Reisavonturen Italië

Home > Italië > Noord Italië en San Marino > Reisverslag dag 9

Reisverslag Noord Italië en San Marino

24 juni - 13 juli 2022 (20 dagen)


Italië > De Duomo van Florence

Dag 9 - Zaterdag 2 juli 2022

Het was vannacht warm in de kamer. Het raam staat open en de vin draaide overuren. Er is geen airco aanwezig. De bed en Breakfast heeft acht kamer en maar twee douches. Altijd spannend of er eentje vrij is. Ik heb geluk. Bij de douches kom ik ook één van de medewerkers tegen. In de keuken bereidt hij het ontbijt. Op een dienblad serveert hij even later de koffie, croissants, toast en een sapje uit op onze kamer. Een prima, maar wat karig uitgeteld, ontbijt. Er is maar één bordje en één mes. We vragen om een extra bord. We willen vandaag de kathedraal en het Accademia Gallery museum bezoeken. Omdat het bij de Accademia vaak druk kan zijn, besluiten we daar te beginnen. Wanneer we buiten komen merken we dat het een stralende dag wordt. De verwachting voor vanmiddag is maximaal zesendertig graden. Tussen de huizen en op de pleinen kan de temperatuur de veertig graden halen. We wandelen door wat straatjes, die we gisteravond nog niet bezocht hebben. De enorme kathedraal kan makkelijk als leidraad gebruikt worden. De kerk is vanuit veel richtingen te zien. Het museum Accademia Gallery ligt naast het San Marco plein. Wanneer we de hoek om komen zien we lange rijen staan voor de ingang van het museum. Iedereen heeft zo te zien hetzelfde plan. Moeten we in de rij aansluiten? De toegang gaat per tijdslot van een kwartier. De groep van tien uur gaat net naar binnen. Bij het ticket bureau blijkt dat er pas om kwart over één tickets beschikbaar zijn. We besluiten twee kaartjes voor dit tijdslot te reserveren. We gaan eerst naar de kathedraal. Hiervoor hoeven we alleen de straat van het museum uit te lopen. Hier stuiten we ook op een flinke rij. Wanneer we informeren of dit de rij voor de kathedraal is, wordt instemmend geknikt. We sluiten aan in de ruim honderd meter lange rij. Zou het zo’n dag worden. Overal rijen? Terwijl we wachten in de rij bekijken we via internet de mogelijkheden om de doopkapel en de koepel te bezoeken. Er zijn drie verschillende pakketten te bezoeken. De koepel zit alleen in het meest uitgebreide pakket. Dit pakket is weliswaar meerdere dagen geldig, maar morgen, op zondag, is de kathedraal gesloten. We besluiten alleen het pakket met de doopkapel te boeken. Hierin is ook de Crypt of Santa Reparata en het museum Opera gecombineerd. Terwijl wij de kaartjes bestellen is de rij flink opgeschoten. We passeren de voorzijde van de kathedraal. De façade is werkelijk schitterend. Bij binnenkomst wordt iedereen door de securiteit gecontroleerd. Dit kost de meeste tijd. De Cattedrale di Santa Maria del Fiore, zoals de kathedraal officieel heet, is de op twee na grootste kerk ter wereld, na de Sint Pieter in Vaticaanstad en de Sint Pauls in Londen. Toch valt het sobere interieur ons wat tegen. Zo bijzonder en zo mooi als de kathedraal aan de buitenzijde is, zo eenvoudig is de kathedraal van binnen gedecoreerd.

Italië -

De 91 meter hoge koepel, waar men in de vijftiende eeuw 150 jaar aan gebouwd heeft is prachtig beschilderd. Onder de kathedraal liggen de resten van vroegere kerken op deze locatie. De oudste restanten van de basiliek van Santa Reparata dateren uit de eerste eeuw voor Christus. Met ons combinatie kaartje kunnen we deze opgravingen ook bezichtigen. In een video wordt precies aangegeven hoe de kathedraal over de oude muren heen gebouwd is. Het is maar goed dat we de crypte direct bezocht hebben tijdens ons bezoek aan de kathedraal. Bij de speciale toegang voor de crypte staat buiten de kerk ook een flinke rij. Tot onze verbazing staat er bij de Baptisterium, de doopkapel, geen rij. We kunnen direct naar binnen. De bouw van het Baptisterium San Giovanni startte in 1059. Hiermee is de doopkapel het oudste gebouw op het plein. Ieder jaar op 21 maart werden de kinderen gedoopt die in het afgelopen jaar geboren waren. Het interieur en het plafond van het Baptisterium zijn prachtig gedecoreerd en met goud ingelegd. Zo had ik mij eigenlijk de kathedraal ook voorgesteld. We nemen even de tijd om de pracht op ons in te laten werken. In het combinatie ticket is ook de toegang tot het Opera del Duomo Museum inbegrepen. Omdat het museum ook op zondagen open is, besluiten we dit museum morgen te bezoeken. Voor de deur van het museum en precies achter de kathedraal nemen we iets te drinken op een terrasje. Aan het begin van de middag wandelen we via de straatjes weer terug naar het museum Accademia Gallery. Onderweg passeren we de Basilica della Santissima Annunziata. Wanneer we naar binnen stappen staan we in een rijke gedecoreerde kerk. Het plafond is met goud ingelegd. Veel tijd hebben we niet om van deze mooie kerk te genieten. We worden naar buiten gestuurd. De kerk gaat sluiten. Om vier uur gaat de kerk weer open, wordt ons uitgelegd. Bij de Accademia Gallery is het nog altijd druk

Italië -

. We sluiten aan in de rij voor kwart over één. Ik schat, dat per kwartier ruim honderd mensen naar binnen worden gelaten. Dit is binnen te merken ook. Het is erg druk. De meeste bezoekers komen voor de beroemde David van Michelangelo. Het ruim vijf meter hoge beeld is in 1501 door Michelangelo Buonarroti uit een stuk marmer gemaakt. Indrukwekkend om dit bekende beeldhouwwerk in het echt te aanschouwen. Oorspronkelijk stond dit standbeeld op de Piazza Vecchio. Eind negentiende eeuw heeft men besloten om het beeld in het museum te plaatsen. Zo is het beter bestand tegen de weersinvloeden. Op het plein staat tegenwoordig een replica. In het museum hangen ook prachtige schilderijen. Veel werken zijn uit de veertiende en vijftiende eeuw. Wanneer we weer naar buiten lopen valt de warmte pas goed op. In het museum stond de airco comfortabel aan. We lopen langs de marktkraampjes op de markt en betreden het overdekte marktgebouw. Op de eerste verdieping van de markthal zijn overal kraampjes en staan tafeltjes om aan te eten. We zien geen leuke combinatie van een vrij tafeltje en iets wat we zouden willen eten. Net buiten de markthal bestellen we een broodje op een terrasje. Het is inmiddels drie uur. We besluiten de San Lorenzo kerk over te slaan. In de kerk liggen de graven van de Medici familie. We hebben voor vandaag voldoende cultuur gesnoven. We lopen richting de Arno rivier en via de Ponte Vecchio terug naar het hotel.

Italië -

Op het terras waar we gisteren ook gezeten hebben bestellen we een biertje. Voor de avond wandelen we naar de andere oever van de Arno rivier. Hier liggen smalle straatjes met soms kleine terrasjes in de steegjes. Het lijkt allemaal iets minder massaal. Wanneer we plaats willen nemen, blijken de tafeltjes alleen voor minimaal drie personen. Wij mogen helemaal achteraan aan een klein tafeltje plaats nemen. Dit ziet er niet leuk uit en dit doen we niet. We lopen langs het Palazzo Pitti en komen uit op het gezellig Piazza San Felice. Het plein is gevuld met leuke terrasjes. Hier wordt niet zo moeilijk gedaan over het aantal personen. Een tafeltje gedekt voor vier personen wordt snel omgebouwd voor twee.