Reisverslag Naar het uiterste noorden van Europa

1 juli 2017 -26 juli 2017 (26 dagen)


Noorwegen > Een nieuwe startmotor in Hammerfest

Dag 15 - Zaterdag 15 juli 2016

Noorwegen - Rendieren passeren in het Salen natuurgebied nabij Hammerfest

Vandaag wordt een dagje wachten. Wachten of het idee om de startmotor te vervangen allemaal verloopt zoals gepland. Het ontbijt is maar open tot negen uur. We zetten de wekker zo laat mogelijk en schuiven om half negen aan. Pas rond het middaguur komen we in actie. We hebben eergisteren al alle hoogtepunten van Hammerfest bekeken. Het is vandaag mooi weer. We trekken de Salen in via de Gammelveien ('oude weg'). Het berggebied achter ons hotel. We willen proberen om via de wandelpaden in dit natuurgebied bij de garage te komen. We hebben toch de hele middag de tijd. We hebben pas om vier uur afgesproken bij de garage. Het pad loopt omhoog. De omgeving is rotsachtig. Er groeit nauwelijks meer dan grassen en bodembedekkers. Enkele rendieren grazen in de verte. Ze kijken op als wij aan komen lopen. Ze blijven op een veilig afstand. Op de berghelling worden we gebeld. Het is Koen, de koerier van de ANWB. Hij staat nu op het punt om in het vliegtuig te stappen in Tromsø.

Noorwegen - Uitzicht op de baai van Hammerfest

Om drie uur is hij op de luchthaven. Vooralsnog loopt alles volgens plan. We besluiten niet direct het pad naar Rykefjord te nemen, waar de garage zit, maar verder richting Tymen te gaan. We passeren grote stukken sneeuwresten tegen de noordelijke hellingen. Uiteindelijk komen we bij een klein bergmeertje. Hier lijkt het doorgaande pad terug te lopen naar Hammerfest. Wij keren terug en slaan alsnog het pad naar Rykefjord in. In de verte zien we een klein vliegtuigje boven de baai de landing inzetten. Hopelijk is de startmotor aan boord van dat toestel. We lopen door naar de garage. Als we bijna bij de garage zijn worden we gepasseerd door een taxi. Veel vroeger dan verwacht is Koen met het pakketje aanwezig. Ook de garage is nog niet open. Snel bellen we Kristian. Binnen een half uur is de monteur aanwezig. Hij begint direct te sleutelen. Met wat moeite lukt het hem om de oude startmotor te verwijderen. Daarna is het plaatsen van de nieuwe een fluitje van een cent. Brutus start weer. Net als we weg willen rijden bij de garage, belt Casper van de ANWB. Hij wil in Nederland ook weten of het gelukt is. Trots kunnen we melden dat de geplande operatie volgens plan verlopen is. We zetten Koen af in het centrum bij een hotel. 's Avonds gaan we gezamenlijk eten. Met z'n drieën gaan we naar het restaurant van de eerste avond. Het is feest in de stad. De Hammerfestdagan. Een jaarlijks terugkerend evenement. In het centrum is net een hardloopwedstrijd afgelopen. De renners en toeschouwers gaan weer naar huis. In het restaurant is het daardoor ook druk. Er is nog net één tafeltje vrij. Koen vertelt tijdens het eten dat hij 35 jaar wegenwacht heeft gedaan en nu met pensioen is. Hij doet regelmatig uitstapjes voor de ANWB. Hij heeft al veel auto's teruggereden vanuit verschillende plekken in Europa.

Noorwegen - De monteur installeert een nieuwe startmotor

Omdat hij recent drie keer teruggereden was uit Spanje, had hij een verzoek gedaan voor een meer noordelijke bestemming. Hij had niet verwacht dat het direct het noordelijkste puntje zou worden. Hij heeft al eens eerder een auto terug moeten rijden vanuit Honningsvåg. Morgen blijft hij in Hammerfest en maandagochtend vliegt hij weer terug naar huis. Bij het afscheid nemen geeft Koen nog wel een tip mee dat we iets aan de warmte bescherming van de startmotor moeten doen. Het hittebestendige plaatje is afgebroken (en zo te zien al geruime tijd). Hierdoor kan de bedrading van de startmotor smelten door de hitte van de uitlaat. Probeer eventueel een conservenblikje te laten monteren bij een garage als bescherming. Hij verwacht echter niet dat dit direct morgen al problemen geeft.Atlanterhavn routeDe bekendste brug van de Atlantic Ocean Road
RotspuntOp de rand van de Preikestolen
RovaniemiBij Rovaniemi passeren we de Poolcirkel
AutopechDe auto moet naar de garage getakeld worden