Reisavonturen Malawi

Home > Malawi > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 15

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Malawi > Zeearenden voeren op het Lake Malawi

Dag 15 - Donderdag 19 november 2009

Een dagje in Cape McClear. 's Morgens na het ontbijt maken we een hike-tocht (wandeling) in het National Park Lake Malawi. De wandeling zou eigenlijk naar de top van de berg gaan, maar wij geven de voorkeur aan een wandeling van zo'n drie uur zonder flinke hoogteverschillen.

Malawi - Het prachtige zandstrand bij Cape McClear aan het Malawi meer

Dit is allemaal mogelijk. We lopen de lodge af en slaan rechtsaf. We lopen door de dorpsstraat, passeren de Baobab boom in het centrum en even later de MGozo Lodge. Aan de noordzijde lopen we het dorp uit en houden even stil bij de Missionnary Graves. Hier liggen missionarissen begraven die in Malawi overleden zijn, veelal aan de malaria. Bij de ingang van het National Park kopen we een toegangskaart en gaan het park in. We volgen de bergrand en lopen tussen grote rotsblokken door. In het park ligt een verlaten hotel uit de jaren vijftig. Vroeger overnachten hier reizigers op weg van Engeland naar Zuid-Afrika. Het was voor de toenmalige watervliegtuigen niet mogelijk om de afstand in één keer af te leggen. Ook koningin Elisabeth heeft hier overnacht. Tegenwoordig is het hotel vervallen en hebben de apen bezit genomen van het bouwwerk. Via het strand komen we aan bij Otters Point. Een prachtige locatie met helder water. Rond zonsondergang komen hier otters voor, vandaar de naam.

Malawi - Kinderen van Cape McClear spelen in het Lake Malawi

Otters Point is een mooie locatie om foto's te maken. Via het Lake Malawi National Park Museum komen we weer terug in Chembe. Pas terug op de campsite merk ik pas goed hoe warm het is geworden. We trekken ons terug onder de schaduw van de grote mangoboom. Het water van het Malawimeer ziet er aantrekkelijk uit, maar door de aanwezigheid van de Bilharzia bacterie is het beter het water te mijden. Na de lunch wandelen we het dorpje Chembe in. Het vissers dorpje telt ruim 10.000 inwoners in vooral rieten huisjes. Rond het middaguur en in de felle zon is het rustig op straat. Toch worden we toegewuifd door kinderen en mensen op hun stoepje. Aan het strand is het drukker. Vis ligt te drogen, kinderen spelen in het water en vrouwen doen de was. We kijken hoe een visser zijn net aan het maken is. Als ik een foto van hem wil maken, gaat hij trots op zijn uitgehouwen kano zitten.

Malawi - Een African Fish Eagle op zoek naar vis in het lake Malawi. De Fish Eagle heeft een spanwijdte van twee meter

Een grote glimlach verschijnt als hij het resultaat ziet. 's Middags gaan we aan boord van een kleine boot. We steken het meer over naar het West Thumbi Island. Vlak bij het eiland wordt wat brood in het water gegooid. Honderden kleine gekleurde vissen vechten voor een stukje brood. De schipper haalt met zijn handen zelfs een visje omhoog. We varen verder rechtsom het eiland. In de bomen zitten verschillende zeearenden al te wachten. De man voorop de boot fluit en gooit een vis in het water. Vanuit de boom komt een zeearend aan vliegen. In een glijvlucht duikt hij naar de vis. Met zijn krachtige poten pakt hij de vis uit het water en neemt zijn prooi mee naar de boom. We proberen een nieuwe visje. Niet alle zeearenden happen toe. Soms blijven ze gewoon in de boom zitten of wordt hun prooi weggekaapt door Kites en Hamerkoppen. De zeearenden pakken de vis met zo'n snelheid, dat het nauwelijks mogelijk is om de beesten op de foto vast te leggen. Ik doe verwoede pogingen en besluit dan mijn camera te sluiten. Ik geniet van het schouwspel zelf. Tegen zonsondergang varen we terug naar het strand. We nemen een biertje in de bar. De gekochte nootjes zijn niet lekker. De jongens op het strand zijn er maar wat blij mee. Gelukkig.Sabel AntilopenDe Sabel Antilope is zeldzaam en komt alleen in deze omgeving van Afrika voor
Stroming ZambeziBaden in de stroming van de Zambezi rivier
Main FallsDe Main Falls van de Victoria Falls Zambia
Houtskool verkopersHoutskool wordt verkocht direct langs de weg