Reisavonturen Malawi

Home > Malawi > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 12

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Malawi > Nijlpaarden in de Shire rivier bij Liwonde

Dag 12 - Maandag 16 november 2009

Even voor half acht is de truck ingeladen en rijden we het Zomba Plateau af. Gelukkig hebben Aron en Israël gisteren diesel gevonden. Er is momenteel in Malawi een diesel-schaarste en praktisch alle pompen zijn uitverkocht. Zij hebben gisteren op de zwarte markt diesel bemachtigd, genoeg om Zambia te halen. Ik merk goed dat we dalen. Ondanks het vroege tijdstip voel je het bij iedere bocht warmer worden. Beneden in het plaatsje Zomba wandelen we door het centrum en over de lokale markt.

Malawi - Het uitkijkpunt in Liwonde National Park richting de Shire rivier

Het is een wir-war aan kraampjes. Iedereen glimlacht vriendelijk en niemand is opdringerig. In het passeren van mensen moet ik nog erg wennen om aan de linkerzijde te lopen en mensen te passeren. Net als in het verkeer is men dit ook op lopend gewend. Regelmatig wijk ik naar rechts uit. Terug bij de truck vervolgen we onze weg naar Liwonde National Park. Een korte rit vandaag. Net na tien uur staan we al voor de ingang van het park. Hier overnachten we in tenten op een veranda en met vaste bedden en sanitair. Helaas zijn er maar zeven tenten beschikbaar. Wij loten ongunstig en slapen in een kamer binnen bij de receptie. Op zich een nette kamer, maar niet zo avontuurlijk. Het is vandaag erg warm en we doen het rustig aan. We wandelen naar een uitkijkpunt bij een plateau in een boom. Hiervandaan is er uitzicht over de vlakte richting de Shire rivier. In de verte staan enkele waterbokken en wrattenzwijnen. Om half drie verzamelen voor een boottocht over de Shire rivier. We nemen plaats in een klein bootje en zetten koers in noordelijke richting. Vissers in kleine kano's begroeten ons. Zij proberen hun dagelijkse eten bij elkaar te vissen. Al snel stuiten we op een grote groep nijlpaarden in het water. De nijlpaarden luieren in het water en gapen regelmatig met een open bek. Een prachtig gezicht. De boot vaart tot zo'n twintig meter tot de kolossale beesten.

Malawi - Een hippo gaapt en laat zijn scherpe tanden zien. Gelukkig is hij vegatarier

Langs de kant zien we diverse vogels zitten. De schipper ziet in de verte iets bewegen. Zo snel als de boot kan vaart hij er naar toe. Olifanten op de kant. Een groep van ongeveer veertig olifanten passeert langs de oever tegen de bosrand. Net als ik een foto wil maken is mijn accu op en ik ben de reserve accu vergeten mee te nemen. Balen! Ik besluit een lauw biertje te nemen uit de koelbox en geniet van het schouwspel. Op de weg terug zien we een hippo (nijlpaard) in het drassige gras grazen. Plotseling heeft hij er genoeg van en neemt een aanloop richting het water. Hij rent recht op ons af. Ik schrik. Met een enorme plons duikt hij het water en op zo'n tien meter van onze boot maakt hij een haakse bocht en zwemt snel weg. De hekgolf van zijn duik doet onze boot op en neer gaan. Wat een ongelofelijke snelheid weet zo'n beest te bereiken. Rond zes uur zijn we - veilig - terug op de campsite en vieren de verjaardag van Dick rond het kampvuur.Red-billed HornbillEen Red-billed Hornbill in Liwonde National Park Malawi
Wandeling Livingstone IslandEen wandeling over de drooggevallen oostzijde van de waterval naar Livingstone Island.
Dorpje ChembeHet dorpje Chembe aan het :Lake Malawi
Een WarthogEen nog jonge Warthog. Zijn hoorntjes bij zijn neus zijn nog klein