Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Mozambique > Parque Nacional da Gorongosa

Dag 8 - Donderdag 12 november 2009

De wekker loopt om kwart over vijf al af. Buiten is het al licht. Het vroege opstaan went snel, ook omdat we 's avonds op tijd in bed liggen. In het restaurant nemen we een ontbijt en om half zeven stappen we in de safaritruck. De truck biedt plaats aan 20 personen, verdeelt over vijf banken. Hoe verder naar achteren, hoe hoger de banken staan. Hierdoor heeft iedereen goed zicht. Macedonna is onze chauffeur voor vandaag en hij heet ons welkom. Hij verontschuldigt zich alvast, want door het erg warme weer vandaag laten de beesten zich slecht zien. We rijden de campsite af en rijden in noordelijke richting het park in. Al snel zien we warthogs met kleintjes en een oribi springt geschrokken weg. Al rijdend zien we de nodige waterbokken en impala's staan. Macedonna rijdt naar de laagvlakte. In de regentijd staat dit gedeelte onder water. Trucks kunnen hier dan niet komen en het park is in deze periode dan ook gesloten.

Mozambique - De safari truck in het National Park Gorongosa

De regenperiode staat op het punt van aanbreken. Wij rijden door naar het leeuwenhuis. Dit zijn de ruines van wat ooit een restaurant met luxe verblijf had moeten worden. Alleen liep het ieder jaar onder water. Toen het leegstond, namen de leeuwen bezit van het gebouw en konden vanaf de eerste verdieping de laagvlakte goed in de gaten houden. Vandaag zijn er geen leeuwen rond het huis. Wel staan verspreid diverse antilopen in de vlakte. Wij rijden door naar de Rio Mussicadzi. De rivier is bijna drooggevallen en snakt ook naar de regenperiode. Bij het restantje water probeert een nijlvaraan een schilpad om te keren, staan verschillende ibissen en een Goliath reiger in het water en zitten visarenden in de bomen. Ook worden wij gadegeslagen door een troep apen. Op de vlakte achter de rivier loopt een groep Sabelantilopen. Deze antilopensoort komt alleen in deze regio van Afrika voor. Als we om half elf weer terug zijn op de campsite is het drukkend warm.

Mozambique - Een waterbok in National Park Gorongosa

Macedonna heeft voorgesteld om vanmiddag iets eerder weg te gaan. Het is dan nog wel warm, maar dan kan hij verder het park inrijden naar de grotere waterplaats. Ik ga in de schaduw bij onze rondavel zitten. Om twee uur zijn we klaar voor de tweede ronde. Het is erg warm. Mijn thermometer aan mijn rugzak geeft veertig graden aan in de schaduw. Logisch dat de dieren ook voor de schaduw kiezen. Toch zien we de nodige dieren, waaronder een Bushbuck. Net na drie uur nadert een donkere lucht. Er nadert een zandstorm. Macedonna parkeert de truck met de dichte achterkant richting de wind en de storm trekt over. Ook regent het licht. Macedonna rijdt vanwege het weer de truck terug naar de campsite. Maar al snel klaart het weer helemaal op en we kunnen hem overhalen alsnog naar de waterpool. 'Why not?' en even over vieren komen we bij de pool aan. Ook deze pool staat bijna droog. Wij hadden gehoopt dat dit de plek zou zijn waar de schaarse olifanten, leeuwen en buffels zich zouden bevinden, maar meer dan enkele ibissen, apen en een maraboe treffen we niet aan. We rijden terug naar de campsite. Macedonna houdt er lekker de vaart in en af en toe moeten we wegduiken om de zwiepende takken te ontwijken. Ondertussen wordt het schemerig en de zon zakt aan de horizon. Op de campsite verontschuldigt Macedonna zich voor de magere 'vangst' van vandaag. Het was gewoon te warm.Wandeling Livingstone IslandEen wandeling over de drooggevallen oostzijde van de waterval naar Livingstone Island.
StraatkinderenDe straatkinderen van Tete begeleiden ons naar de campsite aan de Zambezi rivier
Red-billed HornbillEen Red-billed Hornbill in Liwonde National Park Malawi
Dorpje ChembeHet dorpje Chembe aan het :Lake Malawi