Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa

1 juli 2017 -26 juli 2017 (26 dagen)


Finland > Het Karelië merengebied

Dag 8 - Zaterdag 8 juli 2017

We zijn vandaag vroeg opgestaan. Om half acht laten we de bagage achter in het depot van het hotel en wandelen naar de auto. Met de auto pikken we de bagage op. In het tegenover liggende tankstation zijn twee jongens helemaal onder de indruk van onze auto en onze trip.

Finland - Het Olavinlinna kasteel is ooit gebouwd door de Zweden

'Dit kost een vermogen', blijft één van hen maar herhalen. Het is zaterdagochtend in Helsinki. Om acht uur s morgens is het nog rustig op straat. We rijden redelijk makkelijk de stad uit. Gisteravond hebben we brood, kaas en sinaasappelsap gekocht. Net buiten Helsinki, op een parkeerplaats, zetten we de stoeltjes uit en smeren ons ontbijt. Ook vandaag is het zonnig. Na het ontbijt zetten we koers naar Lahti, Mikkeli en Juva. Bij Juva volgen we niet de route naar Kuopio, maar slaan rechtsaf richting Savonlinna Hier ligt het Olavinlinna kasteel. Dit kasteel is gebouwd door de Zweden als grensbescherming met Rusland. Finland bestond toen nog niet. Als we bij het kasteel aankomen, is het lastig een parkeerplaats te vinden. Bij een haventje is een plekje vrij. Betaald. Er begint precies een Engelstalige rondleiding, wanneer we bij het kasteel arriveren. Het is alleen mogelijk om met een gids de toren van het kasteel te bezoeken.

Finland - Het Finse merengebied rond Kuopio

Er lopen ook veel mensen rond in hele nette kleding. Niet direct een keuze om een kasteel te bezichtigen. Hannah, onze gids tijdens de rondleiding, geeft helderheid. Op het middenterrein van het kasteel begint om twee uur een opera voorstelling. Vooral in de maand juli zijn er veel voorstellingen in het Olavinlinna kasteel. We volgen Hannah de oude toren in. Per laag geeft ze een uitleg. We bezoeken de kapel, het slaapvertrek en de bovenste verdieping. Deze verdieping is later door de Russen toegevoegd toen zij het kasteel veroverd hadden. Het verschil in bouwstijl is goed te zien. Na zo'n driekwartier staan we weer beneden. We rijden een stukje dezelfde weg terug richting Juva. Halverwege slaan we rechtsaf.

Finland - het bereiden van de maaltijd bij het trekkershutje

Via een kleinere weg steken we af richting Kuopio. De route van vandaag loopt door het Finse merengebied van Oost-Karelië. Talrijke meren grenzen aan elkaar. De ene nog mooier dan de andere. Het lijkt wel of in dit gebied meer water is dan land. Wat een prachtige omgeving. Het eindpunt Kuopio is het centrum van dit merengebied. Nabij de stad staat de Puijo Tower. Deze 75 meter hoge toren staat op een ruim 100 meter hoge berg. Met een lift gaan we naar de top. Vanaf het panoramadek hebben we uitzicht over de wijde omgeving. Overal liggen grote meren met talrijke eilandjes. In het barretje kopen we wat te drinken. Ondertussen genieten we van het uitzicht. Prachtig! We slapen vannacht in een trekkershutje enkele kilometers buiten Kuopio. De campsite ligt, hoe kan het ook anders, aan een meer. Het hutje is net groot genoeg voor twee bedden, een koelkast en een tafeltje. Wij pakken onze eigen stoelen en tafel uit Brutus. Ook klappen we de tent uit zodat de tent kan drogen. We trekken het nodige bekijks vanuit de hutjes om ons heen. De meeste gasten zijn Fins. Sommige komen zelfs vragen of ze een foto mogen maken. Tuurlijk! De mooie locatie aan het meer heeft ook een nadeel. Muggen! Heel veel muggen. We eten de zelf bereidde Chili Con carne daarom in ons hutje op.LunchpauzeEen picknick lunch op een mooie locatie
Plateau LaerdalHet plateau nabij Laerdal
RendierenDe rendieren in het bergachtig gebied
Hollandse geveltjesDe invloed van de Nederlanders is terug te zien in het straatbeeld van Gdansk