Reisavonturen Malawi

Home > Malawi > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 13

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Malawi > Oog in oog met een kudde buffels

Dag 13 - Dinsdag 17 november 2009

Malawi - Tijdens de walksafari staan we oog in oog met een groep buffels in Liwonde National Park in Malawi

's Morgen vroeg, nog voor het ontbijt, trekken we in twee groepen het park in voor een walk-safari. We lopen achter de gids aan op zoek naar dierensporen, kleinere dieren, antilopen en misschien wel groot wild. Het is bewolkt vanochtend. Dit betekent lastiger foto's maken, maar meer kans om dieren te spotten. Als we op de laagvlakte lopen, zien we diverse waterbokken verspreid bij de rivier staan. Ook zoeken enkele Warthogs snel een veilig heenkomen. Heel in de verte denkt onze gids olifanten te zien.

Malawi - De baviaan Frankie bivakeert rond de campsite op zoek naar etenswaren

Ik kan niets onderscheiden in de bosrand, maar in een stevig tempo zetten we koers in die richting. Als we na een half uurtje dichterbij zijn gekomen, blijkt het een kudde buffels te zijn. Voorzichtig naderen we de groep. Op zo'n honderd meter afstand slaan we hen gade en zij bekijken ons. Waar zou ik heen kunnen als de beesten ons nu zouden aanvallen. Geen grote boom in de nabijheid te bekennen. Onze gids benadrukt dat groepen buffels nooit mensen aanvallen. Alleen zwakkere oudere en uitgestoten buffels kunnen een aanval doen of als ze in het nauw gedreven worden. Verder op onze tocht bekijken we een zwaar gehavende baobab boom. Deze schors van de boom is opengereten door olifanten, zien we klimops, die van andere bomen gebruik maken om te klimmen. We zien veel sporen, maar vinden geen olifanten. Na twee uur zijn we weer terug bij de campsite, waar Israël een heerlijk ontbijt voorbereid heeft. Na het ontbijt breekt de zon goed door. Het is warm. Ik nestel me met een leesboek op de veranda. Ik hou mijn camera in de buurt. Diverse vogeltjes brengen een bezoek aan de waterbak vlakbij. Vanuit mijn stoel leg ik de beestjes op de plaat vast. Ook Francky, de baviaan, struint rond om te kijken of hij nog iets kan eten. Als we even niet opletten, pakt hij een heel brood van tafel en rent er mee weg. Aan het einde van de middag gaan we een gamedrive maken in het park. We zijn al gewaarschuwd, dat de wagen beperkingen kent. Zo kan de motor niet uit, omdat de auto anders niet meer start. Sluit één deur niet helemaal en is de uitlaat lek. Paul is onze gids voor vanmiddag.

Malawi - de sprekende koppen van de Sabel Antilopen in Liwonde National Park

Hij rijdt de wagen in de richting waar we vanmorgen ook wild gespot hebben. Natuurlijk links en rechts waterbokken, warthogs en impala's. In de verte zien we de Sabel antilopen. Deze komen alleen in deze streek van Afrika voor. Ook zien we veel vogels, maar door de herrie van de wagen, zijn veel beesten letterlijk al gevlogen. Een Ground Horbill steek voor ons de weg over, een Bushpig rent de struiken in en een Grote Kudu blijft ons nakijken met zijn prachtige gedraaide gewei. Heel in de verte zien we weer de groep buffels. Paul speurt de omgeving af, maar kan de olifanten troep niet vinden. Tegen zonsondergang zijn we weer terug bij de campsite. 's Avonds vieren we de verjaardag van Aartje.UitkijkpuntHet uitkijkpunt in Liwonde National Park richting de Shire rivier
Wandeling Livingstone IslandEen wandeling over de drooggevallen oostzijde van de waterval naar Livingstone Island.
StraatkinderenDe straatkinderen van Tete begeleiden ons naar de campsite aan de Zambezi rivier
Red-billed HornbillEen Red-billed Hornbill in Liwonde National Park Malawi