Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Mozambique > Het koraalrif van de Bazaruto Archipel

Dag 6 - Dinsdag 10 november 2009

Al voordat de wekker af loopt ben ik wakker. Het is geheel licht buiten. Eigenlijk is het vreemd dat men er niet voor kiest om de klok te verschuiven zoals in Kenia. Hierdoor zou het 's avonds ook langer licht zijn. Nu is het gehele levensritme verschoven en is iedereen om zes uur al actief. Om half acht worden we met twee pick-ups opgehaald om te gaan snorkelen in het Nationale Park Bazaruto Archipel.

Mozambique - Ee Madagascar Bee-eater heeft een libel te pakken op Bazaruto Island.

De Bazaruto Archipel is een eilandreeks voor de kust van Mozambique met bijzondere zandduinen en koraalriffen in zee. Bij het duikcentrum heet Peter, een Zuid Afrikaan, ons welkom. We passen de snorkelmaskers, wetsuits en flippers. Met alle spullen lopen we naar het strand, waar de speedboot al klaar ligt. Alberto duwt de boot af en schipper Paulino vaart de boot rustig de zee op. Als we in het diepere gedeelte zijn, waarschuwt Paulino ons goed vast te houden en gelijkertijd drukt hij de gashendel in. De twee 150 pk motoren draaien op vol vermogen en de boot schiet over het water. Het is zeker een must om je goed vast te houden. De boot stuitert over de golven. Na een half uurtjevaren bereiken we het 25 kilometer verderop gelegen eiland Benguerra Island, onderdeel van de Bazaruto Archipel. Op het eiland geeft Peter uitleg over het duiken, het snorkelen en het rif. Het waarschuwt met name voor de snorkelaars voor de hoge golfslag op de oceaan. Als we weer wegvaren waarschuwt Paulino dat het bumpy kan worden. Als de boot om het eiland vaart en de volle zee op gaat, blijkt deze waarschuwing niet voor niets te zijn.

Mozambique - Een enorme Baobab boom op de campsite in Vilanculos

De golven nemen flink toe in hoogte en door de snelheid komt de boot aan de voorzijde af en toe geheel uit het water. Allereerst zetten we de duikers af aan de zee-zijde van het koraalrif. Op de duik-plek wordt de boot stilgelegd en worden de voorbereiding voor de duik gedaan. De golven hebben nu vrij spel op de boot. Ik heb normaliter geen last van zeeziekte, maar begin het geschommel als onprettig te ervaren. Gelukkig varen we snel door naar de snorkelplek. Aan de andere kant van het rif zijn lagere golven, maar ze zijn zeker nog aanwezig. Als ik in het water spring, merk ik dat het nog niet mee valt de snorkelpijp boven de golven te houden. Toch geniet ik van de pracht van het koraal onder mij en vooral de prachtige vissen. Toegegeven ik heb op kleurrijke plekken gesnorkeld, maar ik blijf het onderwater leven fascinerend vinden. Vooral de grote vissen om je heen en de kleine fel gekleurde exemplaren. Ik laat mij met de stroming meedrijven en de vissen drijven mee. Prachtig. Na een half uurtje is iedereen weer aan boord en pikken we de duikers op. Als de groep weer compleet is, zetten we koers richting het eiland Bazaruto Island voor de lunch. Israël heeft voor ons de koelbox ingepakt met een lekkere salade en broodjes.

Mozambique - Een dolfijn zwemt voor de speedboot uit nabij Vilanculos

Het eiland is bekend om zijn vijftig meter hoge zandduin. Een prima doel om te beklimmen. Vanaf de top is er een mooi uitzicht over de archipel en het heldere groen-blauwe zeewater. Na de lunch gaan we voor een tweede duik. Het is eb geworden en het water is veel rustiger. Hierdoor snorkel ik nu veel dichter op het koraal, waardoor de kleuren intenser zijn. Ook lijken er veel meer vissen aanwezig. Onder mij zwemt een Murene zeeslang van tweeënhalve meter lang. Deze roofvis duikt snel een holletje in en laat alleen zijn scherpe tandjes zien. Een niet geheel ongevaarlijke ontmoeting. Terug in de boot worden we vergezeld door een reuzen schildpad. Hij komt even boven water naast de boot. Op de terugweg naar het vaste land, zien we dolfijnen. Paulino stuurt de boot er naar toe en links en rechts duiken dolfijnen op naast onze boot. Wat een heerlijk gezicht. Paulino probeert de dolfijnen mee te laten zwemmen met de boot door langzaam gas bij te geven. Maar na enkele sprongen door de boeggolf haken de dolfijnen af. Rond half vier worden we op het strand bij de Baobab campsite weer afgezet. De andere groep is nog aan het zeilen voor de kust met een dhow. Dit zijn van oorsprong Arabische houten schepen, getuigd met een driehoekig zeil. We sluiten de middag af met een lekker koud biertje in de bar.Wandeling Livingstone IslandEen wandeling over de drooggevallen oostzijde van de waterval naar Livingstone Island.
StraatkinderenDe straatkinderen van Tete begeleiden ons naar de campsite aan de Zambezi rivier
Red-billed HornbillEen Red-billed Hornbill in Liwonde National Park Malawi
Dorpje ChembeHet dorpje Chembe aan het :Lake Malawi