Reisavonturen België

Home > België > Historisch Brussel > Reisverslag dag 4

Reisverslag Historisch Brussel

2 - 5 juli 2020 (4 dagen)


België > In het Atomium

Dag 4 - Zondag 5 juli 2020

Op de laatste dag van onze stedentrip beginnen we met een ontbijt in het barretje onder het hotel. Daarna pakken we de bagage en checken uit bij de receptie. We brengen de bagage naar de auto in de parkeergarage. Voor de laatste keer lopen we een rondje door de binnenstad. Waarschijnlijk hebben we de meeste straatjes en steegjes de afgelopen dagen wel doorkruist. We komen uit op de grote markt. Om tien uur hebben we een rondleiding door het stadhuis geboekt. We zijn wat aan de vroege kant. Aan de hand van de reisgids lezen we over de historie van het stadhuis en de Gildehuizen op het plein. Het pand aan de zuid-oost zijde van het plein blijkt niet één gebouw te zijn, maar in werkelijkheid zes verschillende huizen. Pas als we goed naar het gebouw kijken zien we de verschillende opgangen en verschillende deuren. Het huis naast het stadhuis is eind 19de eeuw afgebroken om de doorgang van de Bulsstraat te verbreden. Later is het huisje weer opgebouwd, waarbij de begane grond een doorgang bleef voor voetgangers. Dit huisje is het kleinste huis van het plein. In het naastgelegen pand kwamen vroeger de socialisten van Duitsland bij elkaar. Daarnaast staat het brouwersmuseum. Om klokslag tien uur treffen we de gids op het binnenplein van het stadhuis. Zij vertelt dat zij blij is dat er weer toeristen komen. Het was de afgelopen maanden erg stil. Vandaag is de groep vijf personen groot.

België - De oude raadzaal in het stadhuis is nog altijd in gebruik

Dit is nog altijd beperkt, verzucht ze. Het oudste gedeelte van het stadhuis is in 1402 gebouwd. In een wedijver met de stad Brugge moest het stadhuis groter en mooier worden. Toen de stad Leuven een nog groter stadhuis liet bouwen, werd in Brussel een tweede vleugel aangebouwd en werd de 97 meter hoge toren toegevoegd. In 1695 tijdens de Franse invasie werd de Grote Markt en het stadhuis zwaar onder vuur genomen. Het stadhuis brandde af. Ook de overige huizen rond het plein gingen grotendeels verloren. Binnen vijf jaar na de aanval wist men het plein nog mooier te herstellen, met het hedendaags aanzien tot resultaat. Binnen is het raadhuis nog mooier. De raadzaal, met gouden plafond en fraaie historische wandtapijten, is nog altijd in gebruik. We lopen door ontvangstruimtes, de trouwzaal en de wachtruimte voor een burgemeestersbezoek. In de gangen hangen schilderijen van oude heersers. De schilderijen zijn bij de brand verloren gegaan, legt de gids uit. De replica’s zijn niet altijd van goede kwaliteit. Ze kijkt er wat mistroostig bij. Na het bezoek aan het raadhuis keren we terug naar de parkeergarage. In twintig minuten rijden we naar de wijk Laken. Net achter de gotische Onze Lieve Vrouw-kerk ligt de oudste begraafplaats van Brussel. Grote familie graven staan als enorme monumenten op het kerkhof. Onder de graven ligt een netwerk van gangen met nissen voor de graven. Door ruimtegebrek op de begraafplaats, koos men voor een stelsel van ondergrondse gangen. Via een trap komen we in grafgalerijen. Zo ver ik kan kijken in de gangen liggen mensen begraven. Het heeft iets weg van een grote ladekast. Honderden meters met graven liggen onder het kerkhof. Bijzonder om dit te zien. In de gotische Onze Lieve Vrouw-kerk is de zondagsmis net afgelopen. Wij kunnen een kijkje nemen. Het interieur van de kerk valt wat tegen en oogt wat simpel. Misschien zijn we met de St Michiel en Goedelekathedraal wel verwend. We stappen weer in de auto voor de laatste etappe van onze stedentrip. We rijden in een kleine tien minuten naar het Heizelpark. Van een afstandje zien we de grote bollen van het Atomium al staan. Het Atomium is gebouwd ter ere van de wereldtentoonstelling van 1958.

België - De begane grond in het Atomium

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling om het bouwwerk van architect Waterkeyn te laten staan, maar al snel bleken de negen glimmende bollen een trekker voor toeristen te zijn. Begin deze eeuw is het Atomium grondig gerestaureerd. De platen rond de bollen zijn vervangen, zodat ze beter tegen de weersinvloeden bestand zijn. Met de lift gaan we naar de hoogste bol. In 1958 was dit de snelste lift ter wereld. Dit is tegenwoordig niet meer het geval.

België - Het Atomium is nog altijd een toeristische trekpleister

Op bijna honderd meter hoogte is uitzicht over Brussel. Ik zie de Koekelberg Basiliek liggen, het Paleis van Justitie, de toren van het stadhuis en de hoge gebouwen van de Europese wijk. Een mooie samenvatting van ons weekend. In de lagere bollen is een tentoonstelling over de bouw van het Atomium en de wereldtentoonstelling. De bollen kunnen bereikt worden met roltrappen of gewone trappen. Om half vier stappen we voor de laatste keer in de auto en zetten koers naar Nederland.



Zwarte torenEen overblijfsel van de stadsmuren van Brussel
AtomiumHet beroemde Atomium in het Heizelpark
Koninklijk paleisHet Koninklijk paleis van koning Albert
Kouwenberg paleisDe restanten van het door brand verwoeste Kouwenberg paleis