Reisavonturen Zambia

Home > Zambia > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 17

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Zambia > De grens over naar Zambia

Dag 17 - Zaterdag 21 november 2009

We rijden 's morgen Lilongwe uit op weg naar Zambia. In zo'n twee uur rijden we naar de grens. Net voor de grens houden we nog een toiletstop. Ik verzamel het muntgeld uit mijn broekzak en maak hier een jongen blij mee. Even later staan we aan de grens. Het uitklaren bij de douane uit Malawi verloopt voorspoedig. We wandelen honderd meter verder voor de douane van Zambia. Hier moet een visum aangeschaft worden voor vijftig dollar. Alle paspoorten worden verzameld om de afwikkeling sneller te laten verlopen. Terwijl we zitten te wachten trekt een enorme regenbui over. De eerste regen tijdens deze vakantie. We reizen net tegen het regenseizoen aan.

Zambia - Houtskool wordt verkocht direct langs de weg

Met name in Zambia hebben we hierdoor meer kans op regenbuien. Ironisch genoeg begint dit al als we aan de grens staan. Na ongeveer een uurtje zijn alle formaliteiten geregeld zowel voor ons als voor de truck. We rijden Zambia in. Bas verzamelt al het Malawi-briefgeld van ons. Hij wisselt dit in één keer in een wisselkantoortje net over de grens. We hebben net iets te veel uitgegeven in Malawi, want ik krijg 960.000 Zambia Kwacha terug. Helaas net geen miljonair. Al is het omgerekend maar 150 euro. Als we verder Zambia in rijden regent het zo nu en dan. De truck blijkt niet helemaal waterdicht. Vanaf het dak lekt het op sommige plaatsen en ook enkele slaapmatjes achterin blijven niet droog. Buiten ontstaan grote plassen. Het water stroomt niet weg op de roodachtige zand-klei grond. Een voordeel: door de regen zijn de zandwegen waar we over rijden niet meer stoffig. Na een uur of vier rijden en hobbelen over de zandwegen arriveren we bij Luangwa. Hier bezoeken we een handycraft shop waar Trail Textiel gemaakt en bedrukt wordt. De fabriek zelf is op zaterdag gesloten, maar het winkeltje is open. Daarvandaan rijden we de laatste 25 kilometer naar het National Park South Luangwa, gelegen aan de gelijknamige rivier.

Zambia - Kinderen zwaaien ons uit bij de Tribal Textiles in South Luangwa

Om half vijf arriveren we bij de campsite Wildlife resort. De eigenaar wacht ons al op. Door de regen is het pad naar de campsite erg drassig geworden. Wij stappen over in safari-jeeps. Aron gaat ondertussen op verkenning uit of hij het pad met de truck kan nemen. Aron durft het wel aan en rijdt de truck door de drassige klei. Ook op de campsite staan plassen. Wij zoeken de hogere delen uit om de tenten op te zetten. Ook houden we rekening met de looppaden van de wilde dieren. Hippo's kunnen 's nachts op de oever komen om te grazen. Ook komen soms olifanten en zelfs leeuwen soms in de campsite. We mogen dan ook absoluut geen etenswaren in de tent bewaren. Vanuit onze tent hebben we uitzicht op de rivier. In de verte liggen de nijlpaarden in het water te rusten. 's Avonds eten we onder het afdakje op de campsite. Door het licht worden ook insecten getrokken. De eerste flinke regenbui van het seizoen is ook het signaal voor de termieten om uit te vliegen om nieuwe kolonies te stichten. Duizenden en duizenden termieten vliegen rond de lamp. De grote mieren zitten overal. De termieten zoeken een partner, werpen hun vleugels af en gaan op zoek naar een nieuw locatie. We besluiten vroeg de tent in te gaan waar geen gefladder is.LeeuwinDe leeuwin krapt wat aan haar kop.
Red-billed QueleaEen red-billed quelea in de boom
UitkijkpuntHet uitkijkpunt in Liwonde National Park richting de Shire rivier
Wandeling Livingstone IslandEen wandeling over de drooggevallen oostzijde van de waterval naar Livingstone Island.