Reisavonturen Cambodja

Home > Cambodja > Rondreis Indochina > Reisverslag dag 25

Reisverslag Rondreis Indochina

12 febr - 8 maart 2008 (26 dagen)


Cambodja > Op de fiets tussen de tempels

Dag 25 - Vrijdag 7 maart 2008

De laatste dag is aangebroken. Sommigen hebben kamers bijgeboekt, maar het hotel is vol en niet iedereen kan tot 17.00 bijboeken. Ik pla mijn bagage in en plaats mijn koffer in de kamer naast ons. Daarna ga ik met Els naar Siem Reap om fietsen te huren. Als we aflopen op een zaak waar fietsen buiten staan, blijken het fietsen van schoolkinderen te zijn die aan het internetten zijn. We worden naar de overzijde verwezen. Hier staan drie fietsen en deze kunnen we voor twee dollar per dag huren.

Cambodja - Op de fiets tussen de tempels van Angkor

Na enig aandringen kan het ook zonder mijn paspoort achter te laten. Een kopie volstaat. Ik vind het risicovol om mijn paspoort achter te laten op de dag van de terugvlucht. Om het formulier in te vullen, wordt de zoon gewekt. Slaperig komt hij aanlopen en bij het invullen vraagt hij aan ons hoe je ook al weer 'Bicycle' schrijft. Als we op pad gaan, blijkt mijn achterband wel erg zacht te zijn. Uit de gebaren maak ik op dat er geen pomp is, maar dat we verderop in de straat terecht kunnen. Ik denk dat hij het benzinestation bedoelt, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Bij het benzinestation wijst de bediende verder de straat in, maar het wordt niet duidelijk hoe ver. We zoeken verder. Na enkele keren vragen en al aan de andere kant van het centrumpje, vinden we een man met een compressietank. Hij vult de band en is erg blij met de fooi. Nu kunnen we op pad gaan. Voordat we naar de tempels rijden, fietsen we eerst door de buitenwijken van Siem Reap. Als we de brug overrijden, houdt het asfalt al op. Over de stoffige weg rijden we tussen de huizen en krotten door. Wat een verschil! Weer bij de hoofdweg zetten we koers richting de tempels. Voor de controle fietsen we dezelfde weg als de bus altijd nam.

Cambodja - De steile trappen in de tempels hebben een stijgingspercentage van 70%

Dit blijkt de groepscontrole te zijn. De controleur kijkt er verbaast als wij aan komen fietsen, maar we mogen verder van hem. Het is ongeveer acht kilometer fietsen naar de Angkor Thom tempel en de Bayon Tempel. We stallen de fietsen en dwalen door de Bayon tempel. Het blijft één van de meest bijzondere tempels in deze omgeving. Via de overwinningspoort rijden we richting het westen. We beklimmen onderweg de tempel Ta Keo. De tempel van Ta Keo is de eerste tempel opgetrokken in zandsteen. In tegenstelling tot de andere tempels is deze tempel niet voorzien van decoraties. De treden zijn afgesleten en de trap is erg steil. Ik schat de hoek op 70 graden. Als ik weer naar beneden klim realiseer ik me dat de trap eigenlijk te steil is om veilig te beklimmen. Ik gebruik beide handen om zoveel mogelijk steun te houden en hou mijn gewicht dicht bij de tempel. Veilig kom ik weer beneden. We fietsen verder langs de tempel Ta Phrom en even verderop langs de Banteay Kdei en het grote water van de Wat Srah Srang. We rijden terug naar Angkor Wat. Het is heerlijk om zo tussen dit werelderfgoed te fietsen. Vanaf de voorzijde van de Angkor Wat fietsen we terug naar Siem Reap. We leveren de fietsen in en lunchen in het hotel.'s Middags wandel ik Siem Reap in, internet wat en kleed me op tijd om voor de vlucht. Om vijf uur verlaten we het hotel en rijden naar de luchthaven van Siem Reap. Bij de luchthaven nemen we afscheid van Perry. Om kwart over zeven stijgen we op in de richting van Singapore. De overstap op Singapore is maar kort. Met een treintje moeten we naar de hal T3. Daar pikken we de boarding pas op en lopen naar gate A15. Hier is dan het boarden al begonnen met de controle van de handbagage. In de wachtruimte zie ik nog net één vrije internet PC. Ik kan nog net een berichtje vanuit Singapore naar het thuisfront sturen, voordat ik aan boord moet. Rond middernacht stijgt de boeing 777-200 op.Het drielandenpuntDe Gouden Driehoek is het drielandenpunt van Myanmar, Laos en Thailand.
MijnveldDe rood-witte paaltjes geven aan waar wel en waar niet gewandeld kan worden in het mijnveld
KiokachamOnderweg stoppen we in het dorpje Kiokacham. De mist maakt het extra bijzonder
TunnelcomplexTunnelcomplex Cu Chi