Reisavonturen Zambia

Home > Zambia > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 22

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Zambia > Zwemmen in de Devils Pool

Dag 22 - Donderdag 26 november 2009

Om half zeven rijden we in een open jeep het natuurpark Zambezi National Park in. Dit park is het enige park in Zambia waar neushoorns voorkomen. Momenteel zijn er vijf neushoorns in het park en deze worden bewaakt door rangers tegen stropers. Als we het park inrijden zien we direct impala's, zebra, gnoes en verschillende vogels. De gids geeft aan dat hij probeert de rhino's te vinden. Na enige tijd geeft hij aan dat we naar de andere kant van het park rijden. We steken de spoorwegovergang over, rijden over een doorgaande weg en slaan rechtsaf. Ik vraag me af of dit nu allemaal bij het park hoort, maar we zijn geen hek gepasseerd. We rijden een smal slingerend paadje in. Eigenlijk is het niet meer dan een wagenspoor.

Zambia - In het Zambezi National Park in Zambia bevinden zich de enige neushoorn van het land

We stoppen bij een wagen van de rangers. Een van hen komt zich voor stellen en geeft aan dat de neushoorns wat verder van de weg staan. Hij nodigt ons uit om lopend naar de neushoorns te lopen. Heel in de verte zien we een neushoorn staan. Onder bescherming van de rangers lopen we richting de neushoorns. Op honderd meter afstand maken we foto's van de neushoorn. Het grote beest houdt ons wel in de gaten, maar graast vrolijk door. De rangers zijn wel nerveus en willen snel weer terug. Ik vermoed dat ze niet zeker weten waar de andere rhino's verblijven. Terug in de jeep rijden we terug naar het eigenlijke park. We drinken een cola aan de Zambezi, spotten nog giraffen en verlaten het park. Net als we het park uit willen rijden, stuift een nijlpaard achter de wagen aan. Het beest komt links uit de bosjes gerend en volgt briesend onze wagen. Ik verbaas me over de snelheid. Het nijlpaard haalt zelfs onze wagen in en rent zo'n vijf meter achter de jeep. In een flits pak ik mijn camera, maar deze staat nog niet aan. Als ik mijn camera aangezet heb, is de hippo al afgebogen naar de rivier. Ook onze gids is verrast. Waar kwam hij nou vandaag, vraagt hij ons. Hij heeft dit nog nooit meegemaakt in het park. Wij hebben een mooi verhaal tijdens het ontbijt op de veranda aan de Zambezi.

Zambia - De Victoria Falls in de droge periode. In april komt er water over de hele rand

Aan het einde van de ochtend laten we ons met een taxi naar de Victoria Falls rijden. Andy is onze taxichauffeur en hij zet ons af voor het National Park. Als ik wil betalen, wil Andy nog geen geld hebben. Hij maakt een afspraak om ons weer op te pikken. We hebben twee uur nodig voor de Falls en misschien nog één uur voor de shops. We spreken om drie uur met hem af voor de deur. Ik prent het kenteken van de taxi in mijn hoofd, want ik zie zoveel blauwe taxi's staan. Als we het park in lopen horen we het geluid van het vallende water al. Het is weliswaar de droge periode en in deze periode staan de Falls redelijk droog. Desalniettemin is de waterval prachtig om te zien. Bij het eerste uitkijkpunt, staan direct verkopers klaar met foto's van de falls in de regentijd. Ik hoef dit niet te zien. Een tweede verkoopt een CD met foto's. Een derde begint over zwemmen bij Livingstone Island. Ik had hierover gehoord in Malawi in Cap McClear. Een stel uit Zuid-Afrika had dit geadviseerd. Je zwemt aan de rand van de Falls. Een prachtige ervaring vonden zij. Ik heb alleen niet de indruk dat deze man deze trip georganiseerd aanbied en ik sla het af. We lopen verder langs de uitkijkpunten. Het plateau van de Victoria Falls is 1,7 kilometer breed. Vanuit Zambia heb je in de droge periode maar beperkt uitzicht. Juist aan de linkerzijde stroomt het water van de main-falls. Dit is alleen te zien vanuit Zimbabwe. Terwijl ik vanaf de punt in de verte de main falls zie, bedenk ik me dat ik eigenlijk best wil zwemmen bij Livingstone Island. Ik besluit terug te gaan naar de man die mij aansprak. Ik tref de man niet meer aan. Bij de ingang van het park informeer ik naar de mogelijkheden. Een politieagent in de deuropening gaat voor mij op zoek. Eén momentje. Hij vraagt, hij zoekt, maar de guide is niet te vinden. Na enige tijd besluit hij ons te begeleiden. Waarschijnlijk is de guide al met andere gasten onderweg.

Zambia - Een enorme watermassa stort zich van de honderd meter hoge Victoria Falls

We kunnen ter plekke wel een ticket kopen. Johnson, zo heet de agent leidt ons richting Livingstone Island. Hij legt uit dat hij bewapend is, omdat hij patrouille loopt vlak bij de grens. Voor de zekerheid vraag ik hem of ik een foto mag maken. Dit is geen enkel probleem. Na tien minuten worden we van achteren ingehaald door de man die mij eerder aansprak. Hij had gehoord dat toeristen met de agent op weg waren naar livingstone Island. Leonard heet hij. Hij neemt het over van Johnson. Leonard vraagt of wij al tickets hebben, nee dus. Deze blijken toch alleen bij de ingang aangeschaft te kunnen worden. Leonard probeert telefonisch iemand de tickets te laten brengen, maar dit lukt niet. We bedanken Johnson en nemen afscheid van hem. Ik durf hem als politieagent geen fooi te geven. Kan dat wel? Samen met Leonard loop ik terug naar de ingang en koop de tickets. Opnieuw gaan we op weg. We wandelen over de rotsen van de drooggevallen Victoria Falls. Soms moeten we waterstroompjes oversteken. Leonard wijst ons hoe we over de rotspunten kunnen lopen en helpt ons overeind te blijven. Bij de Rainbow Falls kijken we over de rand van de waterval.

Zambia - Zwemmen aan de rand van de Victoria Falls in de Devils Pool is een bijzondere ervaring

Vanaf deze zijde is het veel mooier. Ik zie een regenboog in het op spetterende water en begrijp direct de naam. Na drie kwartier bereiken we Livingstone Island. Er komt iemand ons tegemoet lopen om ons ticket te controleren. Livingstone Island is een privé eiland en niet vrij toegangbaar. Vanaf de gedenksteen voor David Livingstone geeft Leonard of uitleg. Hiervandaan hebben we een prachtig uitzicht over de Boiling Pot. Het water van de Zambezi valt over ruim anderhalve kilometer naar beneden. Daar wurmt het zich door één doorgang onder de grensbrug tussen Zambia en Zimbabwe door. Door de kracht van het water wordt dit de Boiling Pot genoemd. Op Livingstone Island kleden we ons om. In zwemkleding overbruggen we zwemmend het eerste stukje van een meter of dertig door de rivier. Het is zaak om vooral tegen de stroom in te zwemmen en zo met een boog aan de andere kant te komen. Voor de veiligheid is ook een touw gespannen, mocht je eerder afdrijven. Felix is ons komen vergezellen. Hij heeft mijn camera overgenomen en maakt met mijn camera foto's van onze zwemtocht. Net aan de andere kant van de rotsen ligt de Devils Pool. Een diepe kom met een hoge rand aan de zijkant van de waterval. Leonard wijst ons hoe we veilig het water in kunnen springen. Spring je te ver naar rechts, kom je in de stroom van de waterval, spring je te ver naar links raak je de rotsen. Net als ik wil springen, kijkt Felix moeilijk naar mijn camera. De batterij blijkt leeg. Net op dit moment. Ik heb reserve accu's in mijn tas op het eiland. Samen met Felix zwem ik terug langs het koord. Net als ik klaar sta voor mijn tweede poging, ontdek ik twee reisgenoten op de andere oever. Hoe toevallig. Zij zijn vandaag met een taxi de grens overgegaan om de Victoria Falls vanuit Zimbabwe te zien. Wij zwaaien en fluiten en zij hebben ons ook door. Ik neem een aanloopje en spring in de Devils Pool op de aangegeven plek. Ik verdwijn koppie onder en bedenk me hoe bijzonder deze duik is. Ik laat me met de stroom meedrijven naar de rand van de pool.

Zambia - Baden op de rand van de Victoria Falls in the Devils Pool. Een spannend bad.

Leonard helpt me op de rand. Het water van de Zambezi stroomt langzaam langs me. Ik zit op de rand van een van de meest bijzondere watervallen. Eén meter achter mij stort het water bijna honderd meter naar beneden. Vooral het continu geluid van water maakt de belevenis nog bijzonderder. Ik kijk naar Felix en hij maakt foto's vanuit alle hoeken. Op dit moment kan hij er niet genoeg maken. Opeens voel ik wat kriebelen aan mijn benen. Leonard stelt mij gerust. Dit zijn kleine onschuldige visjes. Ik bedenk mij dat de visjes op het punt staan van de waterval af te vallen. Leonard nodigt mij uit om over de rand te kijken. Ik ga op de rand liggen en hij houdt mij stevig vast aan schouder en benen. Ik schuif mijn hoofd over de rand en zie het water onder mij zo'n honderd meter naar beneden kletteren. Mooi, maar snel keer is weer terug in de pool. We zwemmen nog wat in de stroom en na een half uur gaan we het bad uit. Hiervoor moet ik eerst tegen de stroom inzwemmen naar de overzijde. Hiervandaan laat ik mij langs de rotswand afzakken naar de zijkant en klim er uit. Terug op het eiland staat een biertje klaar voor ons. Met het biertje in de hand haal ik de herinnering aan de Devils Pool terug. Voordat we terug lopen, bezoek ik het toilet op het eiland. Dit blijkt niet gewoon een dikke boom te zijn, maar een keurige toiletpot met uitzicht op de Victoria Falls. Het bordje met 'Het toilet met het mooiste uitzicht' klopt zeker. We lopen weer terug over de rotsen. Het is al ruim na drieën. Ruim drie kwartier te laat komen we weer bij Alex bij de taxi. Het blijkt dat hij gewoon op ons is blijven wachten. Het is geen enkel probleem dat we te laat zijn. Terug bij de Waterfront bij het resort vertellen we aan de reisgenoten onze ervaringen en laten hen foto's zien. We sluiten de dag af in het restaurant Ngoma Zanga in Livingstone. Het diner in dit typische Afrikaanse restaurant is het laatste diner met de hele reisgroep. De serveersters zijn Afrikaans en sfeervol gekleed. Verder verloopt alles in het restaurant Afrikaans. Bij het buffet blijkt geen wisselgeld. De kassabon geldt als tegoed voor de bar. Ook de omrekening van dollars van Kwacha's verloopt moeizaam. Uiteindelijk komt alles goed en hebben we vooral gezellig gegeten. Na het eten bedanken we Bas voor de begeleiding van de reis en overhandigen hem een fooi. Ook vatten enkele reisgenoten de reis samen met een ABC-tje.Giraffe en jongeEen jonge giraffe drinkt bij zijn moeder
Kliniek Cape McClearDe kliniek in Cape McClear wordt geleid door een Nederlandse dokter
Red-billed HornbillEen Red-billed Hornbill in Liwonde National Park Malawi
Glossy-starlingDe greater Blue-eared Glossy-starling