Reisavonturen Malawi

Home > Malawi > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 10

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Malawi > De grens over naar Malawi

Dag 10 - Zaterdag 14 november 2009

We gaan op weg naar Malawi. Al vroeg zijn alle spullen weer ingepakt. Even voor zevenen rijden we de campsite af en vervolgen onze route richting Malawi. Na anderhalf uur stoppen we bij een lokale zaterdagmarkt. De markt herbergt vele kleine houten kraampjes. De omvang van de markt verbaast mij, omdat er geen groot dorp of stad in de nabijheid te bekennen is. Waarschijnlijk is het een regio markt.

Malawi - Een lokale zaterdagmarkt in Mozambique

We wandelen tussen de kraampjes door. Het is bijzonder omdat er geen andere toeristen zijn. Eigenlijk zijn wij de attractie. Iedereen kijkt eerst afwachtend, maar daarna volgt steevast een grote glimlach. De geiten liggen bij de slager al klaar, de fietsenmaker repareert fietsen en in diverse kraampjes worden oude medicijnen verkocht. Ook is er een levendige handel in opnieuw gevulde colaflesjes. Ik durf het niet aan. Fruit, potjes, kleding, etenswaren en veel meer. Een bijzondere ervaring. Terug in de truck, rijden we in een uurtje naar de grens van Mozambique en Malawi. Eerst checken we uit aan de zijde van Mozambique om vervolgens enkele kilometers verder bij de immigratie van Malawi weer in te checken. Al met al verloopt het redelijk vlot en als ook de papieren van de truck in orde zijn, rijden we Malawi in. Al direct ziet het straatbeeld er anders uit. Het valt mij op dat er veel meer stenen huizen langs de kant staan. Ook is er veel meer kleur in het straatbeeld. Zo merk ik nu pas dat ik in Mozambique nauwelijks reclameborden gezien heb. Ik zie een bord met 'restaurant'. Dit heb ik in Mozambique buiten Maputo niet gezien. Bij een benzinestation net na de grens wordt het geld gewisseld. Een geldwisselaar komt in de truck en wisselt het Mozambicaanse geld om voor Malawi Kwacha's. Ik krijg een indrukwekkende hoeveelheid briefjes. Het natellen loont, want er ontbreken twee briefjes. Ik ben nu in het bezit van 71.000 Kwacha. Dat klinkt wel goed. Buiten de truck lopen we wat rond. We proberen cola in blikjes te krijgen, maar dit is nergens te krijgen. Dan maar in flesjes en we nemen het statiegeld voor lief.

Malawi - De slager hakt zijn vlees op de lokale markt in Mozambique

We rijden door naar Blantyre. Blantyre is de financiële hoofdstad van Malawi. De stad ziet er netjes uit met opvallend veel groen langs de wegen. We stoppen bij een shoppingmall om wat drinken in te slaan en om met ons nieuwe geld een koffie te bestellen. Blantyre zelf kent nauwelijks bezienswaardigheden. Bij het wegrijden zien we nog net een glimp van de Kathedraal. Deze kathedraal dateert uit de eind 19de eeuw en is ontworpen door een ondeskundige priester. Het is wonderlijk dat het bouwwerk nog steeds overeind staat. Wij vervolgen onze weg richting Zomba. Zomba is de oude hoofdstad van Malawi voor Lilongwe. Nu is het een bescheiden stadje aan de voet van het gelijknamige plateau. De truck wordt geparkeerd in het centrum voor wat inkopen. Wij genieten van het dagelijkse leven in Zomba. Rond vijf uur rijden we richting Zomba Plateau. Aron rijdt de truck over de smalle kronkelende wegen naar boven. Het Zomba Plateau is een berggebied. Door de hoogte is de temperatuur lager en is het een prima gebied om te ontspannen. Maar ook moeten veel mensen hun geld hier verdienen in de bosbouw. Bij de 'Trout farm' slaan we de tenten op. Bij het opzetten blijkt de tent precies op een mierennest te staat. Binnen enkele seconden word ik tientallen keren gebeten. Snel verhuizen we de tent naar een veiligere locatie. In de schemering richten we de tent verder in en nemen aansluitend bij het kampvuur een drankje.Zonsondergang lake MalawiDe zonsondergang in het lake Malawi vanuit Cape McClear Malawi
Giraffe en jongeEen jonge giraffe drinkt bij zijn moeder
MarktkraampjesKraampjes met tomaten langs de kant van de weg
Afrikaanse eendEen Afrikaanse eend