Reisavonturen Laos

Home > Laos > Rondreis Indochina > Reisverslag dag 11

Reisverslag Rondreis Indochina

12 febr - 8 maart 2008 (26 dagen)


Laos > Reizen door de bergen

Dag 11 - Vrijdag 22 februari 2008

Het is lekker weer. We ontbijten op de binnenplaats van het hotel. Na het ontbijt rijden we in zuidelijke richting langs de Mekong rivier. We rijden vandaag naar Lak Xao. We hebben hiermee een flinke reisdag voor de boeg. Na anderhalf uur maken we een korte stop bij de Wat Phabat Phonsane. Dit tempelcomplex heeft een grote spitse stoepa en in de sim (tempel) ligt een afdruk van de voet van Boeddha.

Laos - Een monnik scheert zich op e trappen van het Wat Phabat Phonsane

De voetafdruk is qua afmeting net zo groot als een badkuip. We rijden door naar Paksan voor een korte koffiestop. Daarna vervolgen we de highway 13 langs de Mekong rivier. In Paksedan stoppen we voor de lunch. We bestellen de gerechten en in de tijd dat het klaar gemaakt wordt, hebben we tijd om de hoofdstraat door te wandelen. Paksedan heeft vooral een regio functie. Veel handelaren hebben hier dan ook kleine stalletjes. Vooral de roze eieren vallen op. Volgens onze gids worden de eieren in de fabriek al gekleurd. De kleur geeft aan dat de eieren al gekookt en gezouten zijn. Na Paksedan volgen we nog even de Mekong rivier. Dan maakt de weg een bocht en draaien we de bergen in. Al snel gaan we omhoog en links en rechts verschijnen hoge bergketens van het Karst gebergte. Hoge kalksteenrotsen stijgen grillig boven de bomen uit. De bus slingert zich een weg omhoog met af en toe een stijging van negen procent. Op het hoogste punt, bij Phou Pha Mane, stappen we uit en genieten van het mooie panorama over de bergketens. Het is een beetje heiig, waardoor de verder weg gelegen bergen steeds vager worden. Vanaf dit punt wandelen we ongeveer twintig minuten langs de weg naar beneden. Onderweg zien we de prachtige natuur, bouwvakkers die aan de weg werken en kinderen die langs de weg spelen. De bus wacht ons weer op en we rijden door naar Lak Xao (of Laksao).

Laos - Het plaatsje Lak Xao

Lak Xao ligt net voor de grens met Vietnam op een kruising van twee grotere wegen. Het plaatsje stelt niet al te veel voor en is voor toeristen vooral een overnachtingsplek op doortocht naar Vietnam. 's Avonds eten we in het restaurant: 'The only one'. Zoals de naam al doet vermoeden is er ook maar één restaurant in het plaatsje. Tijdens het eten repeteert de band al voor de feestavond 's avonds. Speciaal voor Peter, die vandaag jarig is, spelen zij een enthousiaste versie van 'Happy Birthday'. De kamer in het hotel is simpel ingericht. De badkamer is erg klein en vergelijkbaar met mijn toilet thuis. Het is wel handig dat je op het toilet kunt gaan zitten tijdens het douchen en er is in ieder geval warm water. Nadat we de Vietnamese buren vriendelijk gevraagd hebben of hun televisie een stuk zachter mag, zijn we gaan slapen.Mekong RivierDe boot ligt aangemeerd bij de strand van Bantone
Giac-LampagodeDe Giao-Lampagode
Vietnameese jongensTwee Vietnameese jongens op het strand
Citadel HuéDe toegangspoort van de Citadel van Hué