd bij de stadspoort van Levoca
Stefan cel MareStefanus III wist in de 15de eeuw de Ottomanen uit Moldavië te houden
Saru MareDe kerk in het Roemeense Saru Mare
Kathedraal De kathedraal van Kutna Hora

Reisverslag Een roadtrip door Europa

Ben jij een wereldreiziger?