Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa

1 juli 2017 -26 juli 2017 (26 dagen)


Estland > Middeleeuws Tallinn

Dag 6 - Donderdag 6 juli 2017

De regen klettert 's nachts op het tentdoek. Het is helaas niet droog gebleven. Ook als de wekker af loopt regent het nog steeds. Er zit niets anders op dan de tent nat in te pakken. Pas over twee dagen op z'n vroegst kunnen we de tent openen om te laten drogen.

Estland - De toegangspoort tot de oude stad van Tallinn

In de steden Tallinn en Helsinki is dit lastig. Het is niet beter. Voorzichtig klappen we de tent in en laden de bagage in. Vanaf de baai van Riga rijden we noordwaarts. De route loopt dwars door de hoofdstad Riga. En dat in de ochtendspits. Langzaam maar zeker bereiken we aan de andere zijde van de stad de doorgaande route naar Estland. Halverwege de route passeren we deze. We gebruiken onze navigatie weer om een restaurant te selecteren om wat te drinken. We rijden een klein dorpje in. Op de aangegeven locatie kunnen we geen restaurant vinden. Even verderop zit wel een klein restaurantje. We bestellen koffie en een broodje hamburger als lunch. Toevallig zitten net in dit dorpje twee andere Nederlanders op het terras. Terwijl we de afgelopen dagen nauwelijks landgenoten gehoord of gezien hebben. Om twee uur rijden we de buitenwijken van Tallinn binnen. Via een lange doorgaande route met heel veel verkeerslichten bereiken we het centrum. Ons hotel ligt net aan de rand van de oude stad. We kunnen Brutus op een binnenpleintje parkeren, achter het hotel. De onderdoorgang is gelukkig hoog genoeg. In ongeveer vijftien minuten wandelen we naar de oude stad. Tallinn heeft een relatief klein oud centrum, bestaande uit het hoger gelegen Domberg en de benedenstad. Het oude centrum wordt nog grotendeels omgeven door de oude stadspoort en wachttorens. Dit geeft het centrum een specifiek middeleeuws karakter.

Estland - Het uitzicht over de oude stad van Tallinn

Op het terras van het oudste café van de stad (dat zeggen ze zelf) bestellen we wat te drinken. Daarna lopen we via het Raadhuisplein, de oude apotheek en de Lange Pikk (straat) naar de Sint-Olafkerk. We beklimmen de 60 meter hoge torenspits. Een hele klim. Vanaf de balustrade van de toren hebben we zicht over heel Tallinn. We zien ons hotel liggen en kunnen de route volgen die we gelopen hebben. Ook zien we hiervandaan de oude toegangspoort en aan de andere kant het hoger gelegen Domberg. Hier ligt ook de Alexander Nevski Kathedraal. Dit is ons volgende doel. Via de stadspoort lopen we langs de oude stadsmuur. Via een opgaande weg komen we bij de hoger gelegen Alexander Nevski Kathedraal. In de Orthodoxe kathedraal klinkt gezang. Het lijkt of een doopsel gaande is. Hoofdzakelijk vrouwen bidden voor het vergulde iconostase in deze Orthodoxe kerk. Vanaf de wijk Domberg hebben we uitzicht over de stad. In een café gevestigd in de stadsmuur drinken we een biertje. Het terras op zo'n tien meter hoogte is alleen te bereiken via een steile stenen trap in een van de torens. We sluiten de avond af met een etentje in één van de restaurantjes in het centrum. Vanavond Italiaans.LunchpauzeEen picknick lunch op een mooie locatie
Chili con CarneGenieten van de zelf bereidde maaltijd
RendierEen rendier graast naast de weg
StartmotorDe monteur installeert een nieuwe startmotor