Reisavonturen Japan

Home > Japan > Betoverend Japan > Reisverslag dag 104

Reisverslag Betoverend Japan

8 augustus 2016 - 21 augustus 2016 (13 dagen)


Japan > Met 300 km/pu naar Kyoto

Dag 104 - Vrijdag 12 augustus 2016

We gaan vandaag met de trein naar Kyoto. Alleen Wilco reist niet mee. Hij vliegt morgenochtend vanuit Tokyo terug naar Nederland. Een vreemd idee. In het hotel neem ik afscheid van hem. Daarna wandel ik naar het station. We hebben gekozen voor de Skinkansen, de hoge snelheidslijn van Japan. Wanneer we op het station aankomen, blijkt de trein niet zo uniek. Iedere tien minuten vertrekt een Shinkansen. De treinen rijden exact op tijd het station in en uit. Wij hebben kaartjes voor de trein van half negen. De stoelen bevinden zich in de allerlaatste coupe. Op het perron staat precies aangegeven waar iedere coupé van de trein stopt. Met driehonderd kilometer per uur rijd ik even later richting Kyoto. Gek eigenlijk. Als ik naar buiten kijk heb ik helemaal niet het idee dat de trein drie keer sneller gaat dan normaal. Alleen als er iets heel dicht bij het spoor staat, zie je de snelheid. Twee uur en tien minuten later stap ik uit op het centraal station van Kyoto. Ruim vijfhonderd kilometer verderop. In de fraaie stationshal van glas en staal is het druk. Zo druk dat het meer weg heeft van een luchthaven. Tussen de mensen door zoek ik de metro. Met wat hulp van omstanders koop ik een kaartje. Een wat ouder echtpaar wijst mij de juiste metrolijn. Bij de halte Shijo stap ik uit.

Japan - De Shinkansen, de Japanse hoge snelheidstrein

Ik sta op een kruispunt, maar kan mij niet oriënteren waar ik heen moet. Mijn eerste intuïtie blijkt precies de verkeerde kant te zijn. Mijn hotel is de andere zijde van het kruispunt. Ik heb een 'kamer' in het Centurion cabin hotel. Dit betekent dat ik een soort stapelbed in een slaapzaal heb. Het bed kan met een schuifdeur afgesloten worden. Mijn bed is nog niet beschikbaar. In de lobby raak ik in gesprek met twee meisjes uit Amerika. Zij zijn direct jaloers als ze horen hoe ik in Japan gekomen ben. Ik laat mijn bagage achter bij de receptie en wandel de stad in. Daar ontmoet ik de anderen. Na de lunch gaat ieder zijn eigen gang. Ik wandel de wijk Gion in om tempels van Kyoto te bekijken. En tempels zijn er in overvloed in Kyoto. Ik zal keuzes moeten maken. Het is in Kyoto nog warmer dan in Tokyo. De thermometer aan de overzijde op een gebouw geeft 38 graden aan. Ik probeer de schaduwzijde aan te houden. Ik verlaat de winkelstraten en loop door de smalle straatjes de wijk Gion in. Links en rechts alleen maar houten huisjes. Naar het schijnt is er in het centrum van Kyoto vroeger regelmatig brand geweest waarbij hele wijken verloren gingen, maar de wijk Gion aan de andere zijde van de Kamo rivier bleef gespaard. Ook de Kiyomizu-dera tempel bleef gespaard. De tempel ligt boven op een heuvel. Ik klim met honderden andere bezoekers en pelgrims omhoog. De weg is aan weerszijde omgeven door restaurants en shops. Het eerste gezicht op de tempel is prachtig. Ik loop onder de tori (poort) door. In de tempel, waar ik mijn schoenen uit moet doen en in een plastic zakje mee moet nemen, staan prachtige Boeddha beelden.

Japan - De op de heuvel gelegen Kiyomizu-dera tempel

Mensen bidden bij de beelden, steken een kaarsje aan en geven geld. Veel tijd hiervoor is er niet. De rij wachtende mensen is lang. Iedereen wil een glimp opvangen. Vanaf het terras van de tempel en de stupa heb ik zicht op het lager gelegen Kyoto. In een bocht van het pad staat een bord in het Japans. Ik kan alleen lezen dat je er na vijf uur 's middags niet meer mag komen. Andere toeristen vertalen voor mij dat er nog een tempel ligt op vijf minuten lopen. Gezamenlijk gaan we op zoek. Het blijken Chinezen te zijn. De Chinese en Japanse tekens schijnen veel overeenkomsten te hebben. De tempel kunnen we niet vinden, maar het is leuk even met hen te praten. Ik wandel terug naar het Kiyomizu-dera heiligdom. Er achter ligt het Maruyama park. Ik snel naar de Chion tempel, maar helaas is deze al gesloten. Een half uur voor sluitingstijd worden geen mensen meer toegelaten. De Chion tempel heeft de grootste toegangspoort van heel Japan. Ik wandel terug naar de stad. Ik check in in mijn hotel. Mijn bed heeft veel weg van de overnachting op de boot vanuit Vladivostok. Twee bedden boven elkaar. De bedden zijn voorzien van schuifdeuren, televisie, klaptafeltje en een stopcontact. Het ziet er allemaal netjes en verzorgd uit. Ook de gemeenschappelijk douche en sauna is keurig. Een prima plek om te verblijven midden in het centrum. 's Avonds heb ik met de anderen weer afgesproken bij het Pontocho-laantje. Een hele smalle straat vol met eetgelegenheden. In een bar drinken we een veel te duur biertje. Bij het afrekenen komt er per persoon ook nog eens een toeslag van vier euro bij. Dit voelt niet goed. In een smal zijstraatje vinden we een klein betaalbaar Japans restaurantje. Binnen staan maar drie tafeltjes. Het wat oudere vrouwtje maakt ons eten met veel enthousiasme klaar. Het smaakt prima.Kiyomizu-dera heiligdomHet uitzicht vanaf het Kiyomizu-dera heiligdom
Tenryu-ji Temple De ingang van de Tenryu-ji Temple
Tokyo TowerDe 333 meter hoge Tokyo Tower
TempeltjeEen kleine tempel nabij de Tokyo Tower