Home > België > Historisch Brussel > Reisverslag dag 3
2 - 5 juli 2020 (4 dagen)
De zaterdagochtend starten we met een bezoek aan de Europese wijk in Brussel. Het weer lijkt wat bewolkt. Waarschijnlijk gaan we het niet droog houden vandaag. Via de Beurs en de Grasstraat lopen we langzaam omhoog richting het Centraal Station. Het is op deze zaterdagochtend nog rustig op straat. We passeren het station en steken door richting het Warande park. Tussen de bomen door zien we het Koninklijk paleis liggen. Het stadspark is symmetrisch ontworpen en in het middel liggen twee fonteinen. Aan de andere zijde van het park komen we uit bij de Amerikaanse ambassade. We slaan rechtsaf. Verschillende ambassades liggen hier op een rij. Het begint een kleien beetje te miezeren. Hopelijk zet de regen niet door. Achter station de Luxembourg ligt het Europese Parlement. In het Paul-Henri Spaakgebouw zetelt de Europese regering. De vlaggen van de 28 lidstaten wapperen in de wind. Het paleis grenst aan het Leopold park. Op doordeweekse dagen zullen parlementsleden hier recreëren. Vandaag is het rustig. Iets eerder dan onze officiële reservering arriveren we bij het Huis van de Europese Historie. We mogen al naar binnen. Het museum is net open. Bij de ingang treffen we al zeker tien medewerkers en beveiligers. Op iedere hoek staat wel iemand om te verwijzen hoe we verder moeten lopen. Op de telefoon kun je een audiotour downloaden.
We volgen de route door het museum. De tentoonstelling begint met het Europa van ruim 200 jaar geleden toen Europa nog bestond uit grote rijken. Pas einde 19de eeuw kwam de drang naar eigen zeggenschap en een versnippering van bevoegdheden. De opkomst van de eerste en tweede Wereldoorlog worden belicht. Uiteindelijk wordt benadrukt dat een centraal Europa kan zorgen voor de Europese eenheid van de vier Europese vrijheden: Vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal. Het streven naar nationalisme wordt gezien als een risico voor Europa. De tentoonstelling benadrukt dat hier eerder oorlogen uit voortgekomen zijn. Een ietwat eenzijdige belichting van het Europese onderwerp, maar het thema wordt netjes en uitvoerig uiteengezet. Na twee uur staan we weer buiten. We vervolgen onze tocht door de stad richting het naastgelegen Jubel park. Dit park is in 1880 aangelegd ter ere van de viering van het vijftigjarig jarig bestaan van België. Aan de oostzijde van het park is ter ere hiervan een enorme Triomfboog gebouwd. In het park staan verschillende standbeelden. Ook staat in dit park de grootste moskee van Brussel. Dit islamitische gebouw bevindt zich in een paviljoen van de wereldtentoonstelling van 1897. Achter de Triomfboog dalen we af richting de metrohalte ‘Merode’. Met de metro rijden we naar de halte ‘Kunst Wet’. Hier stappen we over in de richting van ‘Leopard II’. Bij de halte ‘Louise’ stappen we uit. We staan nu aan de bovenzijde van de wijk Zavel, nabij het Paleis van Justitie.
Hier eindigde gisteren onze wandelroute. We volgen vandaag een beschreven route door de wijk Zavel. We moeten net voor ‘The Hotel’ linksaf over een parkeerterrein. Aan het einde kunnen we een park in lopen bij het Edmundpaleis. Dit zouden we zelf nooit gevonden hebben. Het park naast het paleis is gelukkig behouden gebleven voor stadsvernieuwing. Er waren plannen voor torenflats. De andere zijde van het Edmundpaleis grenst aan het park waar Christophe ons gisteren het standbeeld van Willem van Oranje liet zien. Het park is vandaag wel geopend. In één van de lagere gelegen straten lopen we een restaurant binnen. De eigenaar laat enthousiast verschillende soorten pita broodjes zien. Een prima keuze voor de lunch. Pas als we zitten, merken we dat dit restaurant, met zijn neo klassieke interieur, aangeprezen worden in onze reisgids. Als er plek is tenminste, geeft de beschrijving aan. Via de antiekwijk dwalen we naar het plein bij de Zavelkerk. Hier nemen chocolade specialiteiten winkeltjes en bakkertjes het straatbeeld over. Rond half drie zijn we terug op de Grote Markt. Hier hebben we het Brussels museum gereserveerd. Dit is niet voor niets. Waar je bij andere musea waarschijnlijk ook zonder reservering binnen kon komen, geldt dat je in dit museum alleen binnen komt met een bevestiging. Met een audio tour op de telefoon betreden we het museum. Het gebouw zelf is op zichzelf al uniek. Het broodhuis was ooit het Gildenhuis van de bakkers. In de 19de eeuw is het gebouw opnieuw opgebouwd in oorspronkelijke staat. Hiermee is het een pronkstuk geworden op de Grote Markt. Binnen hangen prachtige schilderijen en wandtapijten uit de 16de eeuw. Het bombardement door de Fransen op de Grote Markt wordt uitgebeeld op één van de schilderijen. Enkele maquettes tonen hoe de stad er vroeger uitgezien moet hebben. Alleen enkele kerken vormen herkenbare aanknopingspunten.
Via een prachtige houten trappenhuis met mooie glas-in-lood ramen komen we op de bovenliggende verdiepingen. Op deze verdieping is een tentoonstelling ingericht rond Manneken Pis. Hier staat het oorspronkelijke beeldje. Het beeld in de stad is een replica. Het beeldje is verschillende keren ontvoerd. Bij het museumticket is ook een combinatie ticket inbegrepen voor het Garderobe museum Manneken Pis. Als laatste bezoek voor vandaag lopen we naar dit museum in de straat bij beroemde beeldje. Er ontstaat wat onduidelijkheid bij het museum omdat wij wel een reservering hebben voor het Brussels museum maar officieel niet voor dit museum. Wij hadden vooraf ook niet begrepen dat de musea op verschillende locaties lagen. Er wordt een ander personeelslid bij gehaald, er wordt wat moeilijk gekeken, maar uiteindelijk mogen wij het museum in. In de kleine ruimte staan ongeveer honderd afbeeldingen van Manneken Pis afgebeeld in kledij uit verschillende landen en beroepen. Er bestaat een speciale commissie die besluit over de kleding van het Brusselse beeldje. Zo’n 170 dagen per jaar is het beeldje aangekleed in speciale kledij. De rest van het jaar is het beeld “naakt”. Het is grappig te zien hoe de verschillende klederdrachten hetzelfde beeldje bedekken. Bij de Gorikshallen, naast ons hotel, bestellen we een drankje. We concluderen dat we de afgelopen dagen praktisch alle bezienswaardigheden van de stad Brussel gezien hebben. ‘s Avonds besluiten we in de bar van het hotel te eten. Wel zo makkelijk, het regent buiten.