Home > Jordanië > Rondreis Jordanië > Reisverslag dag 3
14 - 25 februari 2009 (12 dagen)
Vandaag bezoeken we Jerash. We rijden Madaba uit in de richting van Amman. Jerash ligt ten noorden van Amman op zo'n anderhalf uur rijden. Voordat we naar Jerash gaan, bezoeken we eerst het kasteel van Ajlun. Onderweg bekijk ik het Jordaanse leven op straat. De prognose van anderhalf uur blijkt iets te enthousiast. Na anderhalf uur zien we in de verte het kasteel wel liggen, maar we moeten nog door de vallei. Tegen elf uur arriveren we bij het kasteel. Het laatste steile stukje overbruggen we in een soort open jeep. Het kasteel van Ajloun is een belangrijk verdedigingswerk om de handelsroutes te verdedigen in de 12e tot de 15e eeuw. Het kasteel maakt deel uit van een serie forten, allen op één dag paardrijden afstand. De basis van het kasteel is in 1184 gebouwd.Voor de ingang staat een koffieverkoper. Uit de pruttelende pot komt met veel stoom een lekker zeer zoet bakkie koffie. Daarna gaan we het kasteel binnen. Het kasteel is grondig gerenoveerd. Hierdoor is het oude karakter verloren gegaan. De vloeren zijn met steen geëgaliseerd en overal zijn vloerlampen ingebouwd. Desondanks heeft het kasteel veel trappetjes, kamertjes en doorkijkjes en is daardoor leuk om te bezoeken.
Op het dak staat een flinke wind. Mohammed vertelt dat je hiervandaan ook Syrië kunt zien liggen. We rijden weer een stukje terug naar Jerash. Bij de Hadrian's Gate betreden we de oude stad. Jerash wordt beschouwd als één van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Tegenwoordig is het een uitgebreide archeologische site. De triomfboog van Hadrianus is gebouwd ter ere van het bezoek van de keizer Hadrianus in 129 n.C. Via de oude renbaan komen we bij het restaurant. Het is inmiddels rond het middaguur en nemen hier de lunch. Na het eten lopen we met Mohammed het eigenlijke Jerash binnen. Hij neemt ons mee in de gewelven van de oude tempels. Hier staat een maquette van hoe het er vroeger uit gezien moet hebben. Dit geeft een goed beeld van het complex en als ik weer buiten kom, herken is direct de overblijfselen terug van de maquette. Via de tempel van Zeus lopen we naar het South Theatre. In deze half ronde arena werden vroeger optredens gegeven.
De akoestiek is geweldig. Als je precies in het midden gaat staan, hoor je de galm terug in de arena. Doe je één stap opzij is deze galm verdwenen. Een bijzonder gevoel. Vanaf de bovenste rij heb ik mooi uitzicht over het theater, maar als ik mij omdraai ook over de oude stad Jerash. Een kodakmomentje. We wandelen verder richting de Tempel van Artemis. Ondertussen legt Mohammed uit wat alle bouwwerken vroeger geweest zijn. Rond 700 n.C. is Jerash getroffen door een zware aardbeving en voor een groot deel onder het zand bedolven. Pas in de 19de eeuw is de stad weer herondekt. Bij de tempel van Artemis is goed te zien hoe diep de stad onder het zand lag. De meters hoge pilaren komen soms maar net boven het zand uit. De tempel is echter volledig uitgegraven. In de tempel kun je goed zien dat de pilaren bewegen door de wind. Tussen de stenen, onderaan de pilaar, is een theelepeltje gestoken. Het lepeltje beweegt door de wind. Ook als je je vinger in de spleet houdt, voel je de stenen bewegen. Via de trappen van het Propylaeum komen we in de Colonnaded street. Dit was de belangrijkste weg van het oude Jerash, met aan beide zijde zuilen. Deze zuilengalerij loopt van de zuidpoort naar de noordpoort. Doordat de zon al wat aan het dalen is, geeft dit een prachtig schaduweffect. We sluiten de rondwandeling af via de Kathedraal en Macellum en komen uit bij het Oval Plaza. Een grote open ruimte omgeven met zuilen. Dit plein gold als het centrale plein van de stad. Na twee uur zijn we weer bij de toegangspoort. Met de bus rijden we in anderhalf uur weer terug naar Madaba. Onderweg houden we even stil om de prachtige zonsondergang te fotograferen. 's Avonds eten we in een restaurantje in de stad. Als we naar buiten komen om terug naar ons hotel te lopen, regent het ligt.