Home > Nederland > Weekendje Dordrecht > Reisverslag dag 1
19-21 februari 2021 (3 dagen)
Het is vrijdagmiddag. Ondanks de coronapandemie is het behoorlijk druk op de weg. Ik vraag mijzelf af wanneer ik voor het laatst in een file gestaan heb. Met een korte vertraging kom ik in Delft bij Nicolette. We gaan een weekendje naar Dordrecht. Ondanks dat nog alle winkels, restaurants en musea gesloten zijn vanwege de corona, is het lekker om er even tussen uit te gaan. De weervoorspelling is gunstig. Het hele weekend worden temperaturen voorspelt van rond de vijftien graden. Niet verkeerd voor februari. Vorige week stond ik nog op de schaatsen op de Kagerplassen. Het weerbeeld kan snel veranderen. Rond half vijf parkeren we de auto op het parkeerterrein Weeskinderendijk in Dordrecht. Een groot parkeerterrein aan de rand van de binnenstad. Hiervandaan lopen we naar de Bed and Breakfast in het historische centrum. Wanneer we de Leuvehaven oversteken valt het op hoe rustig het op straat is. Dit komt natuurlijk omdat de meeste winkels vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn. We slaan de Pottenkade in, een kade tussen de kerk en de gracht. Het uitzicht op de grachtenpandjes geeft een sfeervolle indruk. Onze overnachting ligt ook aan deze gracht. Even verderop in de Grotekerksbuurt zit Bed and Breakfast ‘Blom aan de Gracht’. Marcel, de gastheer, heet ons welkom. Hij laat de kamer zien. We kunnen de kamer via een aparte ingang bereiken. Wel zo makkelijk. Marcel legt het brood voor het ontbijt morgenochtend alvast in de broodtrommel. Hij wijst op de overige ingrediënten in de koelkast. We kunnen alles zelf pakken. Achter in de kamer staat een eettafel. Hiervandaan hebben we zicht op het water in de gracht. Zo’n tafel is handig voor het ontbijt, maar ook voor het avondeten. Doordat de restaurants gesloten zijn, zijn we op onze kamer aangewezen voor het avondeten. Marcel adviseert ons zeker naar de Wolwevershaven te gaan. Dit vindt hij zelf het mooiste stukje van de stad. Hij legt aan de hand van de plattegrond uit dat het historische centrum compact is. Hij wijst enkele plekken aan waar we naast de haven zeker een kijkje moeten nemen. We volgen zijn advies en gaan op pad. Pal tegenover ons overnachtingsadres hangt een herdenkingsplaquette aan de muur. Op deze plek zijn de gebroeders de Witt begin 1600 geboren. Het oorspronkelijke huis bestaat niet meer. De gebroeders de Witt bekleedden belangrijke functies tijdens de reformatie. Tijdens een volksopstand van de Oranje aanhangers in 1672 werden zij vermoord. Even verderop prijkt het voormalige stadhuis. Het stadhuis is deels over de gracht gebouwd. Oorspronkelijk werd dit gebouw in 1383 gebouwd als markthal. Later werd het in gebruik genomen door het stadsbestuur. Via de Lombardbrug komen we in de Voorstraat.
De oudste en belangrijkste straat van Dordrecht, vermeldt het onderschrift. Tegenwoordig zijn er vooral winkels gevestigd. De meeste winkels zijn helaas gesloten. Via de Vismarkt komen we bij de Groenmarkt. Links en rechts zijn kleine steegjes en poortjes. We lopen door één van de poortjes en komen bij de Varkensmarkt. Een prachtig historisch straatje. We passeren de Grote Markt en slaan aan het einde af richting de Aardappelmarkt. Ieder huis lijkt hier historische waarde te hebben. Aan de Wolwevershaven staan oude pak- en herenhuizen. Het Schroevendok Straatman monument herinnert aan de machinefabriek aan deze haven. We steken de Damiatebrug over naar de andere zijde van de Wolwevershaven. Op de kop van de haven kijken we uit over het rivierenknooppunt van de Oude Maas, de Beneden Merwede en het Noord. Dit stukje schijnt het drukst bevaren stuk rivier te zijn van Europa. Niet verwonderlijk dat we verschillende schepen voorbij zien varen. We lopen terug naar de Grote kerk. Langzaam valt de schermer over Dordrecht. Net bij de brug naar de kerk zit restaurant Bregje. Hier hebben we ons eten voor vanavond besteld. Omdat we nog wat aan de vroege kant zijn, lopen nog wat door de straatjes rond de Voorstraat. Wanneer we weer bij het restaurant aan komen zijn we nog steeds aan de vroege kant. Onze maaltijd is nog niet gereed. We moeten een paar minuten wachten. Even later lopen we met twee papieren tassen vol eten terug naar onze Bed and Breakfast. Aan onze eigen tafel genieten we van een carpaccio vooraf en zalm en varkenshaas als hoofdgerecht. Hoewel het natuurlijk leuker is om in een restaurant te dineren, smaakt het eten ons prima. Het kaasplankje als dessert bewaren we voor de film later op de avond. We schenken de wijnglazen nog een keertje vol.