Reisavonturen India

Home > India > Ladakh - Klein Tibet > Reisverslag dag 26

Reisverslag Ladakh - Klein Tibet

20 juli - 15 augustus 2012 (27 dagen)


India > Het Fatehpur Sikri fort

Dag 26 - Dinsdag 14 augustus 2012

De laatste dag van de vakantie breekt aan. Harry staat om klokslag tien uur voor het hotel. Ik laad mijn bagage in de bus en stap in. Voordat ik terug rijd naar Delhi, voor de vlucht naar Nederland, stop ik eerst nog bij het Fatehpur Sikri fort. Dit fort uit de 13de eeuw ligt veertig kilometer buiten Agra. Mogolheerser Akbar de Grote liet het bouwen op de plek van een waarzegger.

India - De koninklijke troon in het Fatehpur Sikri Fort

De waarzegger gaf aan dat Akbar binnen een jaar een zoon zou krijgen Een lang verwachte wens van hem. Toen dit inderdaad gebeurde, beloonde hij de magiër door Sikri de hoofdstad van het rijk te maken. In het ommuurde complex liggen woonvertrekken, openbare gebouwen en Hindi-, Christelijke- en Moslim tempels. Akbar had immers drie vrouwen met alle drie een andere religie. Ik vind het bijzonder te zien hoe deze religies naast elkaar kunnen bestaan. In verschillende gebouwen komen inscripties terug van alle drie de religies. Net buiten het Fatehpur Sikri fort ligt het mausoleum van de soefi-waarzegger Salim Chishti. Rond het mausoleum word ik overstelpt door jongetjes die van alles aan mij willen verkopen. Ik stel ze teleur. Ik krijg een capeltje voor mijn hoofd (gratis dit keer) en ga het mausoleum binnen. Aan de wit marmeren ramen zijn talloze draadjes vastgemaakt. Iedereen die een touwtje knoopt, kan een wens doen. Als de wens later uit komt, moet je terugkeren om het touwtje te verwijderen. Na bijna twee uur rondgewandeld te hebben, ben ik weer terug bij de bus. Snel rijd ik richting Delhi. Harry neemt een shortcut om snel bij de doorgaande route te komen. We hoeven dan niet helemaal terug naar Agra. Helaas blijkt na enkele kilometers de weg erg slecht te zijn door de regenval.

India - Het vijf verdieping hoge paleis in het Fatehpur Sikri Fort

We moeten terug. Harry besluit een tweede weg te proberen. Hij informeert verschillende keren naar de status van de weg aan voorbijgangers. We rijden door kleine dorpjes heen. Aan de verbaasde blikken te zien, komen hier niet vaak toeristenbusjes. Zonder al te veel problemen draaien we uiteindelijk de doorgaande weg naar Delhi op. Vanaf hier is het nog minimaal vier uur rijden.Als ik Delhi nader, bereik ik ook de drukke avondspits van Delhi. Al kilometers voor de stad, staat het verkeer regelmatig compleet vast. Op de driebaans rijbaan, staat het verkeer zes rijen dik naast elkaar. Iedereen zoekt de snelste route en wijst de andere aanwezigen met de toeter dat ze opzij moeten. Ook Harry is een ware verkeerskunstenaar. Dan rijdt hij geheel links en dan weer rechts om maar zo snel mogelijk vooruit te komen. Het lijkt mij erg vermoeiend rijden als je iedere dag op deze manier naar huis moet. Op sommige kruispunten regelen verkeersagenten het verkeer. Ik heb echter niet de indruk dat ze echte controle hebben. Iedereen doet maar wat. Rond half zeven bereik ik in Zuid Delhi de Lotus Tempel. De Lotustempel is een tempel van de Bahá'í-geloofsgemeenschap. Zij streven naar een versmelting van alle godsdiensten. De veertig meter hoge tempel heeft de vorm van de lotus bloem. Als ik het park in loop, zie ik de tempel al direct staan. Hij steekt dominant boven alles uit. Ik lever mijn schoenen in. Bij de ingang moet ik even wachten. Toeristen en Indiers worden in twee aparte rijen verzameld. Dit blijkt voor een korte toelichting te zijn. In de Engelse toelichting hoor ik dat het gebedshuis open staat voor iedereen en voor iedere religie om te komen bidden. Het is aan iedereen zelf hoeveel tijd hiervoor nodig is. Als ik naar binnen ga, proef ik direct de stilte. In de ruimte kunnen zo'n duizend mensen plaats nemen. Nu zijn er hooguit dertig binnen.

India - De Lotustempel is een tempel van de Bahá'í-geloofsgemeenschap

Ik bewonder de vormgeving van het gebouw en de lichtval door de punt van de lotus bloem. Ik ga hiervoor even zitten. Als ik weer naar buiten loop, word ik teruggehaald. Bijna verontwaardigt wijst de jongen er op dat ik door de ingang naar buiten ga. Ik volg hem naar de uitgang. Tenslotte rijdt Harry ons verder door de avondspits naar de luchthaven van Delhi. We hebben besloten dat het makkelijker is om op de luchthaven te gaan eten. Bij iedereen is de bodem van het Indiase geld in zicht. Op de luchthaven is het makkelijker uitkienen om de centjes op te maken en eventueel met dollars bij te betalen. Ook heeft niet iedereen evenveel trek. Om precies acht uur parkeert Harry de bus bij terminal drie. Ik neem afscheid van hem. Hij heeft de laatste dagen mede tot een succes gemaakt. Als ik binnen kom, blijkt de incheckbalie nog niet open te zijn. Ik trek schone kleren aan voor de terugvlucht en bestel een kop koffie. Na het inchecken, de immigratie en securitycontroles, ga ik wat eten bij het foodplaza. Hier zitten verschillende restaurants naast elkaar. Ik kies voor patat.



Sankar monasteryMonniken bekijken de foto's uit Nederland
Silver templeDe Sir Durgiana Temple wordt ook wel de Silver Temple genoemd, verwege de zilver ingelegde deuren
Humayun TombeDe Humayun Tombe met het mausoleum van de Mongolse leider Humayun uit 1562
Taj MahalDe Taj Mahal van de meest gefotografeerde zijde