Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa

1 juli 2017 -26 juli 2017 (26 dagen)


Noorwegen > De oude handelshuizen van Trondheim

Dag 20 - Donderdag 20 juli 2017

Om zeven uur loopt de wekker af. Snel duiken we onder de douche aan de overzijde van de gang. Het Sandvik hotel is opgebouwd uit containers. Iedere kamer is een container en de toiletruimtes zijn gedeeld. Dit is in het noorden van Noorwegen een gebruikelijk bouwconstructie.

Noorwegen - De doorgaande route van noord naad zuid Noorwegen

Op veel plekken zie je containergebouwen staan. Dit hotel heeft er alle schijn van dat het voorheen een andere bestemming gehad heeft. De kamers lijken meer op ruimtes waar mensen voor een langere tijd verblijven. Bijvoorbeeld bouwvakkers. Tegenwoordig wordt het gebruikt als hotel. Bij het ontbijt zijn enkele toeristen aanwezig, maar ook werklui. Het hotel wordt opgeknapt. Wanneer we vertrekken rijden we dezelfde route als gisteren naar Mosjøen. Daarvandaan volgen we de doorgaande E6 richting het zuiden. Het is prachtig weer. Een strak blauwe lucht staat boven de meren en fjorden die we passeren. Na een uurtje rijden zien we zwaailichten. Er is een ongeluk gebeurd. Ook komt een helikopter aanvliegen. Geen goed vooruitzicht. Na twintig minuten stil gestaan te hebben, mag iedereen weer langs het kruispunt. De auto's zijn dan al weggesleept. Bij Laksforsen passeren we een waterval. We slaan even af om te kijken. De Laksforsen waterval verplaatst iedere seconde 700 kubieke meter water. Een enorme water hoeveelheid. Halverwege de rit lunchen we op een picknickplek. We klappen de stoeltjes uit en snijden het brood. Een mooie locatie. Naarmate we dichter bij Trondheim komen, wordt het verkeer ook drukker. We krijgen voor het eerst een extra rijbaan om in te halen, al is dat meestal van korte duur.

Noorwegen - De kleurrijke handelshuizen van Trondheim

Even over drieën rijden we Trondheim binnen. Het hotel ligt net buiten het centrum, op de andere oever van de Nidelva river. Het hotel is gevestigd in een van de grootste houten gebouwen van de stad. Het gebouw is in de tweede wereldoorlog door de Duitsers gebouwd als onderkomen voor de officieren. Tegenwoordig wonen er studenten in en in de zomermaanden fungeert het als hotel. Het statige gebouw past prima in de sfeer van Trondheim. Vanaf het hotel wandelen we naar het Kristiansten Fort. Het fort diende in de 17de eeuw om de stad te beschermen tegen aanvallen uit het oosten. Vanaf de muren van het fort hebben we uitzicht op de oude stad. De Nidaros Domkerk steekt mooi boven de huizen uit. We dalen af naar de rivier. Vanaf de Gamle Bybro, de oude brug, zien we de gekleurde houten handelshuizen van Trondheim liggen. De kleuren weerspiegelen in het water van de Nidelva rivier. De Domkerk is de grootste kathedraal van Noorwegen. We hebben een ticket nodig om de kerk te bezichtigen. Er zijn weinig steden waar voor de toegang tot een kerk betaald hoeft te worden. De kathedraal is van binnen indrukwekkend. Het donkere interieur wordt mooi uitgelicht. Het altaar is bijzonder fraai vorm gegeven.

Noorwegen - De kathedraal van Trondheim

Helaas mogen er geen foto's gemaakt worden in de kerk. We sluiten aan voor de klim in de toren. Ieder half uur kunnen maximaal twintig mensen naar boven. Er is nog plaats voor de volgende tour. We klimmen de 176 treden omhoog in een zeer smalle toren. Het is logische dat het in groepen gaat, want je kunt een tegenligger niet passeren op de trap. Soms moeten we zelfs dwars lopen. Het prachtige uitzicht op Trondheim maakt de klim naar boven zeker goed. Vanaf de rand van de toren hebben we uitzicht op alle windstreken van de stad. Weer beneden lopen we via het raadhuis door de winkelstraten naar de haven. Daarvandaan lopen we naar de Solsiden Mall. Dit warenhuis is gevestigd in voormalige pakhuizen. Volgens de receptionist in het hotel was dit een goede plek om te eten. Op afstand zien we al de gezellige terrasjes bij de oude pakhuizen. Met name door het lekkere weer, is het hier gezellig druk. Op één van de terrasjes vinden we een vrije tafel. We bestellen bier en wat tapas. Trondheim is een leuke en bruisende stad.Finse wegenDe eindeloze wegen door de Finse bossen
BergmeertjeEen bergmeertje in de heuvels rond Hammerfest
Laksforsen watervaleDe Laksforsen waterval net naast de doorgaande E6 route
Camping NemoDe toegangspoort van camping Nemo nabij Riga