Reisavonturen Noord Ierland

Home > Noord Ierland > Stedentrip Belfast > Reisverslag dag 1

Reisverslag Stedentrip Belfast

18-21 juli 2019 (4 dagen)


Noord Ierland > Aankomst in Belfast

Dag 1 - Donderdag 18 juli 2019

Om even na het middaguur stijgt vlucht EZY6772 van Easyjet op van de luchthaven Schiphol. De bestemming voor vandaag is Belfast. Samen met Rita en René reis ik vandaag naar de Noord Ierse hoofdstad. In het vliegtuig realiseer ik mij dat ik eigenlijk weinig van Noord Ierland weet. Natuurlijk ken ik de beelden van de provocerende Oranje-marsen en de heftige rellen die daar op volgden. Ik ken de songteksten van U2 over ‘Bloody Sunday’, maar ik zou geen gebouw in Belfast kunnen beschrijven. In de reisgids lees ik dat Noord Ierland 1,9 miljoen inwoners heeft een ongeveer en qua oppervlakte vergelijkbaar is met één-derde van Nederland. Ook lees ik dat begin 20ste eeuw de beroemde Titanic op een scheepswerf in Belfast gebouwd is. Dit vormt nu één van de toeristische hoogtepunten van de stad. Nog geen anderhalf uur later zet het vliegtuig de landing in richting Belfast. In de aankomsthal staat een lange rij voor de douane. Langzaam komen de vier loketjes dichterbij. Ik mag zonder problemen Noord Ierland in.

Noord Ierland - Op weg naar Belfast

De internationale luchthaven ligt zo'n twintig kilometer van Belfast. Een Express busshuttle rijdt iedere twintig minuten naar de stad. Bij een informatiekiosk kopen we tickets. Voor het luchthavengebouw staat de bus al te wachten. Een heuse dubbeldekker. We zijn de enige reizigers bovenin. Vanaf de voorste positie zien we het Ierse landschap voorbij trekken. Soms valt er een spetter op de voorruit, soms schijnt de zon. De weersverwachting voor het weekend is typisch Iers. Voor iedere dag is er wel regen voorspeld. In het centrum van Belfast is het weer droog. We proberen te achterhalen waar we uit de bus moeten. Veel keuze hebben we niet. De bus rijdt in één keer door naar het busstation. Of er onderweg nog haltes waren blijft onduidelijk. Misschien hadden we op een knopje moeten drukken. Het busstation blijkt gelukkig niet ver van ons hotel. We zijn nog te vroeg voor de check in. We wandelen het centrum in. Het ziet er gezellig uit met brede winkelstraten in een voetgangersgebied. Veel winkels zijn gericht op koffie en lunch. Zij serveren geen alcohol. Even verder in de straat staan stoeltjes buiten. Hier zullen ze wel bier hebben. Binnen blijkt het een soort delicatesse supermarkt te zijn. De eigenaar wijst op het bier in de vitrine. Het is weliswaar wel geen Iers bier, maar we nemen er genoegen mee.

Noord Ierland - Het eerste biertje in de stad

Het hotel is gevestigd in een oud historisch gebouw. Gediende het jaar zijn hier studenten gehuisvest. In de zomermaanden kunnen toeristen er overnachten. De kamers zien er netjes uit, alleen is heet bed aan de smalle kant. Het is een twijfelaar en tegen de muur geplaatst. Dit slaapt niet zo handig voor twee broers, zeker niet als je ’s nachts nog naar toilet moet. Er waren weinig betaalbare hotelkamers in Belfast dit weekend. We nemen het bed voor lief. Door de ideale ligging van het hotel lopen we zo het centrum van de stad weer in. We dwalen door de straten. De roze openbaar vervoer dubbeldekkers rijden voorbij met forenzen. Bij de City hall ligt een tijdelijke golfbaan in het park. Het blijkt vanwege the 148th Golf Open toernooi in Noord Ierland. Dit blijkt precies dit weekend te zijn in Portrush ten noorden van Belfast. Zouden daarom zo weinig hotelkamers beschikbaar zijn? In een gezellig restaurant op een hoek besluiten we te eten. We zijn net op tijd. Achter ons ontstaat al snel een wachtrij van meer dan een half uur wachten voor een tafel. Aan het einde van de avond wandelen we de westelijke wijk in achter ons hotel. Hier liggen de arbeiderswijken die het toneel vormden van de religieuze strijd eind twintigste eeuw. In Sandy Row, een Protestantse arbeiderswijk, hangt een huizenhoge muurschildering ter herinnering aan Willem III van Oranje-Nassau en de slag van Boyne. Op 11 juli 1690 verdreef Willem van Oranje de koning Jacobus II van Engeland. Nog altijd wordt deze overwinning jaarlijks door Protestante extremisten herdacht met een Oranjemars. De mars loopt ook provocerend door Katholiek gebied, met ernstige ongeregeldheden tot gevolg.

Oude huizenPrachtige huizen in het centrum
CityhallHet stadhuis van Belfast
ArbeiderswijkEen wijk op de grens tussen de protestante en katholieke wijken
Victoria SquareHet Victoria winkelcentrum