Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa

1 juli 2017 -26 juli 2017 (26 dagen)


Finland > Met de boot naar Helsinki

Dag 7 - Vrijdag 7 juli 2017

Na een goede nacht zitten we aan het ontbijt in het hotel in Tallinn. Om half tien laden we de bagage in en rijden naar de bootterminal. Als we aan komen rijden is de poort voor onze ferry nog niet open. Geduldig wachten we in de rij. Als de poort open gaat en we in kunnen checken, staan we een stukje verder opnieuw te wachten.

Finland - De veerboot richting Helsinki

De veerboot vanuit Helsinki komt net aan en alle auto's moeten nog van boord. De man komt nog even met de meetlat langs onze auto, maar met de daktent zijn wij echt hoger dan 2.40 meter. We kunnen niet op het dek voor de personenauto's. Samen met de vrachtwagens, caravans en campers komen we in het grote parkeervak. We rijden de auto aan boord. Het is niet zo heel druk met vrachtverkeer. Het dek staat ongeveer half vol. Wij gaan naar de bovenliggende dekken. Er zijn verschillende barretjes aan boord, een restaurant en volop mogelijkheden om te gokken. Op het buitendek speelt muziek. Wij gaan in het zonnetje zitten met een kop koffie. Als de boot de haven uit vaart, neemt ook de wind toe. We verhuizen naar binnen. Na twee uur varen komt de kust van Finland in zicht. Vanaf het dek is er mooi uitzicht over de vele eilanden voor de Finse kust. Als de boot bijna aan gaat leggen wordt iedereen verzocht terug te keren naar de auto's. Zodra de laadklep naar beneden is, kunnen we van boord. We rijden Helsinki in. Ons hotel ligt aan de rand van het centrum. Er zijn parkeerplaatsen bij het hotel, maar de parkeergarage is maar 1,80 hoog. Bij de receptie krijgen we een plattegrondje waar we wel kunnen parkeren en waarschijnlijk gratis. Na enig zoeken vinden we een plekje. Het is met parkeerschijf, maar hiermee overbruggen we precies de parkeertijd tot vijf uur. Vanaf het hotel wandelen we de stad in. Het is nog steeds heerlijk weer. Het is warm zelfs. In de nabijheid van het hotel ligt de rotskerk. Een uit de rotsen gehouwen Temppeliaukio-kerk, zoals de officiële naam is, heeft een glazen dak. Een bijzondere combinatie.

Finland - De Lutherse Domkerk is een symbool in Helsinki

Via het fraaie station komen we in de winkelstraten. Het is gezellig levendig op straat. Ook in het Esplanadi park is het druk. Toeristen, straatartiesten en inwoners van Helsinki genieten van de zon. Het park komt uit op het Kauppatori marktplein. In een van de markt kraampjes bestellen we een tosti en wat te drinken. We hadden nog niet geluncht vandaag. De nabijgelegen Domkerk is al van afstand zichtbaar. De bouw van de Lutherse kerk begin in 1830. Rond de kerk en het Senaatplein is de stad Helsinki gevormd. Hoe overweldigend de kerk van buiten is, zo simpel en bescheiden is het interieur binnen. Vanaf de Domkerk lopen we noordwaarts. We wandelen om het Toolonlahti binnenmeer tot aan het Olympisch Stadion. Daarvandaan via het opera gebouw weer terug tot het station en het centrum. Op een terrasje in de zon bestellen we een biertje. De bierprijs ligt hier direct een stuk hoger dan we de afgelopen week gehad hebben. Dit zal wel even wennen worden in Scandinavië. Op de weg terug naar het hotel vinden we een leuk eenvoudig restaurantje. Hier sluiten we de dag af.RotspuntOp de rand van de Preikestolen
RovaniemiBij Rovaniemi passeren we de Poolcirkel
AutopechDe auto moet naar de garage getakeld worden
GeirangerHet plaatsje Geiranger aan de gelijknamige fjord