Reisavonturen Laos

Home > Laos > Rondreis Indochina > Reisverslag dag 7

Reisverslag Rondreis Indochina

12 febr - 8 maart 2008 (26 dagen)


Laos > De waterval Kuang Si

Dag 7 - Maandag 18 februari 2008

We hebben binnen onze reisgroep wat medestanders gevonden voor een bezoek aan de Kuang Si waterval. Deze waterval ligt zo'n dertig kilometer ten zuiden van Luang Prabang. Met meerdere kunnen we de kosten van de tuk-tuk delen. Met z'n achten gaan we op pad. In de hoofdstraat staat een tuk-tuk te wachten en we starten de onderhandelingen. De richtprijs is ongeveer 20 dollar. Het eerste bod is 25 dollar en wij roepen 20. Moeilijk, moeilijk, totdat iemand uit onze groep roept 24 dan? Verbaasd kijken wij om en de chauffeur roept direct: deal! Ach, gezegd is gezegd en voor 24 dollar gaan we op pad. Het voordeel is dat het makkelijker door acht te delen is. Heeft de chauffeur ook een goede dag. Snel stappen we en gaan op weg naar de Kuang Si Waterval. Onderweg passeren we diverse kleine dorpjes. Leuk om het plaatselijke leven te zien. De tuk-tuk driver houdt er flink de vaart in. Als we een beetje achter de cabine blijven zitten is het wat minder koud in de achterbak. Na ruim een half uurtje zijn we bij de parkeerplaats bij de waterval.

Laos - Het uitzicht over Luang Prabang vanaf de Phu Si heuvel

Om bij de waterval te komen moeten we nog wel een kaartje kopen. We gaan het park in naar de waterval. In het park bevindt zich ook een opvang voor beren en een tijger. De tijger komt ons, achter het hek, al tegemoet lopen. De waterval is hoog en erg indrukwekkend. In diverse etappes valt het water tientallen meters naar beneden. Vooral de combinatie met de plantengroei maakt de waterval erg mooi. Aan de zijkant is een trap omhoog. Het pad leidt naar een plateau halverwege de waterval. Hiervandaan is een uitzicht op de achterblijvers beneden. Daarna sluit ik aan bij een Belg met een gids. Zij lopen voor mij naar de top. Ik ook! De klim omhoog is af en toe steil en veel langer dan ik ingeschat had. Bovenop is het begin van de waterval. Een rustig watertje doet niet vermoeden dat net over de rand de waterval begint. Er is eigenlijk geen uitzichtpunt naar beneden. De Belg volgt de gids, die het water in gestapt is om dichter bij de rand te komen. Ik besluit terug te keren. De anderen staan tenslotte alleen op mij te wachten.

Laos - De vergulde versiering van de Wat Mai

Als ik weer beneden ben, bezoeken we gezamenlijk de berenopvang. Ik koop een T-shirt om de organisatie te steunen. Als we terug zijn in Luang Prabang lunchen we weer aan de rivier. Een vertrouwde plek inmiddels. 's Middags bezoeken we de oudste tempel van Luang Prabang, de Wat Mai. Daarna gaat iedereen zijn eigen weg. Ik besluit het paleis te bezoeken. Het koninklijk paleis is tot 1975 in gebruik geweest door de koning. Bij de machtsovername door de communisten is het tot museum omgedoopt. De collectie bestaat uit diverse Boeddha beelden, geschenken van andere staatshoofden en natuurlijk het interieur van het paleis zelf. Ook bevindt zich in het paleis het kostbare Boeddhabeeld Pha Bang, een geschenk van de Cambodjaanse koning aan Laos in 1359. Het beeldje in het paleis is een replica. Het origineel is in een kluis opgeborgen. Bij de ingang van het paleis ontmoet ik andere reisgenoten. Gezamenlijk wandelen we door het koninklijk gebouw.In de hoofdstraat nemen we een biertje op een terras en informeer in het thuisfront vanuit een internetcafé. Als ik terug loop naar het hotel, word ik in de Wat Visounnarath aangesproken door enkele monniken met de vraag waar ik vandaan kom. Als ik ze vraag of ze weten waar Nederland ligt, hebben ze geen flauw idee. Ik laat ze mijn fotoboekje zien met de kaart van de wereld en foto's van familie en Nederland. Vol belangstelling wordt het boekje bekeken. We hadden om zes uur afgesproken in het hotel. Ik arriveer precies op tijd om me nog even snel om te kleden. Op de laatste avond in Luang Prabang eten we aan de Mekong rivier en nemen een afzakkertje in het centrum.KiokachamOnderweg stoppen we in het dorpje Kiokacham. De mist maakt het extra bijzonder
TunnelcomplexTunnelcomplex Cu Chi
Ho Chi Minh StadHo Chi Minh Stad bij avond
Veel brommersHet straatbeeld van Ho Chi Minh bestaat uit brommers, brommers en brommers