Home > Litouwen > Baltisch Staten > Reisverslag dag 2
24 juli - 7 augustus 2010 (15 dagen)
Het is 's nachts benauwd warm op de kamer. Al vroeg ben ik wakker door de warmte en de geluiden van buiten. Het hotel is een typisch betonnen bouwwerk. We hebben een simpele maar prima kamer met een systeemplafond. Er hangt een kleine televisie hoog aan de muur en de badkamer volstaat. Het ontbijt is in de kelder. Een prima buffet in een wat kille ruimte. Na het ontbijt trekken we met een groepje Vilnius is. We steken de brug over de Neris rivier over en lopen langs het Nationaal Museum. Net achter het museum nemen we de tandradbaan omhoog naar het hogere gelegen kasteel. Nog één vestingtoren is overgebleven en steekt hoog boven de stad uit. Vanaf de top van de toren is er een mooi uitzicht over oud Vilnius. Met de reisgids in mijn hand herken ik de vele kerken van de stad. Via een kinderkopjespad wandelen we, om de burcht heen, naar beneden en eindigen op het centrale plein bij de Klokkentoren en de Kathedraal. De voorzijde van de Kathedraal heeft veel weg van een Griekse tempel.
De Kathedraal is dan ook in de loop der eeuwen veelvuldig gerenoveerd en aangepast. Als ik de kerk in loop valt het Gotische middenschip direct op. Prachtig! In de kerk is het druk. De mis staat op het punt van beginnen. Rechts voorin is een prachtige Barokke kapel, die ik zeker niet wil missen. Net voor de mis begint, verlaat ik snel de kerk. Buiten op het plein staat de oude Klokkentoren. De Klokkentoren dateert uit de 17de eeuw, maar de basis heeft al in de 15de eeuw deel uit gemaakt van een verdedigingstoren. Net voor de toren ligt een ster op het plein. Als je een rondje draait op de ster en onder de voorwaarde dat je de ster zelf gevonden hebt, kun je een wens doen op de ster. Een Spaanse reisgroep legt mij in gebroken Engels het principe van de ster uit en applaudisseert zodra iemand een wens gedaan heeft. Ook mijn wens wordt met applaus begeleid. Misschien werkt het? We wandelen verder de oude stad in en slaan linksaf richting de Sint Annekerk. Deze prachtige rode bakstenen gotische kerk is gebouwd met verschillende torentjes en tierelantijntjes. In de kerk zelf is een mis bezig, dus kijk ik alleen even door de openstaande deur naar het mooie moderne interieur. Het direct er achter gelegen Sint Franciscus en Bernardinuskerk is wel toegankelijk. De kerk met het barokke interieur heeft zwaar te leiden gehad van de Sovjet bezetting en wordt nu weer door de Franciscaanse monniken gerestaureerd. Bij de brug over de Vilnia, steken we over naar de kunstenaarswijk Užupis. De brugleuningen hangen vol met hangsloten. Sommigen zijn voorzien van namen en data. In Litouwen is het traditie om een huwelijk te bekrachtigen door een slot aan de brug vast te maken en gezamenlijk het sleuteltje in de rivier te werpen. Užupis is een van de oudste wijken van de stad en is aangemerkt als werelderfgoed. De kunstenaars die er wonen hebben de wijk uitgeroepen als zelfstandige republiek.
Aan de muur hangt in verschillende talen de 'Grondwet van Uz', met regels als 'Honden hebben het recht om hond te zijn' en 'Iedereen heeft het recht om dood te gaan'. Op een van de terrassen van Užupis, langs de Vilnia rivier, bestellen we een lunch. 's Middags dwalen we door de stad. Via de vestingmuren van het Bastion, lopen we naar de Dageraadspoort. Net voor de poort passeren we de Sint-Teresakerk. Ik ben onder de indruk van het prachtige barokke interieur van deze kerk. Via een doorgang achterin de kerk komen we in een gangetje en bij een trap. Deze trap leidt ons naar het kapelletje boven de Dageraadspoort. De gouden Madonna in de kapel is een bedevaartplaats voor pelgrims. In de kapel is doop bezig. Weer buiten wandelen we onder de Dageraadspoort door en staan buiten de oude stadsmuren. Net naast de Sint-Teresakerk ligt de Russisch Orthodoxe Heilige-Geestkerk. De kerk heeft een bijzondere kleurrijke groene achterwand achter het altaar. In dit stukje van Vilnius staan de kerken dicht op elkaar. De Heilige Drie eenheid kerk bereiken we via prachtige barokke poort. Op de binnenplaats staat de kerk. De restauratie van de zwaar beschadigde kerk is nog maar net begonnen. Dit geeft de kerk een somber uiterlijk. Dit kan niet gezegd worden van de grote Sint Kazamirrkerk. Een opvallende kerk in het oude centrum. Deze Jezuïtische kerk is geheel gerestaureerd in barokke stijl. Onder het altaar kun je de mooie grafkelder bezoeken. Vilnius wordt met recht kerkenstad genoemd. De ene kerk is nog mooier dan de andere. We kopen wat water in de supermarkt en pauzeren even op de trappen voor het stadhuis. Daarna volgen we onze route langs de baby-roze Sint Katharinakerk (gesloten) en lopen we naar de wat in het straatbeeld verscholen Dominicaanse Heilige Geest kerk (ook gesloten). Via het Presidentieel Paleis en de Universiteitsgebouwen komen we weer uit op het centrale plein bij de Kathedraal. Op een terras nemen we een biertje. We hebben voor vandaag genoeg kerken bezichtigd. 's Avonds eten we in de sfeervolle Pilies straat. Op een van de terrassen eten we en blijven tot elf uur zitten en genieten na van deze mooie dag.