Reisavonturen Malawi

Home > Malawi > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 11

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Malawi > Klimmen naar de top van het Zomba Plateau

Dag 11 - Zondag 15 november 2009

Vandaag trekken we met een gids over het Zomba Plateau. Een stevige wandeling van vijf à zes uur. Met voldoende water en een lunchpakket gaan we op pad. Edicar is onze gids voor vandaag. Hij leidt ons via een pad omhoog. De weg die we volgen loopt gestaag omhoog. Onderweg passeren we mannen die hout verzamelen en kleiner hakken. Op hun fiets laden ze de houtblokken metershoog en lopen vervolgens met de beladen fiets de berg af. Ook passeren we een groepje vrouwen die een flinke takkenbos op hun hoofd de berg af dragen.

Malawi - De hoogste top van het Zomba Plateau

Ik heb ontzag voor dit zware werk. Wij vervolgen onze weg omhoog. Het is warm in de zon en de route naar de top van het Zomba Plateau is een flinke klim. We zien al geruime tijd de zendmasten van Radio Maria Malawi op de top. Na ruim twee uur klimmen komen we bij het hoogste punt van het Zomba Plateau. Pal naast het radiostation hebben we uitzicht op het bijna anderhalve kilometer lager gelegen dal. Imposant! Een mooie locatie om een broodje te eten. We lopen een klein stukje over de route terug en slaan dan linksaf en lopen naar een tweede uitkijkpunt op het plateau. We volgen nu niet meer de weg, maar smalle paadjes omhoog en omlaag. Onderweg worden we verwelkomd door een groepje jongens van een jaar of tien. Zij lopen een stukje met ons mee. Bij de kruising ontmoeten we ook hun vriendjes. Met z'n achten houden ze ook honden. Als wij ze proberen te tellen, fluiten ze en uit de bosjes komen nog meer honden aangelopen.

Malawi - Houthakkers vervoeren het gekapte hout op de fiets van het Zomba plateau naar Zomba stad

In totaal komen er zeventien honden te voorschijn. Edicar legt uit dat zij de honden gebruiken voor de jacht. Dit is hun manier om te overleven op het plateau. De honden zien er goed verzorgd uit, misschien wel beter dan de jongetjes zelf. De honden willen best een stukje met ons meelopen, maar gehoorzamen goed als ze terug gefloten worden. We zwaaien de jongen uit en dalen verder af. We lopen steeds meer in de beschutting van de bomen. We komen aan bij de Williams Falls, een prachtige waterval op het plateau. Het zonlicht schijnt prachtig tussen de bomen door op de waterval. Na een korte stop bij de waterval wandelen we via een pad lans het water door naar Butterfly Falls en het Maria Plateau. Het is nog flink klauteren langs het stroompje. Na bijna zeven uur zijn we weer op de campsite terug. 's Middags doen we rustig aan. De drankjes liggen te koelen in de waterstroom. Israël sluit de avond af met een typische Afrikaanse maaltijd, die je met je handen hoort te eten. Ik besluit dit niet te doen.Glossy-starlingDe greater Blue-eared Glossy-starling
Snorkelen VilancolusSnorkelen boven het koraal rif bij de Bazaruto Archipel
Likkende leeuwinDe leeuwin is zichzelf aan het schoonlikken in South Luangwa National Park
Rainbow FallsPrachige regenbogen ontstaan door het opspattende water van de Rainbow Falls in de Victoria Falls