Reisavonturen België

Home > België > Historisch Brussel > Reisverslag dag 1

Reisverslag Historisch Brussel

2 - 5 juli 2020 (4 dagen)


België > De Koekelberg Basiliek

Dag 1 - Donderdag 2 juli 2020

Na acht maanden ga ik voor het eerst weer de grens over. Dit keer voor een stedentrip naar de Belgische hoofdstad Brussel. Door corona was eerder reizen niet mogelijk. Nicolette en ik rijden in zo'n twee uur naar Brussel. Onderweg is weinig te zien van de virus maatregel. Het is zelfs druk met verkeer op de Ring van Antwerpen. Zonder al te veel vertraging arriveren we rond elf uur bij de indrukwekkende Koekelberg Basiliek. De basiliek is de vijf na grootste kerk ter wereld. Van een afstandje zie ik het enorme bouwwerk al staan. Doordat de Koekelberg Basiliek op een heuvel gebouwd is, lijkt het gebouw nog groter. Het valt niet mee om de parkeerplaats te vinden bij de basiliek. Er vinden bouwwerkzaamheden plaats en de ingang die de navigatie aan geeft is afgesloten. We rijden een extra rondje om de kerk. Om op het parkeerterrein te komen moeten we een klein stukje tegen het verkeer in rijden. Althans zo voelt het. In verband met Corona hebben we vooraf een tijdslot gereserveerd voor ons bezoek.

België - De Koekelberg Kathedraal

We worden vriendelijk onthaald bij de toeristenbalie. De bouw van de basiliek startte in 1905 en duurde maar liefst 73 jaar. Vaak kon men pas verder met de bouw als er weer geld beschikbaar gesteld werd. Van binnen is de Basiliek enorm. Vooral de vaak geschonken glas-en-lood ramen maken het interieur bijzonder. Verder blijft het natuurlijk een relatief nieuw kerk. Met de lift gaan we naar het panorama dak. Vanaf de omgang van de koepel, op 53 meter hoogte, kijken we uit over de stad Brussel. Aan de ene kant steekt het Atomium boven de bebouwing uit. Aan de andere kant ligt centrum van de stad. In de verte zien we de stadhuistoren. Na de bezichtiging rijden we verder het centrum in, in de richting van ons hotel. Door werkzaamheden gaat het verkeer tergend langzaam. De navigatie geeft 18 minuten reistijd aan voor slechts drie kilometer. In het centrum parkeren we de auto in de parkeergarage Schandknaap. Een garage nabij de Grote Markt. Hiervandaan is het enkele minuten lopen naar ons hotel, net achter het Beurs gebouw. Het hotel is boven een café gesitueerd. De barvrouw verzorgt ook de ontvangst van hotelgasten. Zij geeft ons de sleutel van kamer één. Met een kleine en onbetrouwbaar uitziende lift, gaan we naar de eerste verdieping. Er is geen trap. We komen in een prima kamer. Dit is een prima uitvalsbasis voor de komende dagen om Brussel te ontdekken. We verlaten het hotel en wandelen het centrum in. Overal op straat zijn gezellige terrasjes. Bij veel restaurants worden we uitgenodigd om op het terras plaats te nemen. Waarschijnlijk hebben ze nog niet zoveel klandizie. In de Koninklijke St Hubert Galerijen bestellen weer een sandwich. Hier zijn weer wel aan toe. De stijlvolle passage werd in 1847 geopend en moest de wijk meer allure geven. Na de lunch lopen we verder door het centrum en komen uit op de Grote Markt. Het fraaie stadhuis pronkt dominant met de hoge stadhuistoren. Tegenover heet stadhuis staat het voormalige broodhuis. Een prachtig gotisch gebouw. Tegenwoordig huist hier het Brussels museum. Ee overige panden, voornamelijk voormalige Gildehuizen, vullen het plein mooi aan. Stuk voor stuk zijn deze huizen schitterend en afgewerkt met gouden beelden en opschriften. Dit maakt de Grote markt een prachtige locatie. Rond drie uur melden we ons bij de St Michiel en Goedelekathedraal.

België - In het voormalig Broodhuis gildenhuis is nu het Brussels museum gevestigd

Bij de ingang wacht Lut ons al op. Zij geeft ons een privé rondleiding door de kathedraal en de onderliggende crypte. Voor de ingang wijst zij op de beelden op de façade. Vooral de details waar zij op wijst zijn leuk om te zien. Lut legt uit dat de hogere beelden soms afwijkende vormen hebben. Zij denkt dat dit grapjes van de kunstenaars waren, omdat de opdrachtgevers dit op deze hoogte niet konden zien. Na een ronde om de kerk, gaan we met haar naar binnen. Lut vertelt dat de kerk zwaar beschadigd is door de beeldenstorm in de 1566. Een beetje verwijtend zegt ze erbij ‘toen jullie hier kwamen’, verwijzend naar de Protestanten die vanuit Nederland plunderend zuidwaarts trokken. Gelukkig neemt ze het ons niet persoonlijk kwalijk. De beeldenstorm was indirect de aanleiding van het uitbreken van de tachtig jarige oorlog en het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Vol enthousiasme vertelt ze over de heilige Goedele van Brussel die in de vijfde eeuw op kwam voor zwakken en zieken. St Michiel is de aardsengel die de beschermheilige van de stad Brussel is. Lut laat ons de standbeelden, de schilderijen en prachtige glas-in-lood ramen in de kathedraal zien. In de Romaanse crypte onder de kathedraal lag vermoedelijk de broer van aartshertog Albrecht VII van Oostenrijk.

België - De Goedelekathedraal in Brussel

Hijzelf en zijn vrouw Isabelle liggen begraven in een zijkapel. Na het bezoek aan de schatkamer, met prachtig vergulde kelken en relikwieën, nemen we afscheid van Lut. We bedenken haar voor de bijna twee uur durende rondleiding en haar zeer interessante uitleg. Voor ons is het tijd voor een drankje. Op één van de terrasjes strijken we neer. Tijd voor een biertje en een wijntje. Aan het einde van de middag komen we weer bij de Greepstraat. De straat waar we vanochtend de auto in de parkeergarage achter gelaten hebben. Hier hebben we een restaurant gereserveerd. Door de Corona maatregelen, werd geadviseerd restaurants vooraf te reserveren. Op basis van de hoeveelheid restaurants en de matige bezetting, lijkt ons dit voor de komende dagen niet nodig. In plaats van een menukaart, krijgen we een kaartje met een QR-code. Hiermee kunnen we zelf de menukaart laden op de telefoon. Wel zo handig waarschijnlijk voor het restaurant, maar bij ons werkt het niet. Met een beetje tegenzin geeft de ober alsnog een tastbare menukaart.

De MuntHet Munt gebouw op het Muntplein
ZinnekeHet Zinneke is een standbeeld van een plassende hond
AtomiumHet beroemde Atomium in het Heizelpark
RaadzaalDe oude raadzaal in het stadhuis is nog altijd in gebruik