Reisavonturen Laos

Home > Laos > Rondreis Indochina > Reisverslag dag 8

Reisverslag Rondreis Indochina

12 febr - 8 maart 2008 (26 dagen)


Laos > Op weg naar Phonsavan

Dag 8 - Dinsdag 19 februari 2008

Vandaag staat een echte reisdag op het programma. Een tocht naar Phonsavan door de bergen. Een flinke tocht met vooral veel bochten. Om acht uur rijden we Luang Prabang uit in zuidelijke richting. Het is een beetje mistig buiten. Dit geeft een mooi en vooral bijzonder beeld van het landschap. Helaas gaan hierdoor de vergezichten verloren. Na anderhalf uur stoppen we in het plaatsje Namming Bridge. Ik ben wel toe aan een stop. Doordat het erg benauwd is in de bus en de vele bochten, voel ik me licht misselijk. De buitenlucht doet even goed. We wandelen door het plaatsje en wandelen over de brug. Aan het einde van het dorpje stappen we weer in de bus. Even verderop in Kiokacham maken we een koffiestop. De wolken hangen laag en de mist geeft iets speciaals aan he dorpje. Na weer een uurtje gereden te hebben, arriveren we in Phou Khoun. Dit plaatsje ligt op de kruising van wegen tussen Luang Prabang, Vientiane en Phonsavan.

Laos - Een lokale markt in het plaatsje op de kruising van wegen tussen Luang Prabang, Vientiane en Phonsaven

Het dorp is dan ook rijkelijk gevuld met marktkraampjes met allerlei handelswaar. Wij stoppen hier om te lunchen, maar ook om even rond te wandelen. 's Middags rijden we door naar Sayoudom. Hier bezoeken we en plaatselijk schooltje. Eén onderwijzer geeft les aan twee klassen in twee los van elkaar staande lokalen. Vanuit de groepspot geven we een bijdrage voor het schooltje. Het is leuk om te horen dat de onderwijzer van het geld van de vorige Baobab-groep een schoolbord heeft gekocht. Waarschijnlijk krijgt het andere lokaal nu ook een groot bord. Vanaf de school wandelen we door Sayoudom.

Laos - Een schooltje in Ban Sayoudom

Wij zijn een bezienswaardigheid in het dorp en we worden van verschillende kant met 'Sabahdee' begroet. Aan het einde van het dorp staat onze bus weer gereed om ons verder te rijden.Tegen vier uur verlaten we de bergen en rijden in nog ongeveer een uur over de hoogvlakte naar Phonsavan. In Phonsavan overnachten we in een eenvoudig guesthouse. Van buiten ziet het er prima uit en ook de ontvangst is vriendelijk. De kamers daarentegen zijn klein en vooral de kamers in de kelder zijn muf. De badkamer is nogal klein. De douche hangt boven het toilet. Ook merk ik dat we op de hoogvlakte zitten. Het is behoorlijk fris. Phonsavan ligt op 1.200 meter hoogte. Ik had mij niet gerealiseerd dat het tijdens deze vakantie echt koud kon worden. De verwachting voor vannacht is maar 8 graden. We gaan op zoek naar bier. Ons guesthouse zelf heeft geen bar. Buiten blijken er ook niet veel gelegenheden te zijn. We nemen onze toevlucht in een nabij gelegen hotel. Hier kunnen we in de lobby een biertje krijgen. Echt sfeer is er niet, maar het is beter dan niets. We nemen het lauwe biertje voor lief. Voor de tweede ronde. Kopen we aan de overzijde in een klein winkeltje enkele flessen bier en deze nemen we mee naar ons eigen guesthouse. We nemen plaats in de zithoek in de hal. Phonsavan is een betrekkelijk rustige plaats waar niet heel veel te beleven is. We blijven hier gelukkig maar één nacht. 's Avonds eten we in een naburig restaurantje.Veel brommersHet straatbeeld van Ho Chi Minh bestaat uit brommers, brommers en brommers
Vallei der KruikenMysterieuze kruiken
Lak XaoHet plaatsje Lak Xao
Heilige Stoel CaodaïsmeDe heilige stoel van ce Caodaïsme