Reisverslag Vulkanen, gletsjers en watervallen

1 - 13 augustus 2021 (13 dagen)


IJsland > Het schiereiland Snæfellsnes

Dag 2 - Maandag 2 augustus 2021

Door het tijdsverschil zijn we al vroeg wakker. Bij het ontbijtbuffet lijkt dit ook voor de andere hotelgasten te gelden. Het is precies een erg druk moment. We stellen ons ontbijt samen bij het buffet. Het is vreemd te zien dat de helft van de gasten een mondkapje draagt en de andere helft niet. Wij hebben begrepen dat een mondkapje niet meer verplicht is op IJsland. Of zou dit veranderd zijn? Na het ontbijt wandelen we terug naar de Njálsgata waar de auto staat. Het is zeer rustig op straat wanneer we Reykjavik uitrijden. Het is Frídagur Verslunarmanna, ‘Bank Holiday’ op de eerste maandag van Augustus. Vanuit Reykjavik rijden we de Þjóðvegur op, de ringweg op IJsland. Deze weg is ook bekend als simpelweg: de ‘1’, vanwege het wegnummer. De 1 loopt om het hele eiland heen en is 1.342 kilometer lang. Pas sinds enkele jaren is de gehele route van de ringweg geasfalteerd. Wij volgen de ringweg naar Borgarnes. We komen bij de zes kilometer lange tunnel onder de Hvalfjörður fjord door. Normaliter mag je op IJsland 90 km/u rijden buiten de bebouwde kom, maar in de tunnel geldt een limiet van 70 km/u. In de eerste kilometers van de tunnel gaat de weg naar beneden. Zelfs zonder gas te geven, blijft onze auto steeds harder gaan. Voorzichtig remmen we wat bij. In alle reisgidsen wordt gewaarschuwd dat de politie actief de maximale snelheid naleeft en dat de boetes hoog zijn.

IJsland - Stenen pilaren zijn door de natuur gevormd

Veilig komen we aan de andere zijde weer boven. Net voor Borgarnes steken we met de Borgarfjarðarbrú brug de Borgarfjörður over. In deze omgeving overnachten we vanavond. Wij rijden nu door naar het schiereiland Snæfellsnes. Op dit eiland ligt de 1.446 meter hoge Snæfellsjökull vulkaan. De vulkaan is het hele jaar bedekt door een kleine ijskap. Net aan het begin van het schiereiland liggen de Gerðuberg Cliffs. Een indrukwekkende basalt rotsformatie. Basaltpilaren ontstaan wanneer hete lava plotseling sterk afkoelt door bijvoorbeeld water. De veelal zeshoekige verticale pilaren die ontstaan zijn, lijken door mensenhanden gemaakt, maar zijn echt het gevolg van de natuur zelf. Net op tijd zien we het kleine bordje voor de afslag. Er is geen verkeer achter ons en door flink te remmen, kunnen we de afslag nog halen. Een smal weggetje leidt naar de kliffen. Over een afstand van ruim honderd meter zien we de basaltpilaren. Indrukwekkend. We klimmen tot net onder de pilaren. Ik schat de kolommen zeker twintig meter hoog. Zou er nooit een omvallen? De volgende etappe ligt bijna 70 kilometer verder. Bij het plaatsje Arnarstapi aan de zuidkust van het schiereiland ligt een grillige kust.

IJsland - De indrukwekkende Lóndrangar rots die 75 meter uit zee omhoogsteekt

Een wandelpad leidt naar de rotsen. Vanaf een plateau zien we de Gatkletter Arch. Een natuurlijke boog gevormd door het zeewater. Honderden meeuwen hebben bezit genomen van de rotsen voor hun nesten. Hun ontlasting geeft de rotsen een witte uitslag. Ook de andere rotsen zijn door meeuwen ingenomen. Bij elkaar maken zij een flink kabaal. We vervolgen de rondweg op zoek naar een lunchplek. Toevallig zien we een groepje auto’s staan bij een enorme rotsformatie. We parkeren er ook. Vanaf het uitkijkplatform zien we de indrukwekkende Lóndrangar. Een rots die 75 meter uit zee omhoogsteekt. Bij een picknick tafel nemen we onze lunch. Een broodje, beleg en fruit-juice. Achter ons zien we de sneeuw op de Snæfellsjökull vulkaan liggen. De top ligt in de wolken. We rijden om de vulkaan heen naar Ólafsvík. We passeren oude met mos begroeide lavavelden. Een schitterend gezicht. We waren eigenlijk van plan om in Ólafsvík wat te drinken, maar we zien geen enkele horecagelegenheid. We wandelen door het plaatsje. De moderne kerk, het sportveld en het haventje. Heel veel meer heeft Ólafsvík niet te bieden. Er wonen ook nog geen 1.000 inwoners. IJsland telt 360.000 inwoners, waarvan er ongeveer 200.000 in de regio Reykjavik wonen. De rest van het land is uiterst dun bevolkt. We besluiten door te rijden naar de Kirkjufell berg. Deze kenmerkende berg komt vaak voor op afbeeldingen over IJsland en is ook regelmatig het decor geweest in films.

IJsland - De Kirkjufellfoss waterval en de Kirkjufell berg zijn een bekende afbeelding van IJsland

Vooral de combinatie met de Kirkjufellfoss waterval maakt het plaatje compleet. Helaas is de vulkaan wat in de nevel en de mist geheveld, maar het beeld blijft prachtig. We bevinden ons nu aan de noordzijde van het schiereiland. We zijn weer op de terugweg. Hiervandaan rijden we terug naar Borgarnes. Onderweg maken we nog een fotostop bij het Selvallavatn meer. Tegen vijf uur rijden we Borgarnes binnen. Allereerst tanken we de auto weer vol. We hebben een flinke afstand afgelegd. In een souvenirshop blijkt de kassière Nederlands te spreken. Zij vertelt dat zij nu 24 jaar in Borgarnes woont, maar van oorsprong Nederlandse is. Zij legt ook uit dat er in de winkels weer een mondkapjesplicht geldt. Door de toename van de besmettingen is hier weer voor gekozen. Tegenover de parkeerplaats zit een restaurant. Zo te zien het enige restaurant in Borgarnes. Hoewel het nog wat vroeg is, bestellen we hier een burger. Ons hotel ligt twintig kilometer buiten Borgarnes. Het Fossatún resort blijkt een soort bungalowpark te zijn, met huisjes, een camping, stacaravans en enkele hotelkamers. Achter de huisjes is een trollenroute uitgezet. Trollen en elven spelen een belangrijke rol voor veel IJslanders. Veel inwoners geloven serieus dat zij invloed hebben op goede en slechte zaken. Deze trollenroute is bedoeld voor kinderen en leidt naar de top van rotsen. Hiervandaan hebben we mooi uitzicht op de waterval en de Skarðsheiði mountains.

IJsland - Ons huisje zo'n twintig kilometer buiten Borgarnes

Huisje VarmahlíðHet houten huisje in Varmahlíð
Fjaðrárgljúfur CanyonEen mooi uitgesleten kloof
Hengifoss De indrukwekkende 128 meter hoge Hengifoss waterval
Haven DjúpivogurDe boten weerspiegelen in het rustige water van het fjord