Reisavonturen Vietnam

Home > Vietnam > Rondreis Indochina > Reisverslag dag 13

Reisverslag Rondreis Indochina

12 febr - 8 maart 2008 (26 dagen)


Vietnam > De tunnels van Vinh Moc

Dag 13 - Zondag 24 februari 2008

We rijden Dong Ha uit in zuidelijke richting. Het regent buiten. We hadden ons net verheugd op beter en vooral warmer weer nu we in Vietnam zijn. Het tegendeel blijkt de waarheid. De ruiten van de bus zijn beslagen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om de geschiedenis van Vietnam door te lezen in de reisgids. Ik realiseer me hoe weinig ik eigenlijk weet van de aanleiding van de Vietnam oorlog.

Vietnam - Enthousiast stopt deze brommerrijder om gedag te zeggen

Net ten noorden van de voormalige grens tussen Noord en Zuid Vietnam bezoeken we het tunnelcomplex van Vinh Moc. Rond de 17de breedtegraad was de grens tussen de twee Vietnam-landen bepaald en vijf kilometer aan beide zijde van de grens was het niet toegestaan om te komen. De bewoners uit dit gebied lieten zich niet verjagen. Zij groeven een uitgebreid tunnelstelsel om te wonen, maar ook als bescherming tegen de zware bombardementen. In totaal hebben deze inwoners zes jaar in de smalle gangen geleefd. In het museum wordt aan de hand van foto's getoond hoe de situatie was ten tijde van de oorlog. Daarna volgen we de gids het tunnelcomplex in. Gebukt lopend kunnen we net door de smalle gangen. Het is nauwelijks voor te stellen, dat hier lange tijd mensen geleefd hebben.

Vietnam - Het uitgebreide tunnelstelsel van Vinh Moc op de grens tussen Noord- en Zuid Vietnam. Zes jaar leefden mense hier onder de grond

Als we met de bus verder rijden, komen we al snel bij de voormalige grensrivier. We kunnen gewoon met de bus over de brug rijden, maar Perry stelt voor om de grens wandelend over te steken. De brug voor voetgangers leidt precies tot aan het imposante betonnen standbeeld voor het communisme. Het standbeeld beeld de overwinning van de Noord Vietnamezen uit op het zuiden. In Zuid Vietnam stappen we weer in de bus en rijden verder naar Hué. Vlak voor Hué pauzeren we voor een lunch. In het begin van de middag komen we in het centrum van Hué aan. Hué is een grote stad in het noorden van het zuidelijk gedeelte. Hué is vroeger geregeerd door de keizers dynasties. De ommuurde Citadel en de verboden stad zijn hier nog getuigen van. Al is de Citadel tijdens de oorlog zwaar beschadigd door Amerikaans bombardement. 's Middags wandelen we Hué in. Het is druk op straat. Iedereen lijkt wel op een brommer of fiets rond te rijden.

Vietnam - Vietnam heeft één spoorlijn van Hanoi naar Ho Chi Minh. Hier loopt deze spoorlijn door de stad Hué

Het is bij het oversteken goed opletten. Deze stad is wel even wennen in vergelijking met de afgelopen week. We wandelen over de brug over de Parfum rivier en via de andere brug weer terug. We gaan op zoek naar een tweetal Pagodes. Het valt mij op dat in Vietnam in het straatbeeld geen Boeddhistische uitingen te zien zijn. Slechts 18% van de bevolking is aanhanger van het Boeddhisme, terwijl dit in Laos 80% is. We moeten dan ook goed zoeken om de Tu-Dampagode en de Bao-Quocpagode te vinden. De eerste blijkt gesloten en bij de tweede kunnen we alleen rond het gebouw lopen. De tempel zelf is niet toegankelijk. We wandelen terug langs de spoorlijn. Ik verbaas me over de grote hoeveelheid brommers. Zeker als net de spoorbomen omhoog gaan, komt er en invasie brommers op ons afrijden. Het is dan ook inmiddels vijf uur en spitsuur. We volgen de spoorlijn een stukje terug naar ons hotel. De spoorlijn loopt van Hanoi naar Ho Chi Minh stad en is de enige spoorlijn van het land. Net als we hier lopen passeert de trein naar Ho Chi Minh ons. 's Avonds geeft Saskia een borrel. Zij is jarig vandaag. Daarna eten we in de uitgaanswijk bij een restaurant en drinken nog een biertje op het terras van een trendy tent. Al snel hebben we de nodige aanspraak op het terras omdat iedereen wil weten waar we vandaan komen, hoe we het vinden etc. Vietnamezen spreken duidelijk beter Engels dan hun collega's in Laos.Lak XaoHet plaatsje Lak Xao
Heilige Stoel CaodaïsmeDe heilige stoel van ce Caodaïsme
Uitzicht Luang PrabangHet uitzicht over Luang Prabang vanaf de Phu Si heuvel
Vliegveld PhonsavanHet propeller vliegtuig op de luchthaven van Phonsavan