Reisavonturen IJsland

Home > IJsland > Winterreis IJsland > Reisverslag dag 1

Reisverslag Winterreis IJsland

25 febr t/m 4 mrt 2006 (8 dagen)


IJsland > Reykjavik, net een groot dorp

Dag 1 - Zaterdag 25 februari 2006

Om tien voor half twee stijgt de Boeiing van Icelandair op van Schiphol. Tweeënhalf uur ervoor was ik op Schiphol afgezet, waar Theo al stond te wachten. Na het inchecken, bagagecontrole bestelden we koffie om de tijd te doden. Toen het tijd was om in te checken bleek pier B18 toch nog een heel eind lopen te zijn. Het boarden was al begonnen en we konden zonder wachtrij direct het vliegtuig in. De vlucht naar Reykjavik zou drie uur duren. Deze tijd wordt opgevuld met een maaltijd, een film, een puzzeltje en de krant. Bij het naderen van IJsland zien we de grootste Gletsjer van Europa onder ons liggen. Kort daarop krijgt de bewolking de overhand, naarmate we Reykjavik naderen. Om 15.20 plaatselijke tijd landen we op de Keflavik International Airport.Na de douane formaliteiten - IJsland maakt deel uit van Schengen en daardoor is er geen paspoort controle - ontmoeten we Margo, de reisbegeleidster voor deze reis.

IJsland - De Hallgrímskirkja steekt hoog boven Reykjavik uit

Margo is Nederlandse, maar woont sinds vijf jaar in Reykjavik. Ook ontmoeten we hier de andere reisgenoten. Margo begeleidt ons naar de bus. In drie kwartier rijden we naar ons hotel in de hoofdstad. Onderweg hebben we uitzicht op kale en ook saaie lava velden. Het landschap valt mij op het eerste gezicht tegen. Hopelijk is dit niet het voorbeeld voor heel IJsland. Het hotel Björk ligt op een half uurtje lopen van het centrum van Reykjavik. We pinnen IJslands geld en wandelen met enkele reisgenoten richting het centrum. Reykjavik heeft veel weg van een uitgegroeid dorp. Het centrum is relatief klein. Ik weet eigenlijk niet zoveel van Reykjavik. Ik kan mij twee bekende gebouwen voor de geest halen, maar meer ook niet. Ik weet eigenlijk niet over het centrum, pleinen of andere bekende plekken als je aan Reykjavik denkt. Via de straatjes komen we bij één van deze twee gebouwen: De Hallgrímskirkja. De 74 meter hoge kerk in de vorm van een omgekeerde ijspegel steekt hoog boven de stad uit. Het andere bekende gebouw, het Höfdi House, zouden we later in de week nog gaan bekijken. De bouw van de kerk begon in 1944 en werd pas in de jaren 80 afgerond.

IJsland - De weerspiegling in het binnenmeer Tjörnin bij avond

Het gebouw is opvallend modern. De Hallgrímskirkja wordt fraai verlicht door de ondergaande zon. Via de weg voor de kerk lopen we verder richting het centrum. In de winkelstraten komt de stad meer tot leven. De wat saaie bouwstijl in de buitenwijken, maakt plaats voor leuke winkeltjes en gezellige restaurants. In de nabijheid van de Tourist Information vinden we een restaurant met een aantrekkelijk dagmenu. We besluiten naar binnen te gaan en nemen plaats in het restaurant op de eerste verdieping. Bij het bestuderen van de kaart bemerken we dat de prijzen in IJsland fors hoger liggen. En voor alcohol is dat nog een factor extremer. Het menu is natuurlijk vis (Heilbot en zalm). Na het eten wordt onze koffie bij de open haard geschonken. Er zijn namelijk al nieuwe gasten voor onze tafel gearriveerd. We krijgen de koffie dan ook van het huis en de koffie wordt enkele keren bijgeschonken. Tegen tienen lopen we weer naar buiten en via de vissershaven naar het Tjörnin binnenmeer in het centrum van de stad. Op de terugweg naar het hotel maken we bij de Hallgrímskirkja nog een avondopname. Tenslotte nemen we in het hotel nog een wijntje op de kamer en gaan naar bed.Mývatn bronnenDe warm waterbronnen van Námafjall
Geothermisch gebiedEen variëteit aan hete bronnen en bubbelende poelen bij Geysir
In de sneeuwRonald in de sneeuw
ParlementsvlakteIn de Thnigvellir, de parlementsvlakte, zetelde in 930 de volksvertegenwoordiging