Reisavonturen Laos

Home > Laos > Rondreis Indochina > Reisverslag dag 5

Reisverslag Rondreis Indochina

12 febr - 8 maart 2008 (26 dagen)


Laos > Bezoek aan de bergstammen

Dag 5 - Zaterdag 16 februari 2008

Om half acht staan de dragers al te popelen om de bagage naar de boot te brengen. Ik geef mijn bagage af en loop naar de ontbijtruimte. Ik kan wel zeggen dat ik wakker ben, na een koude douche met enkele straaltjes water. Ik heb vandaag wat extra kleding aangetrokken om het niet meer zo koud te hebben aan boord. Een half uurtje later varen we af. Vandaag varen we naar het einddoel Luang Prabang. Dit is een hele dag varen. Ook vandaag varen we weer tegen de wind in en de zon laat zich nog niet zien. Achter in de boot is het goed uit te houden, zolang je maar uit de wind blijft. Ook heeft de bemanning vandaag dekens klaar gelegd. Dit blijken hun eigen dekbedden te zijn. Na een uurtje komt de zon een beetje door. Het wordt al snel aangenamer. Bij het dorpje Keang Haang leggen we aan.

Laos - Met de 35 mater lange slowboat varen we over de Mekong rivier

Al direct staan kinderen ons op te wachten. Ze presenteren sjaals en doeken om te verkopen. Wij klimmen omhoog naar het dorp. Op het centrale plein, geeft Wan een uitleg over het dorp en de tempel. Ook vertelt hij over de inwoners. De mensen in dit dorp horen bij de Lao Lum bergstam. Ondertussen worden wij gadegeslagen door alle kinderen uit het dorp. Als we verder lopen komen we in de winkelstraat. Geen winkels hier, maar voor ieder huis liggen de doeken en sjaals uitgestald, speciaal voor ons. Het dorp oogt primitief, maar alles ziet er netjes verzorgd uit. Het blijft alleen vreemd voor ons, als kinderen met dieren spelen. Een jongen speelt met een kip aan een touwtje en even verderop trekt een kleine meisje telkens een bamboerat aan zijn achterpoten terug. Zo heeft ieder land zijn eigen normen en waarden hoe om te gaan met dieren. Terug aan boord staat een uitgebreide lunch klaar. Op een klein houtvuurtje op het achterdek is een maaltijd bereid voor twintig personen. Een prestatie op zich. Het smaakt prima. 's Middags bezoeken we het dorpje Banton van de Kamu bergstam. Ook hier worden we direct onthaald. De voltallige bevolking van Banton loopt uit. Op een kleine - veilige - afstand antwoorden ze 'Sabahdee' terug. In tegenstelling tot de eerdere twee dorpen, worden we niet belaagd door allerlei verkopers. In het dorpje bezoeken we een klein schooltje. In dit schooltje wordt ook les gegeven aan volwassenen om hen lezen en schrijven te leren. Het dorpshoofd is zichtbaar blij met een kleine donatie voor de school.

Laos - Een woonboot op de Mekong Rivier

Na ongeveer een uurtje varen, komen we bij de grotten van Pak Ou. In deze grotten staan vierduizend boeddhabeelden opgesteld. Vanaf de rivier loopt een trap naar de grot met de Boeddha beelden. De grotten zijn sinds de 16de eeuw in gebruik als boeddhistisch heiligdom. Vanaf de grotten is het nog ongeveer een uurtje varen naar Luang Prabang. Ondertussen daalt de zon langzaam achter de bergen. Gelukkig heeft de Mekong rivier een bocht gemaakt en komt de wind nu schuin van achteren. Hier hebben we minder last van de wind. Rond zes uur komt Luang Prabang in zicht. De Wat Xieng Thong tempel is goed zichtbaar vanaf het water. Naar het schijnt is dit de een van de mooiste tempels in de stad. Even verderop leggen we aan. We klimmen omhoog. Boven staat een busje klaar om ons naar het hotel te brengen. Het valt mij nu eigenlijk pas op dat het verkeer in Laos aan de rechterkant rijdt, terwijl in Thailand men links rijdt. Ons hotel ligt op loopafstand van het centrum. Perry geeft uitleg wat in Luang Prabang te doen is de komende twee dagen. Daarna snellen we naar de kamer voor een douche. 's Avonds wandelen we Luang Prabang in, op zoek naar een leuk restaurant. We lopen langs de avondmarkt en door de hoofdstraat. In het centrum treffen we een gezellig restaurant. Terug in het hotel nemen we nog een afzakkertje op een donker dakterras. Rond middernacht ga ik naar bed.Wat Ta KeoDe Wat Ta Keo is nooit afgemaakt
Heilige Stoel CaodaïsmeDe heilige stoel van ce Caodaïsme
Schooltje SayoudomEen schooltje in Ban Sayoudom
Slapen in de treinDe slaapplaats in de trein