Home > Estland > Baltisch Staten > Reisverslag dag 9
24 juli - 7 augustus 2010 (15 dagen)
We verlaten Kuressaare. Op de weg terug naar de boot stoppen we allereerst bij de oude Burchtkerk van Kaarma. De zon schijnt en hoewel het nog vroeg is is het al lekker warm. De kerk van Kaarma is vooral beroemd om de inscriptie naast de ingang. De tekst uit 1407 is de oudste tekst in de Estlandse taal. Even verderop bekijken we een groot kratermeer. Zo'n 4000 jaar geleden zijn verschillende meteorieten ingeslagen. De grootste krater is 110 meter doorsnede en 20 meter diep. Ook op het eiland Saaremaa bezoeken we de oude houten windmolens. De windmolens naar Nederlands model zijn het symbool van het eiland Saaremaa. Alleen zijn de molens in vergelijking met de Nederlandse molens niet geschilderd. De molens zijn ook te bezichtigen en ik klim via de smalle trapjes naar het vierde en hoogste niveau. De molen is recent volledig gerestaureerd en heeft van binnen veel weg van een geheel nieuwe molen. Tenslotte stoppen we nog kort bij de oude kerk van Karja.
In de kerk is een dienst bezig en daardoor niet van binnen te bezichtigen. We rijden door naar de veerboot. Om half twaalf rijdt de bus de boot op. De zon schijnt volop als ik op het voordek plaats neem. In een krap half uurtje vaart de veerboot terug naar de vaste wal. Hiervandaan rijden we in een ruk door naar Tallinn. Jouzaf, onze chauffeur, moet vanavond nog met de bus terug naar Litouwen. Het landschap onderweg is vooral groen met weilanden en bossen. Af en toe staat er een houten huisje langs de route. Naarmate we dichter bij de hoofdstad komen neemt de bebouwing steeds meer toe. Ook komt er steeds meer verkeer om ons heen. Net voor drie uur parkeert Jouzaf de bus voor het hotel. Het hotel ligt aan de haven. Precies tegenover het hotel is de terminal voor de afvaarten naar Helsinki aan de overzijde van de Oostzee.
Helsinki ligt maar 75 kilometer hier vandaan. Snel nemen we afscheid van hem en zwaaien hem uit als hij vertrekt richting Litouwen. Het is vandaag zondag. Op maandag en dinsdag zijn de meeste musea gesloten. Daarom wandelen wij 's middags naar het park aan de noordkant van het centrum. In het park staat het Kadriorgpaleis. Peter de Grote heeft zelf in 1736 de eerste steen gelegd voor dit fraaie paleis. Het eindresultaat heeft hij zelf niet meer kunnen zien. Het paleis is in Italiaanse barokke stijl ontworpen met overdadige decoraties en enorme plafondschilderingen. In de tuin is een besloten feest gaande. Van de museumbewaker mogen we even de tuin in om een foto te maken. Vanaf het paleis is het drie kilometer naar het oude centrum. Het is lekker weer en we besluiten te gaan lopen. Net voor het oude centrum treffen we een terrasje en bestellen een biertje. Het oude centrum van Tallinn is autovrij. Het is gezellig druk op straat en ik waan mij direct in de Middeleeuwen. De smalle straatjes lopen kris-kras door elkaar. Bij het restaurant Olde Hanse komt net een tafel vrij op het terras. Bij dit populaire restaurant is de bediening geheel in Middeleeuwse stijl. Dit betekent bier uit mokken en het eten in kommen. Deze sfeer past prima bij de uitstraling van de oude Hanzestad. Na het eten dwalen we door de stad. Langzaam wordt het donker. Vanaf de uitkijkpunten bij de Domkerk is er een prachtig zicht over de stad Tallinn bij avond. Op de achtergrond komt net een groot cruiseschip aangevaren. Dit levert mooie plaatjes op. Hier vinden we ook een soort terras. Verschillende bankstellen staan opgesteld en er is bediening. We nemen in de bankstellen plaats. Het komt allemaal wat ongeorganiseerd over, maar wat maakt het uit. Voor het toilet word ik verwezen naar een gang met links een woonkamer en rechts is het toilet. Ik vind het prima. Ook nu de zon onder is is het nog steeds lekker om buiten te zijn. Tegen middernacht wandelen we weer in een half uurtje terug naar het hotel.