Reisverslag Vulkanen, gletsjers en watervallen

1 - 13 augustus 2021 (13 dagen)


IJsland > De Blue Lagoon op IJsland

Dag 1 - Zondag 1 augustus 2021

Op vakantie gaan is niet eenvoudig in de tijd van corona. We hebben besloten om naar IJsland te gaan. IJsland kent relatief weinig besmettingen en accepteert reizigers vanuit Nederland wanneer zij volledig gevaccineerd zijn. Voor de zekerheid hebben we wel gekozen voor een pakketreis. De vlucht, de hotels en de huurauto zijn geregeld door BBI Travel. Mocht de reis onverhoopt niet door kunnen gaan, kunnen we de gehele reis annuleren en later inhalen. So far, so good. In de weken voor vertrek neemt het aantal besmettingen in Nederland in snel tempo toe. We dreigen zelfs de koploper in Europa te worden op corona gebied. Op de Europese coronakaart kleurt Nederland donkerrood. Voor IJsland is dit vlak voor ons vertrek aanleiding om de inreis criteria aan te scherpen. Naast de verplichte vaccinatie moet iedere reiziger een negatieve corona test kunnen overleggen. Dit betekent voor ons dat wij op de vrijdag voor vertrek een extra test moeten laten doen. De test geeft mij toch enige nervositeit. Je hoort gevallen van mensen die positief testen die toch volledig gevaccineerd zijn en helemaal geen klachten hebben. Gelukkig verschijnt vrijdagmiddag een e-mailtje met een negatief testresultaat. We kunnen op reis! Met de vluchttickets en alle corona certificaten op zak stappen we zondagochtend op de trein naar Schiphol. Bij balie nummer 1 staat een lange rij om in te checken. Goed dat we drie uur van tevoren gearriveerd zijn. Alleen dachten alle andere reizigers dit ook. De voortgang in de rij gaat tergend langzaam. Ik begin te twijfelen of de mensen die nu achteraan de rij aansluiten wel op tijd gaan komen? Bij het inchecken worden niet alleen de tickets gecontroleerd, maar ook de vaccinatie- en testbewijzen. Dit geeft bij sommige reizigers problemen. Zij moeten snel nog een test op Schiphol laten doen. Bij ons zijn alle papieren in orde. De bagagecontrole verloopt hierna soepel. IJsland maakt geen deel uit van de Europese Unie, maar wel van het Schengen-gebied. Hierdoor hebben we geen paspoortcontrole. We hebben nog even tijd om wat te drinken en een broodje te eten in de vertrekhal. Aan boord krijgen we namelijk geen maaltijd geserveerd.

IJsland - De vlucht FI501 van Icelandair richting IJsland

Om twee uur komt vlucht FI 501 van Icelandair los van de gate. Het vliegtuig taxiet een geruime tijd naar de Zwanenburgbaan. Hier stijgen we even later op richting IJsland. Aan boord heeft iedereen een mondkapje op. Alleen om te drinken mag het kapje even af. Ik kijk een film op het inflight videosysteem. In IJsland is het twee uur vroeger dan in Nederland. Rond half vier landen we op de internationale luchthaven Keflavik. Om vijf uur hebben we toegangskaarten voor de Blue Lagoon. Volgens de reisorganisatie halen we dit makkelijk. Wij zijn hier niet zo zeker van. Gelukkig zitten we voor in het toestel, waardoor we snel naar buiten kunnen. Onze bagage komt echter als één van de laatste van de band. Terwijl wij op de bagage wachten ontstaat achter ons een enorme rij voor de douane. Waar normaliter geen controle is, wordt nu gecontroleerd op de corona certificaten. De rij loopt zigzaggend door de aankomsthal. Via bagageband één slingert de rij langs band twee en drie. Overal lijken mensen te staan in de hal. Het kost even tijd voordat wij aan de beurt zijn. De papieren zijn in orde. We mogen IJsland in. Snel lopen we door naar de autoverhuur. Ook hier staat een rij. Het is vandaag wel de dag van de lange rijen. Rond half zes stappen we in onze Hyundai I30. Snel verlaten we de luchthaven en zetten koers naar de Blue Lagoon. De Blue Lagoon is een kunstmatig meer tussen de met mos begroeide lavavelden. Het meer is eigenlijk een bijproduct van de geothermische elektriciteitscentrale van Svartsengi. Het water van de Blue Lagoon heeft een temperatuur van 39 graden Celsius. Het water is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren, die het water de kenmerkende lichtblauwe kleur geven. De man bij de receptie werpt nog wel een blik op de klok, die bijna zes uur aan geeft, maar laat ons zonder probleem toe.

IJsland - Het blauwe mineraalwater van de Blue Lagoon

We krijgen een polsbandje, waarmee we het zwembad kunnen betreden. Ook kunnen we een locker activeren met het bandje. Daarna lopen we het heerlijk warme mineraalwater in. Het bad is sinds mijn vorige bezoek in 2006 flink uitgebreid. Hierdoor merk je niet dat er veel toeristen aanwezig zijn in het water. Na een uurtje kleden we ons weer aan en zetten koers naar de hoofdstad Reykjavik. In het centrum aan de Laugavegur straat ligt ons hotel. Het blijkt een wandelgebied te zijn. We moeten de auto in één van de zijstraten parkeren. Op zondagavond is het vrij parkeren en morgen ook omdat het een IJslandse feestdag is. Eén straat verder rijdt net een auto weg. Snel parkeren we de auto op het vrijgekomen plekje en lopen met de bagage naar het hotel. Onder het hotel zit een gezellig restaurant. Omdat het al laat is besluiten we niet te lang te zoeken en gewoon hier te gaan eten. We zijn best moe van de reisdag. Vier Amerikanen naast ons zijn erg enthousiast over IJsland. Dit belooft veel goeds. Ze wensen ons een mooie reis toe. Zij keren morgen terug naar New York. We sluiten de avond af met een wandeling door het centrum van Reykjavik. Het miezert een klein beetje wat de stad een wat somber beeld geeft. Ondanks dat half elf ‘s avonds is, is het nog altijd niet donker. Een bijzonder fenomeen.LunchenEen mooie lunchplek tussen de gletsjers
VissersbotenEnkele vissersboten in de haven van Húsavík
IJschotsEen indrukwekkend ijsschots in het Jökulsárlón meer
Dyrhólaey vogelrotsTwee bogen waar het zeewater onder door stroomt