Reisverslag Mozambique, Malawi en Zambia

5 - 28 november 2009 (24 dagen)


Mozambique > Van Maputo naar Tofo

Dag 3 - Zaterdag 7 november 2009

Om half zeven staat het ontbijtbuffet klaar. Ik ben dan al even wakker. Al rond half vijf is het licht geworden. De planning was om zeven uur te vertrekken, maar de truck is verlaat. Tegen half acht komt de blauwe truck voorrijden.

Mozambique - Onze reistruck, met onderin ruimte voor bagage, tenten en kookgerei en bovenin de zitplaatsen

Onderin is ruimte voor de bagage, kampeer- en kookmaterialen. Boven kunnen wij plaats nemen. Voorin staat zes stoelen dwars op de rijrichting, achterin staan de stoelen in busopstellen met twee tafels aan weerszijden. Voorin is een kastje met reisboeken. Het ziet er gezellig uit en prima voor de komende weken. We maken kennis met Israël, onze kok voor de komende periode en Aron, de chauffeur. Aron rijdt de truck de stad uit voor een lange reisdag richting Tofo. Het dagelijkse leven trekt buiten aan ons voorbij. Al snel bij het verlaten van het centrum, maken de stenen gebouwen plaats voor houten en rieten huisjes. Een schril contrast met de hoofdstad.

Mozambique - Het verkeer moet moeite doen om de gaten in de weg te ontwijken.

Ook blijf ik het fascinerend vinden dat vrouwen alles op hun hoofd kunnen laten balanceren, zonder het vast te hoeven houden. Zouden alleen vrouwen dit kunnen? We maken een korte stop om verse cashewnoten te kopen langs de kant van de weg. Met wat nootjes in de hand, maak ik ondertussen kennis met alle reisgenoten in de truck. 's Middags wordt langs de kant van de weg de lunch klaar gemaakt. Een lekkere frisse salade en broodjes met kaas en worst. Ook op de hygiëne wordt scherp gelet. Vooraf wast iedereen zijn handen in de detol. Als we verder richting Tofo rijden wordt de weg slechter en slechter. Flinke gaten zitten in het asfalt. Aron doet zijn best de kuilen te ontwijken en rijdt geregeld aan de verkeerde kant van de weg. Het is dan ook niet druk op de weg. De truck hobbelt behoorlijk, maar volgens Bas valt dit nog alles mee (?). Tegen half vijf arriveren we in Tofo. Leuke rieten hutjes staan voor ons klaar voor de overnachting met betegelde badruimte (en hier wordt in de flyer speciaal op gewezen). Ik ben blij dat we gearriveerd zijn na de vele uren rijden en geschut in de truck. We nemen een biertje op het terras bij de bar. Er is een prachtig uitzicht over de baai met de langzaam invallende schemer. Morgen gaan we snorkelen bij de walvishaaien. Dit schijnt een bijzondere ervaring te zijn en uniek voor deze locatie.Main FallsDe Main Falls van de Victoria Falls Zambia
Houtskool verkopersHoutskool wordt verkocht direct langs de weg
GlijdenDoor de flinke regenbij is het glad geworden. De olifanten laten zich door de achterpoten zakken en glijden de rivierhelling af.
Station MaputoHet station in Maputo is ontworpen door Gustaf Eiffel (van de iEffeltoren)