Reisavonturen Malawi

Home > Malawi > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 14

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Malawi > De ontmoeting met dokter Jeannette

Dag 14 - Woensdag 18 november 2009

Vandaag de vijfde en laatste verjaardag tijdens deze reis. Vandaag is Brenda jarig, de dag dat we verhuizen richting Lake Malawi. In het dorpje Liwonde stoppen we voor wat inkopen voor Israël. De truck staat stil bij een druk kruispunt. Van diverse richtingen stoppen hier taxibusjes en mensen stappen in en uit. Ook zijn er fietstaxi's waar mensen achter op de fiets - op een kussentje - vervoerd worden. Verschillende verkopers proberen eten en drinken aan de man te brengen. Ook onze truck wordt door hen omringd.

Malawi - Het dorpje Chembe aan het :Lake Malawi

Het is een leuk gezicht om al die bedrijvigheid te zien. We rijden verder in noordelijke richting. Onderweg maken we een korte stop in Mangochi voor verse broodjes. In de supermarkt koop ik wat fris en pinda's. Ik steek de doorgaande weg over en wandel langs de huizen en bedrijfjes. Er stoppen hier duidelijk nooit toeristen. Ik word verbaasd aangekeken, maar altijd volgt een vriendelijke glimlach of groet. Een groep bouwvakkers, bezig met het metselen van een muurtje, is helemaal trots als ik ze op de foto zet. Luid lachend bekijken ze het resultaat. We rijden verder richting Cape McClear aan het Malawimeer. We passeren het Lake Malombe. Bij het stadje Mangochi slaan we linksaf richting Monkey Bay. Op zo'n tien kilometer voor Monkey Bay slaan we linksaf de weg in richting Chembe op het schiereiland Cape McClear. De afstand is maar achttien kilometer, maar de weg is zeer slecht. Alles in de truck rammelt en schut.

Malawi - De kliniek in Cape McClear wordt geleid door een Nederlandse dokter

Na een klein uurtje hobbelen zien we de eerste huisjes van Chembe liggen. Van diverse kanten komen kinderen aangerend om ons toe te wuiven. Wij overnachten op de campsite Fat Monkey Lodge, direct gelegen aan het meer. We zetten onze tenten op vlak aan het strand. 's Middags kunnen we uit verschillende activiteiten kiezen. Een boottocht op het meer, een village tour of een hiking. Wij kiezen er voor om 's middags zelf te wandelen door het dorp. Vanuit Nederland heb ik van een kennis een bal, een boekje en een zak drop meegenomen voor een nicht van haar. Jeannette is dokter in de kliniek van Chembe en woont hier al vijf jaar. Na de lunch wandelen we naar de kliniek. Al direct als we de lodge uitlopen komen kinderen aangelopen die ons vergezellen. Zij zijn nieuwsgierig waar wij heen gaan en zien in de tas de vorm van een bal. Bij de kliniek blijkt Jeannette deze middag vrij te zijn. Een Ierse dokter legt uit hoe we bij haar lodge kunnen komen. We moeten doorlopen tot de grote Baobab boom, sla daar linksaf en dan één minuutje doorlopen. Daar ligt de MGozo Lodge. De jongetjes zijn buiten op ons blijven wachten en vergezellen ons ook weer op de terugweg. Met de beschrijving is de lodge snel gevonden en binnen ontmoeten we Jeannette, Alex en hun dochtertje Timba. Gezamenlijk drinken we koffie en Timba speelt met de bal. Via het strand lopen we terug naar Fat Monkeys Lodge. In de bar vieren we Branda's verjaardag.Zonsondergang ZambeziEen prachtige zonsondergang in de Zambezi rivier bij het plaatsje Tete
UitkijkpuntHet uitkijkpunt in Liwonde National Park richting de Shire rivier
MarktkraampjesKraampjes met tomaten langs de kant van de weg
Sabel AntilopenDe Sabel Antilope is zeldzaam en komt alleen in deze omgeving van Afrika voor