Home > IJsland > Winterreis IJsland > Reisverslag dag 3
25 febr t/m 4 mrt 2006 (8 dagen)
We kunnen vandaag uitslapen. Vandaag verplaatsen we ons met een binnenlandse vlucht naar het noorden van IJsland en de vlucht is pas rond elf uur. Na het ontbijt worden we om tien uur opgehaald met de bus voor een kort ritje naar het vliegveld. Het vliegveld voor binnenlandse vluchten ligt in het centrum. Dit is een ander vliegveld dan het internationale vliegveld buiten Raykjavik. Onderweg naar het vliegveld hebben we een mooi uitzicht over de stad Reykjavik.
Het is vandaag prachtig weer. Jammer dat we dit weer gisteren niet hadden bij de Geisers en de waterval. Op het vliegveld krijgen we een soort kassabon als ticket. Als er een vlucht omgeroepen wordt, lopen wij naar de doorgang. Het blijkt ons vliegtuig nog niet te zijn. We moeten nog een half uurtje wachten. Om elf uur stijgt ons vliegtuig, een Fokker 50, op en vliegt richting Akureyri. Het vliegtuig maakt direct na het opstijgen een scherpe bocht. Hierdoor heb ik een prachtig uitzicht over de hoofdstad Reykjavik. Onderweg zien we IJsland op haar mooist. Van de stoompluimen van de geisers tot besneeuwde bergtoppen. Dit alles prachtig in het zonnetje. Veertig minuten later landen we in Akureyri op een kleine landingsbaan langs het Fjord. Op de luchthaven staat onze gids al op ons te wachten. In IJslands Engels heet ze ons welkom en begeleidt ons naar de bus. We doen eerst het centrum van Akureyri aan. Hier kunnen we geld opnemen en een bezoek brengen aan de bakker. Het is namelijk vandaag speciaal roomsoezendag. Een lekkernij in IJsland, speciaal op de maandag van het Carnaval. Vandaag dus! We laten ons de roomsoes goed smaken.
Daarna verkennen we in ongeveer een half uurtje Akureyri. In het centrum maken we foto's van dit leuke stadje. Bij terugkomst bij de bus, blijkt dat we Stijntje kwijt te zijn. Na een gerichte zoekactie van Fred, treft hij Stijntje na zo'n twintig minuten weer aan. Ze was in de kerk in gesprek geraakt met de koster en de tijd vergeten. Met de complete groep rijden we naar de andere zijde van het Fjord. Hiervandaan is een mooi uitzicht op het stadje Akureyri. Op weg naar lake Mývatn, op ongeveer een uurtje rijden, doen we de Godefoss aan. De waterval doet zijn naam (waterval van de Goden) eer aan met het prachtige tegenlicht van de zon. We klauteren naar de waterval. Doordat de kleine plasjes tussen de rotsen bevroren zijn, maar meestal niet stevig genoeg om op te lopen, moeten we via de uitstekende rotspunten naar de waterval balanceren. Door goed de route te kiezen van steen naar steen is dit uiteindelijk goed te doen. Het hotel in Mývatn blijkt niet bij het dorp Reykjahlid te liggen waar ik verwacht had. Het ligt aan de onderzijde van het meer, bij enkele huizen en een kerk. Dit is jammer omdat je vanaf deze locatie altijd vervoer nodig hebt om ergens te komen. 's Middags is er een rondleiding door de omgeving met onze gids. Eigenlijk had ik hier niet op gerekend dat deze tocht inclusief zou zijn. We bezoeken precies de locaties waar je geweest moet zijn rond Mývatn.
Prima dus! Allereerst rijden we langs het half bevroren Mývatn meer naar de lavaformaties Dimmuborgir. Het wandelpad is door de sneeuw en ijs te slecht om over heen te lopen met de hele groep. We kunnen dan ook niet de lavatunnels zelf bekijken. Vanaf het uitkijkpunt krijgen we een uitleg over de lavavelden en de nabijgelegen krater Hverfjall. Terug in de bus rijden we even verderop een klein weggetje in. Hevig schuddend rijden we naar een kloof tussen de twee aardplaten. In de kloof is een ondergrond meertje. Vroeger was de temperatuur hier heerlijk rond de 35 graden en werd veelvuldig gebruikt om te baden. Tegenwoordig, na recente aardschokken, is de temperatuur gestegen tot boven de 50 graden. Niet echt aantrekkelijk meer. Op de breeklijn van de twee aardplaten maken we foto's. Ik sta met één been op de Amerikaanse plaat en met één been op de Europese plaat. Wanneer kun je nou zeggen dat je in deze twee werelddelen tegelijk geweest bent op hetzelfde moment? Verderop op de route bezoeken we de Námafjall geisers. Diverse hete bronnen komen hier aan de oppervlakte. De zon verdwijnt ondertussen al achter de bergen. Het is hierdoor behoorlijk fris rond de bronnen. Desalniettemin zijn warwaterbronnen een zeer bijzonder schouwspel. Helaas hoort hier ook een doordringende zwavellucht bij. Gelukkig ruik je deze lucht niet op de foto's (maar nog wel terug in de bus). Op de terugweg rijden we langs het thermobad Mývatn Nature Bath. Hier nemen we alvast een kijkje om te beoordelen of we hier later in de week nog kunnen gaan zwemmen. Ook kunnen we hier direct onze schoenen even schoon maken, al was dat misschien niet helemaal de bedoeling in dit bad. Met de bus rijden we vervolgens terug naar het hotel. In het hotel geeft de hoteleigenaar om 18:00 uur een uitleg over wat de komende dagen te doen is in de omgeving. De excursies zijn nogal toeristisch (en prijzig). We besluiten samen met Fred te gaan wandelen door de sneeuw. Ten noorden van Mývatn loopt een hike pad. Dit pad is eigenlijk voor in de zomer. De hoteleigenaar moet wel even bellen of het pad begaanbaar is. Zijn collega van de snowscooters geeft aan dat er gewandeld kan worden, maar dat paaltjes van het pad misschien lastig te vinden zijn.
Zolang we maar richting de Hijoarfjall berg lopen en daarvandaan richting het dorp Raykjahlid komt het allemaal goed. 's Avonds tijdens het eten in het hotel (er is geen andere eetgelegenheid in de omgeving) maakt de serveerster ons er op attent dat buiten het Noorderlicht te zien is. We laten onze koffie voor wat het is en pakken snel pakten onze camera's. We vliegen naar buiten. Het Noorderlicht is een prachtig schouw-spel om te zien. Groene lichtpuntjes verlichten als een gordijn de lucht. Soms golven de lichtstromen. Met een statief en een lange sluitertijd probeer ik het Noorderlicht op de foto vast te leggen. Tevergeefs. Eigenlijk wist ik al dat het niet mogelijk is. Toch zijn de foto's - vooral door de langere sluitertijd - ook erg mooi, maar toch anders dan het schouwspel op zich. Ik had eigenlijk vooraf geen idee dat het Noorderlicht er zo mooi uit zou zien. Tegen half elf nemen we op de kamer nog een wijntje en gaan naar bed.