Reisavonturen Nederland

Home > Nederland > Slapen in een kasteel > Reisverslag dag 1

Reisverslag Slapen in een kasteel

29 april - 1 mei 2022 (3 dagen)


Nederland > Het Kasteel Duurstede

Dag 1 - Vrijdag 29 april 2022

Om iets voor vijf uur in de middag rijden we Wijk bij Duurstede binnen, de eerste etappe van ons ‘Kastelenweekend’. Bij de haven, achter de molen, is nog een parkeerplaats vrij. Hier kunnen we vannacht de auto parkeren. Op de andere parkeerterreinen in de stad mag maximaal twee uur geparkeerd worden. Vanaf het parkeerterrein wijst al een wegwijzer naar de Markt. Het bordje wijst echter het terras van een restaurant op. Dit kan niet goed zijn. Een voorbijgangster ziet ons zoeken. Zij wijst de goede weg. Eigenlijk leiden alle straten naar de Markt, stelt ze ons gerust. De Markt vormt het centrum van de historische binnenstad van Wijk bij Duurstede.

Nederland - De kerktoren van Wijk bij Duurstede

Wij melden ons bij Hotel-restaurant Florian. De medewerkster gaat ons voor naar de kamer. Hiervoor moeten we buitenom. De ingang is in de zijstraat. De kamer is prima. In de kleine badkamer bevinden zich de douche en toilet. De wastafel is in de kamer zelf. Vreemd. We wandelen de stad in. Het is rustig op straat. Erg rustig zelfs voor een vrijdagavond. In de Peperstraat is een klein poortje onder de huizen door. Al sinds de Middeleeuwen leidt dit steegje naar de Mazijk. Op het Mazijk-plein zitten nu mensen op een terras en spelen kinderen voetbal. In het er achter gelegen park ligt het kasteel Duurstede.

Nederland - In de ruïnes van het kasteel van Wijk bij Duurstede zit nu een restaurant

Op het eiland in het park staat de kasteeltoren en restanten van de muren. Op de binnenplaats is een restaurant gevestigd. Bij de toegangsbrug staat aangegeven dat er vandaag een besloten feest is. Wij gaan op zoek naar een ander restaurant. Via de haven komen we weer terug op de Markt. Tegenover ons hotel bestellen we iets te drinken op een terras. We genieten van de laatste stralen van de zon. Wanneer de zon achter de huizen aan de overzijde van het plein zakt, gaan we naar binnen. Er staan asperges op de menu kaart.

Slot ZuijlenSlot ZuijlenHet kasteel oud Zuijlen
Kamer kasteelKamer kasteelEen van de kamers van slot oud Zuijlen
Toren kasteelToren kasteelOp het dak van de kasteeltoren
Torenkamer SterkenburgTorenkamer SterkenburgSlapen in de torenkamer van het kasteel