Reisavonturen Duitsland

Home > Duitsland > Stedentrip Berlijn > Reisverslag dag 2

Reisverslag Stedentrip Berlijn

31 juli - 5 augustus 2020 (6 dagen)


Duitsland > Kennismaking met Berlijn

Dag 2 - Zaterdag 1 augustus 2020

In de ontbijttafel staat het ontbijt klaar. Gisteren hebben we op kunnen geven hoeveel broodjes we willen, welk broodbeleg en of we koffie of thee willen. Alles staat klaar. Na het ontbijt pakken we de bagage en verlaten Osnabrück. Als eerste bestemming rijden we naar de garage in Melle. Bij de TUF garage aangekomen, staan er al meerdere auto’s in een rij te wachten. Dit kan wel even gaan duren. Ik loop naar binnen. De monteur is bezig aan een auto. Hij kijkt moeilijk als ik naar de sticker vraag. Het is erg druk en jullie hebben zeker haast?, vraagt hij. Als het goed is als hij hem later registreert en dus nog geen kwitantie mee kan geven, kan hij het nu wel regelen. Hij geeft alvast de milieusticker mee voor in de auto. Dit tot grote ontevredenheid van de meneer die in de rij voor ons staat te wachten. Hij vond sowieso al dat ik alle borden van ‘niet-betreden’ genegeerd had. Ik negeer de man en plak even later de groene sticker onder de voorruit. Ook weer geregeld. We stellen de navigatie in op Berlijn. Het is ruim vier uur rijden vanaf Melle. Snel rijden we terug naar de snelweg A30 en rijden oostwaarts. Tot nu toe was de weg twee rijstroken. Hierdoor is het goed opletten op het snelheidsverschil van het achteropkomende verkeer. Sommige auto’s rijden zo hard dat je ze opeens in je spiegel op ziet duiken. We rijden nu een snelweg op met drie rijstroken. Hier is de snelheid van het verkeer beter verspreid over de rijstroken. De eerste strook voor de vrachtwagens. De tweede strook voor het verkeer rond de 120 km/pu en de derde strook voor de snelheidsmaniakken. Om half één rijden we een parkeerplaats op. We zijn dan nog honderdvijftig kilometer van Berlijn verwijderd. We drinken wat, eten wat en doen een sanitaire stop. Dichter bij Berlijn wordt het drukker op de weg. Al tientallen kilometers voor de stad komen we bij de rondweg om de stad. We rijden met het verkeer mee het centrum in. We passeren de wijk Charlottenburg en rijden langs de Tiergarten. Rechts van ons moet de Kurfürstendamm liggen. Ons hotel ligt pal in het centrum. Gelukkig stuurt de navigatie ons via de juiste route. Bij een kruispunt passeren we een demonstratie. Duizenden mensen protesteren tegen de Corona maatregelen van de regering en zijn in een mars op weg naar de Reichstag.

Duitsland - De beroemde Branderburger Tor in Berlijn

We lijken geluk te hebben dat we net aansluiten in een groepje auto’s die door de stoet gelaten wordt. We steken de Unter den Linden-boulevard over en rijden de Friedrichstrasse in. Om bij het hotel te komen moeten we een voetgangersgebied in rijden. Zou dit de bedoeling zijn? Bij de receptie van het hotel, blijkt de parkeergarage van het hotel net in de straat achter het hotel te liggen. Maar alle plekken zijn bezet, verontschuldigt de receptioniste zich. Ook de parkeergarage aan de overzijde is vol. Probeer een plekje in de buurt te vinden, adviseert ze. Jullie mogen de hotel-parkeergarage wel proberen om te kijken of er een plek vrij is gekomen? Voor de zekerheid geeft ze een parkeermunt mee om de garage weer te verlaten. Helaas, de parkeergarage is vol. We rijden er weer uit. Bij de Staatsoper aan de Unter den Linden is ook een parkeergarage. Hier staat bij de ingang aangegeven dat er nog plek ik. Snel parkeren we de auto. Het parkeren is hier niet goedkoop, maar tegen hetzelfde tarief als de parkeergarage bij het hotel. We zetten de auto neer, pakken de bagage en lopen terug naar het hotel. In de namiddag lopen we de stad in. Het hotel ligt centraal. Al snel staan we bij de Branderburger Tor. Dit is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. In het Tiergarten park achter de Branderburger Tor is de demonstratie aan de gang, waar we eerder de mars van tegen kwamen. Richting de Reichstag heeft de politie de doorgang afgesloten. Het terrein is vol. Wij mijden de drukte en lopen de andere kant op door het park. We komen er bij de Potsdamer Platz weer uit. Tijdens de oorlog is dit plein zwaar beschadigd. Daarna liep de Berlijnse muur recht over dit plein. Enkele delen van de muur herinneren hier op dit plein nog aan. Tegenwoordig wordt het plein omgeven door hoge moderne gebouwen. Op de naastgelegen Leipziger Platz besluiten we een drankje te gaan drinken. We zoeken een plekje in de schaduw. Het is nog altijd warm in de stad en de zon is te fel om in te zitten. Het bier smaakt goed. Via het luxe warenhuis Mall of Berlin komen we bij het holocaust monument (formeel: Denkmal für die ermordeten Juden Europas). 2711 betonnen blokken van verschillende hoogtes vullen het plein. De blokken symboliseren de Joden die tijdens de oorlog omgekomen zijn. Het voelt wat vreemd om tussen de blokken door te lopen. De omvang van het plein is indrukwekkend, maar de blokken zelf wekken dit gevoel minder op.

Duitsland - Het indrukwekkend grote monument voor de vermoorde Joden tijdens de tweede Wereldoorlog

Achter de Potzdamer Platz in een doodlopende straat, staat nog één oude wachttoren uit de DDR periode. In 1961 werd de muur gebouwd als afscheiding tussen West Berlijn en Oost Berlijn. Via wachttorens hielden militairen in de gaten of niemand over de muur vluchtte. De toren staat er nu wat verloren bij. We gaan op zoek naar een restaurantje. In één van de zijstraatjes van de Unter den Linden-boulevard, zien we een gezellig terras. Er komt net een tafel vrij. Snel gaan we zitten. Een Indiaans restaurant. Na het eten lopen we nog een keertje langs de Branderburger Tor. De demonstratie is afgelopen en het park bij de Reichtag is weer toegankelijk. Op een podium doen mensen nog oproepen voor een handje vol toehoorders. Aan de andere zijde van de Reichstag, lopen we via de Spree rivier terug naar ons hotel. Een leuke eerste kennismaking met de stad Berlijn.

Duitsland - Een originele bewakingstoren van de grens tussen oost en west Berlijn



Joodse wijkToegang tot één van de hofjes in de Joodse wijk
Rijksdag BerlijnHet Rijksdaggebouw met de glazen koepel op het dak
KoepelkerkDe enorme koepel van de Dom van Keulen vormt de basis van de kerk
MuseumsinselOp het eiland in de Spree rivier staan vijf bijzondere musea bijeen