Reisavonturen Zambia

Home > Zambia > Mozambique, Malawi en Zambia > Reisverslag dag 19

Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Zambia > Aangevallen door een olifant

Dag 19 - Maandag 23 november 2009

's Nachts geniet ik van de geluiden rond de tent. Ik hoor duidelijk hippo's grazen in het grasland naast onze tent. Het kenmerkende zuchtende geluid van de hippo's klinkt vlak bij. Ik probeer door het gaas van het raam naar buiten te kijken. Ik zie niets. Ik hoor ze nog wel het water in plonzen. In de verte hoor ik ook de hyena's roepen. Prachtig om in slaap te vallen. 's Morgens doen we een nieuwe gamedrive. Het is een facultatief programma en ik heb besloten beide tochten mee te doen.

Zambia - De olifant wil ruimte en komt dreigend op de Landrover aangelopen.

In het park zien we een olifant van dichtbij. Sylvester rijdt de jeep naar de waterkant, zodat het zonlicht beter valt voor de foto's. Ook de tweede wagen komt aanrijden. Als er een derde wagen aan komt rijden, vindt de olifant het te druk worden. Hij is omringt door drie auto's. Hij loopt recht op ons af met de oren plat tegen zijn lichaam. Sylvester start de motor en rijdt achteruit. We kunnen niet verder en de olifant blijft op ons af komen. Sylvester rijdt met flink gas naar de olifant. Hij deinst terug. Sylvester draait de auto iets naar rechts en de olifant passeert ons op twee, drie meter aan de linkerzijde. Een spannend moment. Verderop zien we een groepje welpjes. Speels lopen ze door de modder. De leeuwinnen liggen even verder precies midden op de weg. We rijden er via de graskant om heen. Ook de welpen komen aanlopen samen met een schattige klein welpje van nog maand oud.

Zambia - Een welpje van nog geen maand oud tussen de andere leeuwen

Na de pauze gaan we op zoek naar de giraffe. Deze is lastig te vinden. Sly probeert de kleine paadjes. We zien wel leeuwen, veel vogels, olifanten en zelfs een slangetje. Uiteindelijk zien we op weg naar de uitgang een giraffe met een kleintje. De kleine giraffe drinkt bij haar moeder. We lunchen weer op de campsite. 's Middags maken we een nieuwe gamedrive. We hebben afgesproken om één uur eerder te gaan. Het avondprogramma viel gisteren niet zo goed. Nog voor de gamedrive maken we een groepsfoto. De foto wordt snel genomen, want het weer betrekt. Kort daarna breekt een enorme regenbui los. We schuilen onder het afdakje. Goed dat we nu niet in de open wagen zitten. De bui duurt een half uur. De campsite staat weer blank. Om half vier komen de jeeps aanrijden. Door de bui hoeft het eigenlijk niet meer van mij, maar als we op pad gaan is het toch weer leuk. Ook Israël rijdt met ons mee. Hij heeft al veel reizen gedaan, maar heeft nog nooit een gamedrive gedaan. Trots zit hij voor in de jeep. Door de regenval kunnen we alleen op de doorgaande wegen rijden. Dit belemmert de luipaard zoektocht. We rijden langs de rivier. We zien impala's met vier kleintjes, apen en meer. Veel dieren hebben last om door de drassige klei te lopen. De hoeven zitten onder de modder. Ook onze jeep glijdt geregeld weg. Een kudde olifanten passeert ons pad en trekt naar de rivier. De oever is zo glad, dat ze zich naar beneden laten glijden. Ze laten zich door hun achterpoten zakken en glijden naar beneden. De troep olifanten treft naar de dorpen aan de overzijde op zoek naar mango's. Nadat de schemer ingevallen is, gaan we weer op zoek naar nachtdieren. We worden getipt dat bij de dode hippe een mannetjes leeuw ligt. Snel rijdt Sylvester er naar toe. De leeuw ligt rustig langs de kant van de weg. Door de schemer is het lastig een goede foto te maken.

Zambia - Door de flinke regenbij is het glad geworden. De olifanten laten zich door de achterpoten zakken en glijden de rivierhelling af.

Het is een pracht gezicht. Vijftig meter verder liggen de vrouwtjes met welpen. Het mannetje brult door de nacht. De jongste welp brult terug en loopt richting zijn vader. Wij staan nu precies tussen het mannetje en de vrouwtjes in. De welp loopt pal voor onze wagen. De moeder volgt haar jong. Tien meter voorbij onze wagen gaat ze languit op de weg liggen. Twee andere vrouwtjes nestelen zich voor en net rechts van onze wagen op de weg. Het zand van de weg is warmer dan het gras. Wij staan klem. Sly stuurt de jeep door het gras langs de leeuwen. Als we verder rijden staan we oog in oog met twee giraffen. De beesten hebben moeite te lopen over de drassige modder. Een giraffe twijfelt of hij voor onze jeep uit moet lopen, of dat hij moet wachten. Door de bomen kan hij niet terug en loopt glibberend door de blubber. Zijn poten glijden over de klei. Voor giraffen is drassigheid een gevaar. Als ze vallen, kunnen ze moeilijk overeind komen en kunnen ze iets breken. Hierdoor zijn ze een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Gelukkig komt de giraffe goed aan de overzijde. Verder zien we voor onze lamp nog een grazende hippo en een genet. Helaas zien we geen luipaard. Op de campsite staat het diner klaar. Hoewel Israël bij ons in de wagen zat, hebben andere reisgenoten het eten klaar gemaakt.Sabel AntilopenDe Sabel Antilope is zeldzaam en komt alleen in deze omgeving van Afrika voor
Stroming ZambeziBaden in de stroming van de Zambezi rivier
Main FallsDe Main Falls van de Victoria Falls Zambia
Houtskool verkopersHoutskool wordt verkocht direct langs de weg